Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Új trendek, évezredes tradíciók, avagy hogyan hódítja meg a kék tea ismét a világot?

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Tartalomjegyzék

Kék tea, pillangóborsó, ázsiai galambszárny vagy latin nevén Clitoria ternatea. Egy hihetetlenül sokoldalú gyógynövény, amely szebbé varázsolja bőröd, megnyugtat, boldogabbá tehet és az általános egészségedre is jótékony hatással van. Fantasztikus tulajdonságaira a távol-keleti orvoslás már évezredekkel ezelőtt felfigyelt, ebből következően használja is a mai napig. Világszerte viszont még csak most kezdik felfedezni. Embertársaink a rohanó mindennapok közepette nyúlnak vissza a gyökerekhez, megnyugvást, egészségesebb életet várva a csodás kék teától, valamint azt, hogy a szó szoros értelmében színesebbé tegye sokszor egysíkú életüket.

A pillangóborsó vagy ázsiai galambszárny egy Ázsiában őshonos növényfaj

Vajon mi az oka annak, hogy fogyasztása már-már trend lett? Egyedi formája, színe, vagy gyógyhatása az, ami miatt egyre többen mutatkoznak vele a közösségi médiában, utcán vagy az éttermekben? Melyek azok a tulajdonságai, amelyek igazán népszerű gyógynövénnyé teszik? Tarts velünk és felfedünk minden titkot, amit Clitoria ternatea eddig rejtegetett előtted.

A kék tea nevének eredete

Először is vizsgáljuk meg a növény nevének eredetét, amely mindenképp színesíti megismerésének folyamatát. Az első bekezdésben említettek mellett számos névvel illetik, világ-, de leginkább Ázsia-szerte. Indiában ismert Sankhapuspi (kagylóvirág), Aparajit vagy Kakkuratta, Thaiföldön Nam dok anchan, a Fülöp-szigeteken Pukingan (vagina), Malajziában Bunga telang (tiszta látás), az ájurvéda tudományában Medhya Rasayana, portugál nyelvterületen Fula Criqua (teremtés virága), angolul pedig blue pea (kék borsó), butterfly pea vagy a Darwin pea jelzőket használják a gyógynövényre.

Azonban az egyik legérdekesebb, és sokáig vitatott elnevezés nem más, mint a virág latin neve a Clitoria ternatea. Igen, az első tag a női nemi szerv egy részére, mégpedig a klitoriszra utal. A második tag pedig az Indonéziában található Ternate szigetére, ahol felfedezték a növényt. De miért így hívják? Ki és mikor keresztelte el ebben a formában?

A Clitoria ternatea névadója és felfedezője a lengyel természettudós Jacob Breyne

A fura, ám semmiképp sem elrugaszkodott elnevezést nem másnak, mint Jacob Breyne, lengyel természettudósnak köszönhetjük, aki az 1670-es években érkezett Indonéziába egy kutató expedíció keretein belül. Breyne pontosan 1678-ban akadt a pillangóborsó nyomára a Ternate nevezetű szigeten, ahol első vizsgálatai után “aggatta rá” a sokak által szexistának tartott Clitoria ternatea nevet. Egyet tudunk érteni az ellenzőkkel, azokkal is, akik pillangó, kagyló vagy szárnyak után nevezték el, de az alábbi képet elnézve Breyne döntésével is.

A pillangóborsó valóban hasonlít a női nemiszervre, illetve annak egy részére a klitoriszra

A kék tea földrajza és történelme

Az igaz, hogy lengyel felfedezője által került be a növényhatározókba, azonban az őshonos területeken már azelőtt is ismerték és használták hosszú ideje. Őshazája Ázsia déli, délkeleti része és mivel szaporodásához a trópusi éghajlat az optimális, ezekben a régiókban terjedt el leginkább. Ma már Indonézia, a Fülöp-Szigetek, Vietnam, Malajzia, Thaiföld és India is természetes lelőhelye, azonban az egyenlítő mentén szerte a földön megtalálható a dél-amerikai kontinenstől a közép-afrikai országokig, kissé délebbre pedig Madagaszkáron és Ausztráliában is.

