Barion Pixel

Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Melyik a legjobb hajvitamin?

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Nem tudod, hogy melyik a legjobb hajvitamin? Segítünk a választásban!

Sok tényezőn múlik, hogy melyik a legjobb hajvitamin. Ebben a cikkünkben ezeket a tényezőket vesszük számba, végül pedig összehasonlítjuk a piac legnépszerűbb hajvitamin termékeit, hogy átfogó képet kapj róluk Te is. Tarts velünk!

Mitől lesz jó egy hajvitamin?

Azt, hogy melyik a legjobb hajvitamin, nem csak az összetevők komplexsége határozza meg, hanem az összetevők mennyisége, a vitaminok forrása és az ár-érték arány is. Mindezek mellett kijelenthető, hogy vannak olyan alapvető vitaminok és ásványi-anyagok, amik nélkül egyetlen hajvitamint sem mondhatjuk teljesnek.

A hajvitaminok kardinális összetevői:

Biotin

Biotin

E-vitamin

A-vitamin

Cink

Folsav

Biotin

A legtöbb hajvitamin a Biotinra (B7-vitamin) építi a marketing stratégiáját és próbálnak minél többet belezsúfolni egyetlen adag hajvitaminba. A több nem mindig jobb!

A biotin természetesen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy márka elmondhassa magáról, hogy ő a legjobb hajvitamin a piacon, azonban ahogy minden téren, itt is a megfelelő egyensúly megtalálása a kulcs. Az emberi szervezet biotin szükséglete  a következőképp alakul:

Nők esetén:Férfiak esetén:
4-8 éves kor12 mcg naponta12 mcg naponta
9-13 éves kor20 mcg naponta20 mcg naponta
14-18 éves kor25 mcg naponta25 mcg naponta
19 éves kor felett30 mcg naponta30 mcg naponta

Jól látható a táblázatból, hogy egy felnőtt embernek nincs szüksége 5000 mcg biotinra naponta. Az egészségünk szempontjából szerencsés helyzetben vagyunk a biotin kapcsán, ugyanis a B7 vitamin a C-vitaminhoz hasonlóan vízben oldódó vitamin, így a felesleg könnyen távozik a szervezetünkből, nem okoz különösebb problémát. Azonban így is érdemes vigyázni a fokozott biotin bevitellel, amit a különféle hajvitaminok jelentenek. A túlzott biotin bevitel egészségügyi problémákhoz és bőrkiütésekhez vezethet.

A biotinhiány tünetei könnyen felismerhetőek, bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz róla. A cikkben még többet megtudhatsz a biotin hatásairól és forrásairól is, amiket ez a cikk nem érint.

E-vitamin a szépség alapköve

Az E-vitamin erős antioxidánsként csökkentheti a szabad gyökök számát és ezzel a daganatok kialakulásának kockázatát, mitöbb lassíthatja az öregedési folyamatokat. Az öregedés nemkívánatos velejárója az anyagcsere lassulása, ami kihat a hajad növekedésére és egészségére épp úgy mint a bőröd állapotára. Épp ezért a legtöbb bőr ápoló krém tartalmaz E-vitamint.

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, azért könnyebb túladagolni, mint a biotint. Szerencsére ebből racionálisabb mennyiségek lelhetők fel a hajvitaminok tápanyag táblázataiban, de mindezek mellett érdemes odafigyelni a helyes beviteli mennyiségekre.

E-vitamin

Az E-vitamin segít ápolni a bőrünk egészségét és megőrizni a hajunk vitalitását, ezért nélkülözhetetlen összetevője a legjobb hajvitaminoknak.

Az E-vitamin mennyiségét a biotinnal ellentétben nem mikrogrammokban (mcg) hanem miligrammokban határozzák meg (mg), erre érdemes odafigyelni amikor a hajvitaminok tápanyag táblázatait böngésszük.

