Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

A koronavírus megelőzése D-vitaminnal?

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

  • Számos kutatás talált összefüggést az alacsony D-vitamin szint és a COVID-19 fertőzés, illetve a fertőzés súlyossága között.
  • A szakértők most azt vizsgálják, hogy a D-vitamin készítmények szedésével kivitelezhető-e a koronavírus megelőzése, a tünetek csillapítása.
  • Még a kutatások befejezte előtt is kijelenthetjük, hogy a D-vitamin szedése számos előnnyel jár.

 

Minden adat és statisztika a cikk megjelenésének pillanatában nyilvánosan elérhető információk alapján került a publikálásra.

Elfogadott, hogy a koronavírus vakcina hiányában rengeteg ember fordul a vitaminok és étrend-kiegészítők felé, immunrendszerük fokozásának érdekében, így védekezve a vírus által kiváltott tünetekkel szemben.

Sokan úgy tekintenek a táplálék-kiegészítőkre, mint az immunrendszerünk védőpajzsára, ami megóv minden kórokozótól, ám ahogyan erre Dr. Anthony Fauci, a NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója rávilágít, ez sajnos nincs így.

Van azonban egy vitamin, ami talán valóban az immunrendszer hasznára válik és ez nem más, mint a D-vitamin, azaz a napvitamin.

„Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, az valóban kihatással van ránk és a betegségekre való fogékonyságunkra” – nyilatkozta Dr. Fauci, egy Jennifer Garnerrel folytatott interjúja során. „Ezért hát nem félek ajánlani a alkalmazását – mint ahogyan azt én is teszem.” 1

Jelenleg az NIH (National Institutes of Health) álláspontja szerint nincsen elég kutatási feljegyzés, ami alapján kijelenthető lenne, hogy a D-vitamin megelőzné vagy gyógyítaná a COVID-19-et. 2

Azonban elég bizonyíték van ahhoz, hogy a kutatók vizsgálják a D-vitamin és más táplálék-kiegészítők koronavírus elleni hatékonyságát.

A koronavírus megelőzése könnyebb, mint a kezelése, így tegyél meg te is mindent az érdekében

A D-vitamin hiány és a COVID-19 közötti kapcsolat

Egy korábbi tanulmány azt mutatja, hogy a D-vitamin csökkenti a légúti megbetegedések kockázatát. Az eredmények széles skálán változtak, azonban megállapítható volt, hogy a D-vitamin valóban hatásos volt, különösen azoknál az embereknél akik hiányt szenvedtek belőle korábban. 3

További kutatások alátámasztották, hogy a D-vitamin hiány növelheti a koronavírussal való megfertőződés esélyét és a tünetek súlyosságát.

Néhány vizsgálat úgy találta, hogy a COVID-19 által okozott halálesetek száma magasabb az egyenlítőtől északabbra elhelyezkedő országokban, ahol számos ember D-vitamin hiánnyal küzd az őket érő kevesebb napfény miatt, különösen a téli hónapokban. 4 5

„Testünk a napsugarak révén jut D-vitaminhoz, ezért a téli hónapok során az emberek D-vitamin hiányos állapotba kerülhetnek”, mondta Nicole Avena, PhD, a New York-i Icahn orvosi egyetem neurológus professzora.

Számos tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy az északi országokban magasabb a COVID-19 miatt bekövetkezett halálozások száma, azonban egy a JAMA Network Open által publikált kutatás megerősíti a D-vitamin egészségre és immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását, ami ugyancsak magyarázatul szolgálhat. 6

Az immunrendszer erősíthető a természet erejével is, amelyre kiváló példa az Echinacea, azaz a bíbor kasvirág, amely fokozza a szervezet védekezőképességét, ezáltal nagyobb ellenállást mutatva a fertőző betegségek ellen. Adalékanyag-mentes termékünk segít a legnehezebb időszakokban is, a cseppeknek köszönhetően pedig könnyedén adagolható és gyorsan felszívódik.