Ezekben a régiókban a mai napig orvosságként, valamint az étrend részeként tekintenek rá, és nem volt ez másként már időszámításunk előtt sem. A hagyományos kínai orvoslásban kiemelkedő szerepet töltött be, de az indiai gyógyításban is a legfontosabb gyógynövények egyike volt már évezredekkel ezelőtt. Az ájurvéda alapjait leíró Charaka Samhita például már a Kr.e. 2. században említi Medhya Rasayana néven és részletezi annak előnyös tulajdonságait.

Az indiai Ájurvéda már évezredek óta alkalmazza gyógyítási céllal a pillangóborsót, illetve az abból készült kék teát

Mivel a Clitoria ternatea Ázsiából származik, természetes, hogy itt örvend a legnagyobb népszerűségnek. Azonban a fejlődő civilizációk és a kései középkorban indult hajós felfedező expedíciók által a világ számos pontjára eljutott és megtelepedett. Több száz éves mellőzöttség után, most az olyan, 21. századi felfedezők kezdik ismét terjeszteni, divatba hozni, mint az utazó bloggerek vagy az influenszerek, akik követőiket győzik meg a kék tea különlegességéről.

A kék tea modern kori népszerűsége

Amióta világ a világ az emberek számos tárgyat, irányzatot vagy éppen élelmiszert vesznek elő a fiókból majd porolnak le a retro életérzés jegyében. Gyógynövényünkre ez csak részben igaz, ugyanis egészségügyi előnyei örök érvényűek, azonban szokatlan megjelenése és a 21. századi életstílus az utóbbi években tökéletesen egymásra találtak. Ebből következően egyre többet találkozhatunk vele mind a közösségi médiában, mind pedig a boltok polcain. Nézzük azonban a teljesség igénye nélkül, miért lett trend a kék tea fogyasztása:

   • Instagram kompatibilis: Az angol nyelvben elterjedt “instagrammable” kifejezés kiválóan illik a kék teára. Mind az egyedi formával rendelkező virága, mind pedig az élénkkék színe, amely merőben eltér a szokásostól, trendivé, social kompatibilissé teszi.

    • Új ízek, új élmények: A social média és az internet nyújtotta információdömping hatására, egyre nagyobb igény keletkezik bennünk, hogy kipróbáljunk valami újat. A kulináris élvezetek rajongói pedig a könnyebb utazás és a gyorsabb szállítási módoknak köszönhetően, akár az adott országban, akár otthonukban korlátok nélkül vethetik bele magukat egy másik ország étkezési kultúrájába.

   A kék tea a könnyebb utazások, közösségi média és az influenszerek által egyre népszerűbb a 21. században

     • Jótékony hatások: Az online közösségeknek köszönhetően nem csak a szokatlan tárgyak és események, hanem az olyan, eddig szürkének gondolt dolgok, mint az egészséges életmód is kezd trenddé válni. Ehhez pedig tökéletesen illeszkedik a szervezetünk működését pozitívan befolyásoló gyógynövény, amely kiváló kiegészítője lehet a népszerű clean eating diétának, vagy a nyugati világban újra utat törő, gyógyító ájurvéda tudományának.

    A kék tea felhasználása, elkészítése és fogyasztási módjai

    A pillangóborsó egy igen sokrétű, a környezetére pozitív hatást gyakorló mezőgazdasági-, élelmiszeripari-, és gyógyhatású növény. Komplex alkalmazási módjait annak köszönheti, hogy a gyökerétől a leveleken és a magokat tartalmazó hüvelyeken át a virágokig minden része hasznosítható. Az akár 2-3 méterre is megnövő kúszónövény, mind emberi, mind pedig állati fogyasztásra alkalmas, valamint a talaj és a levegő minőségét is kiválóan javítja. Ebből következően tekintsük meg milyen formában ihatod, eheted, alkalmazhatod egyéb területeken.