Az E-vitamin bevitele elősegíti az A-vitamin felszívódását, ugyanakkor a K-vitamin véralvadásgátló hatását felerősíti, ezért fokozott odafigyeléssel fogyasszuk! Hogy mennyi az ajánlott napi bevitel?

Nők esetén:Férfiak esetén:
4-8 éves kor6 mcg naponta6 mcg naponta
9-13 éves kor8 mcg naponta8 mcg naponta
14-18 éves kor12 mcg naponta10 mcg naponta
19 éves kor felett12 mcg naponta12 mcg naponta

A-vitaminnal a szép bőrért?

Az A-vitamin egy szintén zsírban oldódó vitamin, hatásos antioxidáns így az öregedés ellen ugyancsak eredményesen vehetjük fel vele a küzdelmet. Számos előnnyel bír ennek a vitaminnak a szedése, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Az A-vitamin hiány a szőrtüszőkben keratin túlterheléshez vezethet, ami pedig a grízes bőr kialakulása mellett hozzájárul a pattanások képződéséhez is azáltal, hogy ebben az állapotban az elhalt bőrsejtek nehezebben távoznak a bőr felületéről.

Ahogyan fentebb írtuk, az E-vitamin segíti az A-vitamin felszívódását, ezért a túladagolása megelőzhető vele hatékonyan.

A mennyiségét NE-ben (nemzetközi egység, esetleg IU -international unit) határozzák meg. Általában az előírt beviteli érték töredékét tartalmazzák belőle az egyes hajvitaminok, még ha épp azt is állítják, hogy ők a legjobb hajvitamin a piacon.  Hogy mennyi az ajánlott napi bevitel?

Nők esetén:Férfiak esetén:
4-8 éves kor1300 NE naponta1300 NE naponta
9-13 éves kor1800 NE naponta1800 NE naponta
14-18 éves kor2100 NE naponta2700 NE naponta
19 éves kor felett2100 NE naponta2700 NE naponta

Mivel a legtöbb hajvitamin nem tartalmaz kellő mennyiségű A-vitamint, ezért érdemes figyelmesen elolvasni a tápanyag táblázatot és ha kell, extra A-vitamin utánpótlás után nézni.

Cink – a fém amitől tökéletes hajad lesz

Természetesen nem a kristályos fém formályában megtalálható elemre gondolunk, hanem a hajad és immunrendszered egészségéhez nélkülözhetetlen ásványi anyagról.

Sokan átsiklanak felette, mikor a legjobb hajvitamint keresik a piacon, vagy a hajhullás ellenszere után kutatnak, pedig alapvető fontosságú a haj egészségének szempontjából.

A cinkhiány leggyakoribb tünete a hajhullás. Talán ennél semmi nem szemlélteti jobban, mennyire fontos tápanyagról van szó.

Cink

Hogy miben található és milyen jótékony hatásokkal bír, azt részletesebben a HAVITA vitamin kisokosból megtudhatod.

A napi szükségletet fedezhetjük természetes forrásokból is, mint máj, hüvelyes növények, de a megfelelően kiválasztott táplálék kiegészítő is segítségünkre lehet. Sajnos a hajvitaminok a biotin hajhászása mellett kevés jelentőséget tulajdonítanak a cinknek, pedig kardinális az egészséges haj számára.

A kor előrehaladtával csökken a szervezet cink hasznosító képessége, így előfordulat, hogy cink hiány lép fel, bár ez kevéssé gyakori probléma a modern társadalmakban. A vegetáriánus / vegán életmódot folytatók körében nagyobb az esély a cinkhiányra. Egy átlagos ember cink szükséglete a következőképp alakul:

Nők esetén:Férfiak esetén:
4-8 éves kor5 mg naponta5 mg naponta
9-13 éves kor8 mg naponta8 mg naponta
14-18 éves kor9 mg naponta11 mg naponta
19 éves kor felett8 mg naponta11 mg naponta

A cink a haj egészségének megőrzése mellett fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban, immunrendszer működésében, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő cink bevitelre, aminek ahogyan azt a későbbiekben látni fogjuk, nem feltétlenül a különféle hajvitaminok a legjobb módja.