A HAVITA echinacea, más néven bíbor kasvirág cseppjei segíthetnek leküzdeni, illetve megelőzni a különböző meghűléses, valamint fertőzéses betegségeket immunrendszered erősítésével.

HAVITA Echinacea – Bíbor Kasvirág Csepp – Erősebb immunrendszer, kevesebb gyulladás és fájdalom

2 390 Ft

„Kutatásunk során azok az emberek akiknek alacsony volt a D-vitamin szintje, gyakrabban produkáltak pozitív mintát a COVID-19 tesztjeink során” –mondta Dr. David Meltzer, a chicagói orvosi egyetem professzora.

Ez a trend akkor is fennállt, mikor a többi változó paramétert (mint életkor, testsúly, egyéb betegségek) próbálták kiszűrni.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy azok a koronavírusos betegek akinek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, súlyosabb szövődmények elébe néznek.

Az egyik ilyen tanulmány múlt hónapban került publikálásra a PLOS ONE-ban. A kutatók úgy találták, hogy azoknál a koronavírus miatt kórházi ellátásra szoruló betegeknél, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, nagyobb eséllyel alakultak ki súlyos szövődmények, illetve következett be halál7

A kutatók további vitaminok és nyomelemek után kutatnak, amelyek potenciálisan segítséget nyújthatnak a koronavírus megelőzése okán folytatott harcban. Ilyen vitamin és nyomelem lehet a cink és a C-vitamin.

Egy spanyolországi tanulmányban a szakemberek arról írtak, hogy azok a páciensek nagyobb valószínűséggel haltak bele a vírusba, akiknek alacsony volt a cink jelenléte a vérükben. 8

D-vitamin hiány

kialakulását növelő tényezők

Kattints az olvasáshoz

Túlsúly
Kevés hal és tejtermék fogyasztása
Kevés napon töltött idő
Túlzott naptej használat
Öregedés

A D-vitamin előnyeinek feltárására irányuló kutatások

Ezek a kutatások mind megfigyelésen alapulnak, ami azt jelenti, hogy az orvosok az idő múlásával folyamatosan adatokat gyűjtöttek a páciensekről. Ez lehetetlenné teszi, hogy ok-okozati összefüggést állapítsunk meg a D-vitamin és a koronavírus megelőzése között.

Amire szükség van, az véletlenszerű, kontrollált vizsgálatok sora, a klinikai kutatások „Szent Grálja”. Ezek közül néhány már folyamatban van.

Egy spanyolországi kutatás során az orvosok 50 COVID-19 miatt kórházba került betegnek calcifediolt adtak, ami a D-vitamin egyik aktív formája, míg 26 másik páciens nem kapott ilyen kezelést. 9

A D-vitamint kapó páciensek közül mindösszesen egy szorult intenzív ellátásra a későbbiekben. Ezzel szemben a kontrollcsoport fele szintén intenzív osztályra került.

„Van néhány tökéletlenség a tanulmányban. Nem volt túlzottan nagy a tanulmányban résztvevők száma, és a két csoport között volt némi eltérés, de mindenesetre lenyűgözők az eredmények” –mondta Meltzer.

Ugyan a tanulmány során a D-vitamint a COVID-19 miatt kórházba került emberek kezelésére tesztelték, azonban Meltzer szerint hasonlóan hatásos lehet a D-vitamin a kórházba kerülés megelőzésére is.

„Az egyik lehetőség, hogy a “napvitamin” nem előzi meg, hogy elkapjuk a koronavírust, azonban hatására olyan csekély mértékű tünetek alakulnak ki, hogy az illetőt sosem tesztelik és nem derül ki, hogy elkapta a vírust”.

A D-vitamin hasznos tápanyag lehet a koronavírus megelőzése során

További kutatások szükségesek ennek alátámasztására.

Két, a chicagói egyetemen kezdődő véletlenszerű, kontrollált teszt szolgálhat néhány válasszal ez ügyben.  Mindkét teszt során D-vitaminnal kezelik a tesztalanyokat, utána pedig nyomon követik őket és figyelik, hogy kapcsolatba kerülnek-e a vírussal és ha igen, milyen súlyosságú tünetek alakulnak ki náluk.