    Gasztronómiai felhasználás

    A kék tea, mint frissítő ital

    A már több alkalommal említett kék tea elnevezés itt nyer értelmet igazán. Az ok nem más, mint, hogy kedvelői ebben a formában fogyasztják leginkább. Enyhén virágos és édes, kamillához hasonló íze, valamint koffeinmentes összetétele éjjel-nappal garantált kulináris élményt nyújt.

    A frissítő kék tea akár forrón, akár hidegen fogyasztva vitalizálja a szervezetet

    Az ital elkészítéséhez a kék színű virágokat használd fel nyers vagy szárított formában. Helyezz 4-5 darabot egy csészébe, majd forrázd le kb. 2,5 dl vízzel. Az intenzívebb íz-, és színélmény érdekében hagyd állni legalább 5-10 percig, ezt követően pedig egyedi igényeid szerint ízesítsd, mézzel, nádcukorral, juharsziruppal. Amennyiben szereted a különleges ízkombinációkat, mentát, levendulát, vagy vaníliát is hozzáadhatsz, sőt mandula kivonatot is, amely kiválóan harmonizál a pillangóborsó ízével. Érdekesség, hogy citromot hozzáadva a tea színe lilára változik.

    Hideg áztatással is elkészítheted, mégpedig, hogy több órán keresztül, vagy akár egy egész éjszakán át hagyod állni a virágokat hideg vízben. Ebben az esetben a tea íze enyhébb, ám frissítőbb lesz. Egyéb teakeverékek, gyógynövény alapú teák tökéletes kiegészítője is lehet.

    Egyéb italok

    A teából kiindulva, nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűsítő jeges ital. Ebből fakadóan a kék tea kiváló frissítő hűtve, jéggel, citromkarikával szervírozva. Az ínyencek készíthetnek segítségével úgynevezett kék latte, vagy kék matcha nevezetű italt a virág por változatából, vagy erősre főzött teájából, valamint a hozzáadott tejhabbal. Azonban koktél alapnak is kiváló, például Mojito-hoz, de akár finom kávé, vagy ízletes limonádé is készíthető a virág közreműködésével és még számos ínycsiklandó ital, amelynek csak az emberi fantázia szab határt.

    Sokoldalúságának köszönhetően a kék tea kivonatok a koktélokat, de a kávé alapú italokat is felpezsdítik

     + Tipp: Fagyaszd le az elkészített kék teát, készíts belőle jégkockát, majd ízesítsd vele kedvenc italod!

      + Érdekesség: Az ausztrál székhelyű Husk Farm Distillery, Ink Gin néven pillangóborsó felhasználásával készít kék színű gint, amelyhez tonikot hozzáadva az ital rózsaszínre változik.

      Ételek ízesítése, díszítése

      A nem mindennapi, élénkkék szín a háziasszonyoktól a Michelin-csillagos séfekig, mindenkit megigéz. A már említett sokoldalúságából következően meg is eheted, díszítheted vele a tányért, vagy éppen színezheted vele az ételed

      Az ázsiai galambszárnyként is emlegetett növényünk legnomádabb fogyasztási módja, amikor magát a virágot eszed meg, méghozzá nyersen. Ebben az esetben az ízéért a legkevésbé, inkább a benne rejlő tápanyagokért, gyógyhatásokért veszed magadhoz. A virágok akár meg is süthetőek, de frissen salátákhoz, vagy tányérok díszítéséhez is tökéletes darab.

      Egy másik kedvelt alkalmazási formája az ételek színezése. A Malajziában népszerű Nasi kerabu névre hallgató, rizsből, sült halból vagy sült csirkéből és zöldségekből álló ételben a rizst előszeretettel színezik a Clitoria ternatea virágából készült főzettel. A Kínában kedvelt Nyonya Chang, amely egy édes és egyben sós rizsgombóc, hasonló színezési eljárással készül. Azonban olyan desszertek, mint a fagylaltok, jégkrémek, sütemények, vagy éppen a vattacukor is egyedivé varázsolható általa.