Folsav

A folsav számos jótékony tulajdonságainak egyike, hogy a B-vitamin családdal közreműködve eredményesen késlelteti a haj őszülését. Emellett fontos szerepet játszik a vörösvértestek képződésében és a vas felszívódásában is. A hajvitaminok előszeretettel hangoztatják a hozzáadott folsavat, ám nem érdemes túlzásba esni ennek a nyomelemnek a szedése kapcsán sem.
A folsav vízben oldódó, ezért nehéz túladagolni, de a túlfogyasztása egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásban nem kívánt eredményekhez vezethet.  Hogy mennyi az ajánlott napi bevitel?

Nők esetén:Férfiak esetén:
4-8 éves kor200 mcg naponta200 mcg naponta
9-13 éves kor300 mcg naponta300 mcg naponta
14-18 éves kor400 mcg naponta400 mcg naponta
19 éves kor felett400 mcg naponta400 mcg naponta

A folsav hiánya a haj hullása és őszülése mellett egyéb kedvezőtlen idegrendszeri elváltozásokkal is járhat, így növelheti az alzheimer kór kialakulásának kockázatát, demenciát és csökkenti a kognitív képességeket.

Így, hogy már tudjuk, mire érdemes odafigyelni egy hajvitamin beltartalmával kapcsolatban, már csak egyetlen kérdésre keressük a választ…

Melyik a legjobb hajvitamin?

A következőkben szemügyre veszünk a magyarországi piacon fellelhető 4 népszerű hajvitamint. Megnézzük az összetételüket és az árukat, hogy könnyebben tudj döntést hozni amikor a számodra megfelelő hajvitamint keresed.

  • HairBunnny 9.990 FtHa valaha is kerestél már hajvitamint, akkor biztosan ismerős a név. A 60 db-os kiszerelés egy hónapra elég. 
  • Happy Hair 8.990 FtA vitaful terméke. A 120 darabos kiszerelés két havi adagot jelent. 
  • Bloom Hair 9.900 FtA HairBunny-hoz hasonlóan 60 darab gumicukor, az egy havi vitaminellátottságért. 
  • Kristen Hair – Unicorn 8.990 FtItt is 60 darab, egy hónapra elegendő vitamint kapunk, ezúttal unikornis formában. 

Az árak tekintetében nincs különösebb eltérés, a kiszerelés méretére érdemes ügyelnünk, hogy a pénzünkért egyhavi vagy esetleg kéthavi adagot kapunk.

A következő összehasonlításnál fontos megjegyezni, hogy a hatóanyag táblázatok a termékek oldalain feltüntetett értékeket tartalmazzák, az ott feltüntetett NRV%-kal együtt.

HairBunny

Aki keresett már hajvitamint, vagy használt instagramot az elmúlt 3 évben, az biztosan belefutott az ország talán legismertebb gumicukor hajvitaminjának a hirdetéseibe. Kevés celeb / influenszer van, aki ne hálálkodna egy egy posztban a visszakapott csodás hajkoronájáért a HairBunny-nak.

A pionír szerepének köszönhetően még most is népszerű választás, hatóanyag tartalomban viszont már nem utolérhetetlen.

A rózsaszín nyuszik kiemelkedően magas biotin tartalommal csábítanak, de ahogy fentebb részleteztük, ez nem mindig célravezető.

Happy Hair

A cikkünkben górcső alá vett termékek közül a Happy Hair operál a legracionálisabb biotin tartalommal. Nem kínál feleslegesen sok hatóanyagot.

Az összehasonlított termékek közül a Happy Hair a legolcsóbb fajlagosan, itt ugyanis 8.990 Ft-ért két havi kiszerelést kapunk.

A rózsaszín szívek a megjelölés szerint nyugat európában gyártódnak, ami ebben a szegmensben a kínai vitaminok tömkelegével szemben kimondottan ritka.