Az egyik kutatás az egészségügyi dolgozókra fókuszál. A másik kutatás alanyai a közösség önkéntes tagjai közül kerülnek ki. 10

A clevelandi klinika kutatása során azt vizsgálják, hogy a C-vitamin és cink kombinációja csökkentheti-e a koronavírus lefolyásának idejét az alanyok esetében, illetve mérséklődnek-e általa a tünetek. 11

Az, hogy milyen hamar születik ezekből a tanulmányokból használható eredmény az azon múlik, hogy milyen gyorsan sikerül a kutatóknak önkénteseket szereznie a kutatáshoz. Meltzer szerint az önkéntesek nélkülözhetetlenek a kutatások sikeréhez.

„Azok akik részt vesznek ezeken a klinikai vizsgálatokon, óriási szívességet tesznek a társadalomnak” –mondja Meltzer.

Ugyan Meltzer rendkívül lelkes a D-vitamin potenciális előnyei kapcsán, óvatosságra int, amíg a véletlenszerű, kontrollált tesztek le nem zajlanak.

„Ez nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk, vagy abbahagyhatjuk mindazt az óvintézkedést amit most végzünk”- mondja Meltzer. „Én semmiképpen sem hagynék fel a maszkviseléssel, vagy mennék bulikra azt gondolván, hogy minden rendben lesz, mert D-vitamint szedek”.

D-vitamin hiány további tünetei
állandó fáradtságérzet, kimerültség
depressziós tünetek
gyakori megbetegedés
hajhullás
csontritkulás kialakulása
csont- és izomfájdalom

Kellene D-vitamint szedned?

Még a kutatások befejezte előtt kijelenthetjük, hogy számos jótékony hatása van a D-vitaminnak, amiért érdemes táplálék-kiegészítők formájában is bevinni a szervezetedbe.

Magyarország lakosságának jó része D-vitamin hiányban szenved és nem visz be elegendőt táplálék-kiegészítők formájában sem.

Az olyan tényezők, mint magas életkor, napfényen töltött órák száma, elhízottság mind hozzájárulnak a D-vitamin hiányához. 12

Nehéz kizárólag a normál táplálkozással elegendő mennyiséget bevinni a szervezetünkbe, ezért érdemes azt vitaminok, táplálék-kiegészítők formájában pótolni. Azonban mielőtt belekezdenénk ezeknek a szedésébe, mindenképpen érdemes konzultálnunk háziorvosunkkal erről.

A nagy dózisban (4000 NE) alkalmazott D-vitamin toxikus lehet, azonban az ez alatti napi bevitt mennyiség jótékony hatással bír szervezetünkre. 13

Az orvosok meglátása szerint a cink ugyancsak hasznos lehet a meghűlés tüneteinek megelőzésére. 14

D-vitamin

Természetes forrásai

Kattints az olvasáshoz

Lazac- 7,1 µg/100 g
Tojássárgája - 4,9 µg/100 g
Gombák- 2-5 µg/100 g
Extra tipp:
Napi 15-30 perc természetes napfény

Mit ajánlunk?

Abban az esetben, ha szeretnél biztosra menni és a D-vitamin, cink, valamint C-vitamin szintedet az optimális értéken tartani, akkor a HAVITA multivitaminok tökéletes megoldást nyújthatnak számodra.

A termékeinkben optimális mennyiség (25 mcg) található D-vitaminból, (15 mg) cinkből, valamint (650 mg) C-vitaminból. Kompakt kiszerelése révén nem kell bajlódnod különböző dobozok párosításával – ügyelve, hogy mindegyik vitaminból megfelelő mennyiséget juttass a szervezetedbe – csupán a reggeli étkezést követően kell elfogyasztanod a tasak tartalmát. Mi gondoskodunk róla, hogy szervezeted vitaminszintje megfelelő legyen, így felkészülten várj minden akadályt.

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!