      A virágok mellett a még fiatal, zsenge hüvelyek is fogyaszthatóak, méghozzá megfőzve önmagában vagy salátákhoz keverve.

      A kék tea ételfestékként is kiválóan alkalmazható, mint a képen látható maláj étel, a Nasi kerabu esetében is

      Egyéb alkalmazási területek

      Ahogy már fentebb említettük a pillangóborsó egy sokoldalú növény, amelynek minden része felhasználható. Ezáltal számos területen “bevethető” a kertészettől a feldolgozó iparig.

      Alkalmazásának egyik fő apropója a mezőgazdaság. Legfőképp Ausztrália északi részén termesztik haszonnövényként, ugyanis amellett, hogy kiválóan tűri a szárazságot, valamint ellenáll a betegségeknek, gyökere tökéletesen megköti a talaj számára oly szükséges nitrogént. Ezen felül a termőföldbe visszaforgatva kiváló zöldtrágyaként is szolgálhat, valamint felhasználásával környezetbarát rovarölőszer is készíthető. Természetesen takarmányozási célra is kitűnő, például szarvasmarhák táplálására szénaként.

      A pillangóborsó a mezőgazdaságban is kiválóan alkalmazható, talajjavító vagy takarmányozási célra is

      Hazájában mezőkön, folyópartokon vadon terem, azonban Észak-Amerikában és Európában előszeretettel alkalmazzák, mint dísznövény. Akár cserépbe is ültethető a balkon ékeként, de igen jól érnyékol, illetve kerítésekre futtatva térelválasztóként is funkcionálhat.

      Az ipar is felfedezte magának az utóbbi évtizedekben, mint bio színezőanyag. A textil festése mellett számos élvezeti cikk alapjául is szolgál, mint például a hajfestékek, fürdősók, vagy szappanok.

      Jótékony hatásai, vitamin- és tápanyagtartalma

      Az előző részben írt felhasználási módozatokból kimaradt az egészségre irányuló alkalmazás. Ennek oka, hogy a kék teát legfőképp azért fogyasztják az emberek, hogy egészségesebbek legyenek, betegségeik csillapodjanak, vagy akár teljesen meg is szűnjenek. Ebből következően mindenképp megérdemel egy önálló bekezdést.

      A Clitoria ternatea magas vitamin és antioxidáns tartalmával hozzájárul a szervezet általános egészségi állapotához

      A Clitoria ternatea az indiai ájurvédikus gyógyászat 5 legfőbb gyógynövényének egyike, amellyel kapcsolatban már évezredekkel ezelőtt feljegyezték az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait. Ezek többek között a benne található kalcium (3,09 mg/g), kálium (1,25 mg/g), magnézium (2,23 mg/g), cink (0,59 mg/g), vas (0,14 mg/g), nátrium (0,14 mg/g), B-vitamin (leginkább B6, B3 és B12), antioxidáns és egyéb ásványi anyag tartalmának köszönhetőek. Tekintsük meg hogyan védi az egészséget kívül-belül egyaránt:

        • Antioxidáns hatás: A pillangóborsó virágában található antocianid és flavonol nevezetű antioxidáns felveszi a harcot a szervezetben kialakult oxidatív stresszel, és semlegesíti a szabadgyököket. Ennek köszönhetően hatékony lehet az olyan krónikus és degeneratív rendellenességekkel szemben, mint a szív- és érrendszeri (például magas vérnyomás), neurológiai, autoimmun vagy daganatos betegségek.

         • Antimikrobális aktivitás: Az antibiotikum-rezisztencia egyre égetőbb probléma világunkban, ennek fényében az alternatív megoldások nagyobb figyelmet kapnak. A Clitoria ternatea minden egyes része az eddigi vizsgálatok alapján aktivitást mutatott a Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus agalactiae és az Aeromonas hydrophila baktériumok ellen.

