- Számos kutatás talált összefüggést az alacsony D-vitamin szint és a COVID-19 fertőzés, illetve a fertőzés súlyossága között.
- A szakértők most azt vizsgálják, hogy a D-vitamin készítmények szedésével kivitelezhető-e a koronavírus megelőzése, a tünetek csillapítása.
- Még a kutatások befejezte előtt is kijelenthetjük, hogy a D-vitamin szedése számos előnnyel jár.
Minden adat és statisztika a cikk megjelenésének pillanatában nyilvánosan elérhető információk alapján került a publikálásra.
Elfogadott, hogy a koronavírus vakcina hiányában rengeteg ember fordul a vitaminok és étrend-kiegészítők felé, immunrendszerük fokozásának érdekében, így védekezve a vírus által kiváltott tünetekkel szemben.
Sokan úgy tekintenek a táplálék-kiegészítőkre, mint az immunrendszerünk védőpajzsára, ami megóv minden kórokozótól, ám ahogyan erre Dr. Anthony Fauci, a NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója rávilágít, ez sajnos nincs így.
Van azonban egy vitamin, ami talán valóban az immunrendszer hasznára válik és ez nem más, mint a D-vitamin, azaz a napvitamin.
„Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, az valóban kihatással van ránk és a betegségekre való fogékonyságunkra” – nyilatkozta Dr. Fauci, egy Jennifer Garnerrel folytatott interjúja során. „Ezért hát nem félek ajánlani a alkalmazását – mint ahogyan azt én is teszem.” 1
Jelenleg az NIH (National Institutes of Health) álláspontja szerint nincsen elég kutatási feljegyzés, ami alapján kijelenthető lenne, hogy a D-vitamin megelőzné vagy gyógyítaná a COVID-19-et. 2
Azonban elég bizonyíték van ahhoz, hogy a kutatók vizsgálják a D-vitamin és más táplálék-kiegészítők koronavírus elleni hatékonyságát.
A D-vitamin hiány és a COVID-19 közötti kapcsolat
Egy korábbi tanulmány azt mutatja, hogy a D-vitamin csökkenti a légúti megbetegedések kockázatát. Az eredmények széles skálán változtak, azonban megállapítható volt, hogy a D-vitamin valóban hatásos volt, különösen azoknál az embereknél akik hiányt szenvedtek belőle korábban. 3
További kutatások alátámasztották, hogy a D-vitamin hiány növelheti a koronavírussal való megfertőződés esélyét és a tünetek súlyosságát.
Néhány vizsgálat úgy találta, hogy a COVID-19 által okozott halálesetek száma magasabb az egyenlítőtől északabbra elhelyezkedő országokban, ahol számos ember D-vitamin hiánnyal küzd az őket érő kevesebb napfény miatt, különösen a téli hónapokban. 4 5
„Testünk a napsugarak révén jut D-vitaminhoz, ezért a téli hónapok során az emberek D-vitamin hiányos állapotba kerülhetnek”, mondta Nicole Avena, PhD, a New York-i Icahn orvosi egyetem neurológus professzora.
Számos tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy az északi országokban magasabb a COVID-19 miatt bekövetkezett halálozások száma, azonban egy a JAMA Network Open által publikált kutatás megerősíti a D-vitamin egészségre és immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását, ami ugyancsak magyarázatul szolgálhat. 6
Az immunrendszer erősíthető a természet erejével is, amelyre kiváló példa az Echinacea, azaz a bíbor kasvirág, amely fokozza a szervezet védekezőképességét, ezáltal nagyobb ellenállást mutatva a fertőző betegségek ellen. Adalékanyag-mentes termékünk segít a legnehezebb időszakokban is, a cseppeknek köszönhetően pedig könnyedén adagolható és gyorsan felszívódik.
„Kutatásunk során azok az emberek akiknek alacsony volt a D-vitamin szintje, gyakrabban produkáltak pozitív mintát a COVID-19 tesztjeink során” –mondta Dr. David Meltzer, a chicagói orvosi egyetem professzora.
Ez a trend akkor is fennállt, mikor a többi változó paramétert (mint életkor, testsúly, egyéb betegségek) próbálták kiszűrni.
Más tanulmányok azt mutatják, hogy azok a koronavírusos betegek akinek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, súlyosabb szövődmények elébe néznek.
Az egyik ilyen tanulmány múlt hónapban került publikálásra a PLOS ONE-ban. A kutatók úgy találták, hogy azoknál a koronavírus miatt kórházi ellátásra szoruló betegeknél, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, nagyobb eséllyel alakultak ki súlyos szövődmények, illetve következett be halál. 7
A kutatók további vitaminok és nyomelemek után kutatnak, amelyek potenciálisan segítséget nyújthatnak a koronavírus megelőzése okán folytatott harcban. Ilyen vitamin és nyomelem lehet a cink és a C-vitamin.
Egy spanyolországi tanulmányban a szakemberek arról írtak, hogy azok a páciensek nagyobb valószínűséggel haltak bele a vírusba, akiknek alacsony volt a cink jelenléte a vérükben. 8
D-vitamin hiány
kialakulását növelő tényezők
Kattints az olvasáshoz
Túlsúly
Kevés hal és tejtermék fogyasztása
Kevés napon töltött idő
Túlzott naptej használat
Öregedés
A D-vitamin előnyeinek feltárására irányuló kutatások
Ezek a kutatások mind megfigyelésen alapulnak, ami azt jelenti, hogy az orvosok az idő múlásával folyamatosan adatokat gyűjtöttek a páciensekről. Ez lehetetlenné teszi, hogy ok-okozati összefüggést állapítsunk meg a D-vitamin és a koronavírus megelőzése között.
