Barion Pixel

Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Az A-vitamin hatása 5 pontban

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Ebben a cikkünkben az A-vitamin hatásait szedtük össze neked öt pontban.

A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, találkozhatunk vele retinol néven is.

Rendkívül fontos tápanyagról van szó. Nélkülözhetetlen a látási folyamatok normál működéséhez, az erős immunrendszer kialakulásához és a babák megfelelő fejlődéséhez a terhesség alatt.

Az A-vitaminnal két formában találkozhatunk a természetben. Állati eredetű tápanyagokban retinolként találhatjuk meg, legnagyobb mennyiségben húsokban és tejtermékekben.
Növényekben karotinodokkal találkozhatunk, mint alfa- és béta-karotin, vagy béta-kriptoxantin. Ezek provitaminként funkcionálnak szervezetünkban, ami azt jelenti, hogy a béta-karotin a későbbiekben retinollá alakul át és fejti ki hatását.1

Összeszedtük az 5 leglényegesebb előnyét a helyes A-vitamin bevitelnek

Az A-vitamin hatása a szemre

A retinol név már magában is árulkodó lehet. Könnyen asszociálhatunk a retina szóra, ami a szemünkfényérzékeny rétegét jelenti.

A vitamin ahhoz szükséges, hogy a szemünket érő fénysugarakat elektronikus jelekké tudjuk konvertálni, amelyeket később az agyunk feldolgozhat és értelmezhet. Nem véletlen, hogy az alacsony A-vitamin szint első jele a farkasvagság (nyvtalopia). Ekkor a beteg szürkületben, félhomályban érezhetően gyengébben lát, mert a szem nem képes alkalmazkodni a fény hiányához.2

Korunk előrehaladtával is romolhat látásunk, mely  ugyancsak a retina funkcióinak hanyatlása miatt következik be. Ennek oka viszont inkább az oxidatív stressz, ami sejtjeinket pusztítja életünk során. Szerencsére ez ellen is lehet védekezni, például különböző antioxidánsokkal, mint a C- vagy az A-vitamin. Ennek hatását 3640, 55 és 80 év közötti ember vizsgálatán kutatók sikeresen meg is erősítették.3

Támogatja az immunrendszert

Nem meglepő módon a megfelelő bevitel mellett ez a vitamin is elősegíti immunrendszerünk helyes működését.

Ezt egyrészt úgy éri el, hogy segíti a különböző nyálkahártyák (szem, tüdő, nemiszervek, stb.) védekező mechanizmusait, így hatékonyan védekezhetünk különböző fertőzések ellen.

Másrészéről a fehérvérsejtek előállításában játszik fontos szerepet, amelyek a kórokozók eltávolításáért felelősek a véráramban.

Több kutatás is van a témában, amely igazolja, hogy a A-vitamin hiánya növeli a fertőzés valószínűségét és a gyógyulási időt is.4 5

Hatékony a pattanásos bőr elleni harcban

A pattanásokat és mitesszereket senkinek nem kell bemutassuk. Akkor alakulnak, amikor bőr alatt található faggyúmirigyeink eltömödődnek valamiyen szennyeződés hatására és ennek hatására begyulladnak.
Az egészséüngkre közvetlenül nincs negatív hatással, de közvetve a mentális egészségünket veszélyeztetheti és szorongást vagy súlyosabb esetben depressziót válthat ki.

Az A-vitamin hiány a szőrtüszőkben keratin túlterheléshez vezethet, ami pedig megnehezíti az elhalt bőrsejtek eltávolítását, így növeli a pattanás kialakulásának kockázatát.6 7

Emellett súlyosabb esetek kezelésére léteznek magas A-vitamin tartalmú gyógyszerek, amelyek kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók.8

Hatással van a termékenységre

Az A-vitamin hatása érezhető mind a nők, mind a férfiak termékenységének terén.

Férfiak esetében, állatokon végzett kísérletek során kimutatták, hogy hiánya a spermiumok fejlődését gátolja és meddőséghez vezethet.9 10

Ugyancsak állatokon végzett tanulmányok igazolták, hogy nőknél negatívan befolyásolja a petesejtek életképességét, ezáltal a termékenységre.11

A terhesség alatt is fontos szerepet játszik a gyermek szerveinek fejlődésében, a csontváz és az idegrendszer kialakulásában.
Terhesség során viszont a túlzott A-vitamin fogyasztása is káros lehet a magzatra, így ilyen esetben mindenképp ajánlott az orvossal konzultálva beállítani a szükséges mennyiségét.12 13

Nélkülözhetetlen az egészséges csontozathoz

A kalcium és a D-vitamin mellett ez is egy kulcsfontosságú tápanyag a szervezet számára a csontok egészséges fejlődésének fenntartásához.

Több megfigyelés és tanulmány is született a témában, ami az A-vitamin hatását -illetve a vitamin hiányát – vizsgálta a csontok egészségre.

Az alacsonyobb A-vitamin szint a szervezetben az egészséges mennyiséghez képest növeli a csonttörtés kockázatát14, akik viszont magasabb dózisban vitték be szervezetükbe a vitamint több mint 5%-kal csökkent a csonttörés valószínűsége. 15

Viszont amellett, hogy az A-vitamin hiánya növeli a csonttörés kockázatát, a túl magas szintje is negatívan hathat rá. Ezért fokozottan érdemes odafigyelni bevitelére. Zsírban oldódó vitamin lévén, a vizeletünkkel nem tud kiürülni a felesleg szervezetünkből16

Havita multivitamin és egészségmegőrzés.

Egészségmegőrzés mesterfokon!

Mi gondoskodunk róla, hogy szervezeted vitaminszintje megfelelő legyen és így felkészülten várj minden akadályt.

Összegzés

Amellett, hogy láttuk milyen hatással lehet a vitamin hiánya egészségünkre arra is rávilágítottunk, hogy túlzásba vitt fogyasztása sem ajánlott.

Állati eredetű ételek közül a májak, tejtermékek, amik nagyobb mennyiségben tartalmazzák. Növényi táplálékok közül az édesburgonya, répa és spenót lehetnek jó választások a pótlására.

Ezek mellett, ha úgy érezzük étrendünkből nem tudunk elegendő mennyiséget bevinni testünk számára érdemes egy széles spektrumú multivitaminnal megtámogatni immunrendszerünk.

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a-benefits

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!