          • Gomba elleni hatékonyság: Egyes kísérletek kimutatták, hogy eredményes lehet a Rhizopus és Penicillium spp. nevezetű gomba ellen, de ezeknél is nagyobb aktivitást mutatott a Candida albicans esetében.

           • Gyulladáscsökkentés: A virág kivonata gátolhatja az úgynevezett citokinek termelődését, amelyek a gyulladásokért felelősek. Ezzel nagyban hozzájárul az első pontban említett krónikus betegségek megelőzéséhez, vagy azok megszüntetéséhez, valamint lassíthatja a sejtek öregedését is. Az említettek mellett a csökkenő gyulladás jóvoltából, láz- és fájdalomcsillapítóként is alkalmazható, valamint teljesen megszűntetheti a légúti megbetegedéseket, köztük a hörghurutot vagy akár az asztmát is. A vizelethajtó hatással kombinálva, hatékonyan alkalmazható hugyúti fertőzések ellen, de a máj méregtelenítésére is sikeresen bevethető. Sőt az ízületi gyulladás is redukálható segítségével.

            • Nyugtató, hangulatjavító, alvást segítő hatás: Úgy gondolják, hogy a növény hatóanyagai képesek befolyásolni az agyban található neurotranszmitterek szintjét. Ezáltal csökkenhet a szorongás és a depresszióra való hajlam, javulhat a kedélyállapot, pihentetőbb lehet az alvás, egyszóval kiegyensúlyozottabb lehet az idegrendszer.

             • Alzheimer és demencia megelőzés: A pillangóborsóban található egy úgynevezett proantocianidin nevezetű bioflavonoid, amely serkenti a vérkeringést, valamint erősíti a hajszálerek falát, így megelőzheti a központi idegrendszer betegségeit, javíthatja annak működését.

             A kék tea az idegrendszer, az agy, a szív, a gyomor és többek között a látás egészségét is fenntartja, visszaállítja

              • Memória fokozása: Az emlékezőképesség hanyatlásáért az agyban található, acetilkolin ingerületátvivő anyag csökkenése a felelős. A Clitoria ternatea a kutatások szerint képes pótolni ezt az anyagot és visszaállítani a memóriát a normál állapotba vagy éppen még inkább fokozni azt.

               • Vércukorszint szabályozása: Már egy csésze kék tea elfogyasztása is képes csökkenteni az ételekből felszívódó glükóz mennyiségét, valamint lassítja a felszívódás folyamatát, ezzel kordában tartva a vércukorszintet.

                • Elősegíti a fogyást: A sok hasznos vegyület mellett katechint is tartalmaz, amely hozzájárul a zsírégetéshez, ezáltal pedig a felesleges kilók leadásához.

                 • Csökkentheti a koleszterinszintet: A növény rendszeres fogyasztása megakadályozza a kórosan magas zsírkoncentrációt a vérben, ezáltal megelőzheti a vérrögök kialakulását, valamint a szívrohamot.

                  • Élesebb látás: Az előzőekben már említett proantocianidin egy antioxidáns, amely fokozza a vérkeringést a szemben is, ezáltal segíti az élesebb látást, valamint megelőzhető általa a zöld- és a szürkehályog.

                   • Egészségesen tartja a bőrt: Úgynevezett antiglikációs tulajdonságokkal rendelkezik, amely lassítja a bőr öregedését. Ezen felül olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek fokozzák a kollagéntermelést és megtartják a bőr nedvességét, így növelve annak rugalmasságát. Sőt gyulladáscsökkentő hatása révén a pattanások is kezelhetők általa, valamint nagyobb védelmet nyújt az esetleges fertőzések ellen.

                    • Egészséges fejbőr és haj: A B3 vitamin, más néven niacin serkenti a fejbőr vérkeringését, felveszi a harcot a hajhullás ellen, egyúttal pedig elősegíti a haj növekedését.