Amire szükség van, az véletlenszerű, kontrollált vizsgálatok sora, a klinikai kutatások „Szent Grálja”. Ezek közül néhány már folyamatban van.
Egy spanyolországi kutatás során az orvosok 50 COVID-19 miatt kórházba került betegnek calcifediolt adtak, ami a D-vitamin egyik aktív formája, míg 26 másik páciens nem kapott ilyen kezelést. 9
A D-vitamint kapó páciensek közül mindösszesen egy szorult intenzív ellátásra a későbbiekben. Ezzel szemben a kontrollcsoport fele szintén intenzív osztályra került.
„Van néhány tökéletlenség a tanulmányban. Nem volt túlzottan nagy a tanulmányban résztvevők száma, és a két csoport között volt némi eltérés, de mindenesetre lenyűgözők az eredmények” –mondta Meltzer.
Ugyan a tanulmány során a D-vitamint a COVID-19 miatt kórházba került emberek kezelésére tesztelték, azonban Meltzer szerint hasonlóan hatásos lehet a D-vitamin a kórházba kerülés megelőzésére is.
„Az egyik lehetőség, hogy a „napvitamin” nem előzi meg, hogy elkapjuk a koronavírust, azonban hatására olyan csekély mértékű tünetek alakulnak ki, hogy az illetőt sosem tesztelik és nem derül ki, hogy elkapta a vírust”.
További kutatások szükségesek ennek alátámasztására.
Két, a chicagói egyetemen kezdődő véletlenszerű, kontrollált teszt szolgálhat néhány válasszal ez ügyben. Mindkét teszt során D-vitaminnal kezelik a tesztalanyokat, utána pedig nyomon követik őket és figyelik, hogy kapcsolatba kerülnek-e a vírussal és ha igen, milyen súlyosságú tünetek alakulnak ki náluk.
Az egyik kutatás az egészségügyi dolgozókra fókuszál. A másik kutatás alanyai a közösség önkéntes tagjai közül kerülnek ki. 10
A clevelandi klinika kutatása során azt vizsgálják, hogy a C-vitamin és cink kombinációja csökkentheti-e a koronavírus lefolyásának idejét az alanyok esetében, illetve mérséklődnek-e általa a tünetek. 11
Az, hogy milyen hamar születik ezekből a tanulmányokból használható eredmény az azon múlik, hogy milyen gyorsan sikerül a kutatóknak önkénteseket szereznie a kutatáshoz. Meltzer szerint az önkéntesek nélkülözhetetlenek a kutatások sikeréhez.
„Azok akik részt vesznek ezeken a klinikai vizsgálatokon, óriási szívességet tesznek a társadalomnak” –mondja Meltzer.
Ugyan Meltzer rendkívül lelkes a D-vitamin potenciális előnyei kapcsán, óvatosságra int, amíg a véletlenszerű, kontrollált tesztek le nem zajlanak.
„Ez nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk, vagy abbahagyhatjuk mindazt az óvintézkedést amit most végzünk”- mondja Meltzer. „Én semmiképpen sem hagynék fel a maszkviseléssel, vagy mennék bulikra azt gondolván, hogy minden rendben lesz, mert D-vitamint szedek”.
D-vitamin hiány további tünetei |
---|
állandó fáradtságérzet, kimerültség |
depressziós tünetek |
gyakori megbetegedés |
hajhullás |
csontritkulás kialakulása |
csont- és izomfájdalom |
Kellene D-vitamint szedned?
Még a kutatások befejezte előtt kijelenthetjük, hogy számos jótékony hatása van a D-vitaminnak, amiért érdemes táplálék-kiegészítők formájában is bevinni a szervezetedbe.
Magyarország lakosságának jó része D-vitamin hiányban szenved és nem visz be elegendőt táplálék-kiegészítők formájában sem.
Az olyan tényezők, mint magas életkor, napfényen töltött órák száma, elhízottság mind hozzájárulnak a D-vitamin hiányához. 12
Nehéz kizárólag a normál táplálkozással elegendő mennyiséget bevinni a szervezetünkbe, ezért érdemes azt vitaminok, táplálék-kiegészítők formájában pótolni. Azonban mielőtt belekezdenénk ezeknek a szedésébe, mindenképpen érdemes konzultálnunk háziorvosunkkal erről.
A nagy dózisban (4000 NE) alkalmazott D-vitamin toxikus lehet, azonban az ez alatti napi bevitt mennyiség jótékony hatással bír szervezetünkre. 13
Az orvosok meglátása szerint a cink ugyancsak hasznos lehet a meghűlés tüneteinek megelőzésére. 14
D-vitamin
Természetes forrásai
Kattints az olvasáshoz
Lazac- 7,1 µg/100 g
Tojássárgája - 4,9 µg/100 g
Gombák- 2-5 µg/100 g
Extra tipp:
Napi 15-30 perc természetes napfény
Mit ajánlunk?
Abban az esetben, ha szeretnél biztosra menni és a D-vitamin, cink, valamint C-vitamin szintedet az optimális értéken tartani, akkor a HAVITA multivitaminok tökéletes megoldást nyújthatnak számodra.
A termékeinkben optimális mennyiség (25 mcg) található D-vitaminból, (15 mg) cinkből, valamint (650 mg) C-vitaminból. Kompakt kiszerelése révén nem kell bajlódnod különböző dobozok párosításával – ügyelve, hogy mindegyik vitaminból megfelelő mennyiséget juttass a szervezetedbe – csupán a reggeli étkezést követően kell elfogyasztanod a tasak tartalmát. Mi gondoskodunk róla, hogy szervezeted vitaminszintje megfelelő legyen, így felkészülten várj minden akadályt.