Ahogyan a többi vitamin is a listán, úgy ez is vegán, glutén és laktóz mentesként van megjelölve, azonban  vállaltan nem cukormentes.

Happy Hair összetevők
Bloom Hair

A bloom hair szintén vegán, glutén és laktóz mentes vitaminként van feltűntetve. A hatóanyag tartalma valamivel alacsonyabb a listán szereplő vitaminokénál, viszont a magas biotintartalom szintén jelen van, ami nem feltétlenül dícséret.

A rózsaszín unikornisok származási helye ugyan nincs megjelölve az oldalon, azonban a termék dizájnra kevés utánajárást követően ráakadhatunk a legnagyobb kínai kereskedő webáruházában.

Extra hatóanyagként megjelenik a szelén, ugyanakkor nem tartalmaz B3-vitamint.

Kristen hair – unicorn

A Bloom Hair-hez hasonlóan a Kristen Hair unikornisai sem az első próbálkozása a cégnek a hajvitaminok terén. A hatóanyag tartalma magasabb az összehasonlított termékek átlagánál, így a kapott érték az ár függvényében adekvát.

Az ára kedvező, a pénzünkért itt is 60 db rózsaszín unikornis üti a markunkat, ami egy havi adagot tesz ki. A magas biotintartalom ugyancsak visszaköszön ennél a terméknél is, jóformán már piaci sztenderdnek mondható a 5.000 mcg biotin. A listán egyedüliként cukormentes.

Extra hatóanyagként megjelenik a szilícium,kolin, L-cisztein, ugyanakkor nem tartalmaz B3-vitamint.

A fentiekből érdemes leszűrni a tanulságot és a legjobb belátásunk szerint, mérlegelést követően kiválasztani a számunkra megfelelő hajvitamint… Vagy mégsem?

A HAVITA Health & Beauty ugyan nem hajvitamin, de az alábbi képen az 5 termék hatóanyag táblázatait láthatod összesítve. Nem tudom Te hogy vagy vele, de Én mindig a legtöbbet szeretném kapni a pénzemért. A HAVITA Health & Beauty termékről olvashatsz bővebben a honlapunkon.

Megfelelő alternatíva lehet a HAVITA Health & Beauty, ami az alapvető szükséges vitaminok és ásványi anyagokon felül biztosít nagyobb dózist a legfontosabb összetevőkből, így egészséged megőrzése mellett hajad, bőröd és körmeid is extra tápanyagokhoz jutnak.

Melyik a legjobb hajvitamin

Összegzés

Arra, hogy melyik a legjobb hajvitamin, nincs egzakt válasz. A piaci szereplők mindegyikét érdemes tüzetesen megvizsgálni mind ár, mind hatóanyag tartalom szempontjából. Ne engedjük félrevezetni magunkat, nem minden a marketing. Válassz te is a legjobb belátásod szerint hajvitamint, de ne feledd, hogy van amikor nem egy hajvitamin a legjobb hajvitamin…

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Q10 hatása 9 pontban.

Q10 hatása 9 pontban

Mire jó a Q10? Mik a Q10 legfontosabb előnyei? Melyik a legjobb Q10? Jó helyen jársz, ha benned is ezek a kérdések merülnek fel a Q10 hallatán!

ELOLVASOM
Hajhullás elleni vitaminok és hajnövesztés.

Hajhullás elleni vitaminok

Hajnövesztő vitaminok és ásványi anyagok. Mire van szüksége a hajdnak, hogy egészséges és ragyogó legyen? Hajhullás elleni vitaminok és tápanyagoka cikkben!

ELOLVASOM
A-vitamin hatása 5 pontban - tudományos cikk.

Az A-vitamin hatása 5 pontban

Azon kívül, hogy támogatja az immundrendszered és jó hatással van szemeid egészségére még bőröd és csontjait fejlődését is segíti. Továbbá a termékenység megőrzésében is nagy szerepet játszik.

ELOLVASOM

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!