                   A teljesség kedvéért meg kell említeni még, hogy a kék tea képes enyhíteni a menstruációs fájdalmakat, szabályozni a ciklust, növelni a nők és férfiak termékenységét, lazítja a székletet, oldja a görcsöket, valamint a gyomorfekély és gyomorsav túltengés ellen is eredményes lehet. Ezen felül enyhíti az ADHD és az epilepszia tüneteit, erősíti az immunrendszert.

                   A Clitoria ternatea, avagy a kék tea az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amely eredményesen harcol a krónikus betegségekkel és elősegíti az általános egészségi állapot fenntartását

                   Mint látható ez a fantasztikus gyógynövény tetőtől-talpig képes méregteleníteni az emberi szervezetet, megőrizni szív- és érrendszer egészségét, megszüntetni a betegségeket, gyulladásokat, javítani az életminőséget és erősíteni az immunrendszert. Sokoldalúságából kifolyólag pedig növeli az állóképességet, enyhítheti a sportolás után jelentkező izomfájdalmat, csökkentheti az izomlázat, és fokozza a regenerációt.

                   A kék tea adagolása

                   Megelőzésként és a szervezet méregtelenítéséhez, hetente ajánlott 2-3 csészével meginni éhgyomorra. Fennálló betegségek esetén, a normál egészségi állapot visszaállításához naponta 2-3 csészével is fogyasztható.

                   Mellékhatások, óvintézkedések

                   A rendelkezésre álló információk alapján a kék tea hosszútávú fogyasztásának nincsenek mellékhatásai. Egyes beszámolók alapján az egyszerre történő, nagy mennyiség bevitele okozhat hányást, hasmenést.

                   Cukorbetegség, szív- és vese rendellenesség, terhesség, illetve szoptatás, valamint alacsony vérnyomás esetén mindenképpen körültekintően járj el, lehetőség szerint konzultálj kezelőorvosoddal. Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását felerősítheti, valamint az epilepszia gyógyszerekben található fenitoin hatását csökkentheti, így kevésbé kontrollálhatja az esetleges rohamokat.

                   A legfontosabb, hogy akár egészséges vagy, akár a fenti betegségek egyikében szenvedsz, akár gyógyszert szedsz, mindig kérd ki szakértő segítségét!

                   Záró gondolatok

                   Amennyiben valaki első alkalommal olvas a Clitoria ternatea gyógynövényről és annak gyógyhatásairól, jó eséllyel azt gondolja, hogy ez egy szuperétel, szupernövény, mint például az algák, a zöld tea, a chia mag, vagy a kék áfonya. Kétség nem fér hozzá, hogy jó eséllyel pályázik a “superfood” lista egy helyére széleskörű felhasználási lehetőségeinek, valamint komplex gyógyhatásának köszönhetően.

                   Jó eséllyel hamarosan még feljebb is kerül a ranglétrán, mivel sok száz év elfeledettség után az interneten szocializálódott és feltűnésre vágyó ember ismét felfedezte magának. A social media trend “mellékhatásaként” talán felfedezi, valamint meg is becsüli a gyógynövény fantasztikus hatásait és a haszontalan görgetést a közösségi oldalakon lecseréli a mozgásra, változatos, vitamindús táplálkozásra, amelytől aktívabb, betegségtől mentes lehet.

                   Az új élethez vezető út első lépcsőfokának kiváló választás a kék tea, valamint a webáruházunkban található sporteszközök, gyógykészítmények! Hajrá, egészségre fel!

                   Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

                   Vitaminbolt

                   Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

                   Vitamin teszt

                   Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

                   Melyik a legjobb terhesvitamin 20214 cikk.

                   Melyik a legjobb terhesvitamin?

                   A megfelelő terhesvitamin kiválasztása sok fejtörést okozhat azoknak, akik nem tudják, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Az alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mit érdemes szem előtt tartani a terhesvitamin kiválasztásakor.

                   ELOLVASOM

                   Vitaminbolt

                   Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

                   Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

                   Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

                   Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!