A cink számos létfontosságú szerepet lát el a szervezetedben. Mivel saját maga nem képes előállítani, így az étkezésekkel vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinned.
Összegyűjtöttünk neked minden fontos tudnivalót a cink hatásairól, adagolásáról, lehetséges mellékhatásairól és még a természetes forrásaira is hoztunk neked példákat.
Mi a cink?
Mint említettük a bevezetőben, a cinket nem képes a szervezet előállítani, ezért esszenciális tápanyagnak számít. Emiatt fontos a folyamatos pótlása valamilyen forrásból.
A cink számos folyamathoz nélkülözhetetlen a szervezetben, többek között: 1
- fehérje-szintézis
- sebgyógyulás
- immun-funkciók
Számos állati és növényi eredetű élelmiszerben megtalálhatóak. Vannak különböző ételek például, amelyeket mesterségesen dúsítanak cinkkel. Ilyenek lehetnek például különböző gabonapelyhek.
Összegzés:
A cink egy esszenciális ásványi anyag, amelyet a szervezet nem képes előállítani, így gondoskodni kell a folyamatos pótlásáról.
A cink hatása
Kutatások bizonyítják, hogy számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Ebből a legfontosabbakat összegyűjtöttük nektek:
1. Erősíti az immunrendszert
Egy 7 kutatást összefoglaló tanulmány kimutatta, hogy napi 80 – 92 mg közötti cink bevitele, akár 33 %-kal is csökkentheti a megfázások időtartamát. 2
Másik kutatás pedig arról számol be, hogy a cink-kiegészítők használata jelentősen mérsékli a fertőzések kockázatát és elősegítik a megfelelő immunválaszt az idősebbeknél. 3

2. Gyorsítja a sebgyógyulást
Gyakran használják kórházakban is égési sérülések, fekélyek és egyéb bőrsérülések kezelésére.
Mivel az ásványi anyag szerepet játszik a kollagénszintézisben is ezért nélkülözhetetlen a bőr gyógyulásához. A szervezeted teljes cink tartalmának körülbelül 5 %-a a bőrödben található meg.
Egy 12 hetes kutatás során, melyben 60 diabéteszes fekélyben szenvedő beteget vizsgáltak és napi 200 mg cinkkel kezeltek, jelentős javulást értek el a gyógyulásban a placebo csoporthoz képest.
3. Csökkentheti bizonyos életkorral összefüggő betegségek kockázatát
A cink hatása enyhítheti az oxidatív stresszt és javíthatja az immunválaszt azáltal, hogy fokozza a T-sejtek aktivitását, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől.
Azoknál az időseknél, akik cink kiegészítőket használtak, javult az influenza elleni védőoltás reakciója, csökkent a tüdőgyulladás kockázata és javult a mentális teljesítmény.
Egy kutatás azt is kimutatta, hogy napi 45 mg cink már 66 %-kal csökkentheti a fertőzések előfordulását. 5
Ezenfelül, egy több mint 4200 emberen végzett kutatás során a megfelelő mennyiségű C- és E-vitamin, béta-karotin, valamint 80 mg cink bevitele csökkentette az időskori makuladegeneráció kialakulását és látásvesztés kockázatát. 6
4. Segíthet az aknék kezelésében
Az akné egy világszerte gyakori bőrbetegség, ami az emberek közel 10 %-át érintheti. 7
Az aknét az olajtermelő mirigyek elzáródása és az ennek következtében elszaporodó baktériumokok okozzák.
Több tanulmány azt mutatta ki, hogy mind az orális és mind a helyi cink pótlás hatékonyan tudja kezelni a pattanásokat azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és gátolja a baktériumok szaporodását.
Egy másik kutatás megállapította, hogy a pattanásos emberekben általában alacsonyabb a cink szintje, ezért a kiegészítő használata megoldást jelenthet.
5. Csökkenti a gyulladásokat
A cink csökkenti az oxidatív stresszt és bizonyos gyulladást okozó fehérjék szintjét a szervezetben.
A túlzott oxidatív stressz krónikus gyulladásokhoz vezethet, amely számos betegség kialakulásához – például szívbetegségekhez, rákhoz – hozzájárul.
Egy 40 idősebb korú felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban azoknál, akik napi 45 mg cinket vittek szervezetükbe, nagyobb mértékben mérséklődtek a gyulladásos tüneteket, mint a placebo csoport esetében. 8
Összegzés:
A cink szükséges az immunrendszer egészséges működéséhez, több időskori betegség kialakulásának kockázatát mérsékli és a sebgyógyulásra is hatással van gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt.
Cinkhiány tünetei
Bár a súlyos cinkhiány szerencsére ritka, azért előfordulhat például túlzott alkohol-fogyasztás következményeként, vagy csecsemőknél, ha az édesanya kevés cinket visz a szervezetébe vagy immunszupresszív gyógyszerek szedése esetén is.
A cinkhiány tünetei közé tartoznak a növekedési zavarok, nemi érettség késleltetett kialakulása, bőrkiütések és bőrgyulladások, sebgyógyulási zavarok, krónikus hasmenés vagy akár idegrendszeri problémák is. 9
A cinkhiány enyhébb formái viszonylag gyakran előfordulnak, amennyiben nem kiegyensúlyozottan táplálkozik valaki. Ez világszerte akár 2 milliárd embert is érinthet a felmérések szerint. Ennek tünetei közé tartoznak a hasmenés, csökkent immunitás, elvékonyodó haj, étvágycsökkenés, bőrszárazság, lassú sebgyógyulás vagy a túlzott hangulatingadozások. 10
Mivel a cinkhiány csökkenti az immunvédelmet – ezzel növelve a fertőzések kockázatát – évente több mint 450 ezer halálesetet okoz, főleg gyerekeknél. 11
A cinkhiány kockázatát növelő tényezők lehetnek: 12
- vegetáriánus és vegán táplálkozás
- terhes és szoptató nők
- kizárólag anyatejjel táplált csecsemők
- Crohn-betegségben szenvedők
- vesebetegek
- túlzott alkohol-fogyasztók
- alultáplált emberek, ideérte a bulémiát és az anorexiát is
A cinkhiány kimutatása még laboratóriumi körülmények között is nehézkes.
Összegzés:
A cinkhiány ritka, de könnyen előfordulhat csak növényi élelmiszerek fogyasztása esetén vagy a túl sok alkohol hatására is. A tünetek észlelése esetén ajánlott egy alapos kivizsgálás.
Cink adagolása
A cink ajánlott napi adagja nőknek 8 mg, míg férfiak esetében kicsit magasabb, 11 mg. Terhes vagy szoptató nőknek érdemes ezt az adagot akár 12 mg-ra is felemelni.
A cink felső határa napi 40 mg. Ezt meghaladó mennyiség indokolt lehet azoknak, akik cinkhiányban szenvednek. Ekkora mennyiséget kizárólag orvosi utasítás esetén fogyassz!
A folyamatos, kiegyensúlyozott bevitel érdekében érdemes lehet egy megfelelő étrend-kiegészítőt választani. Amennyiben az étkezéseiddel szeretnéd biztosítani a megfelelő mennyiséget, akkor az alábbi élelmiszereket válaszd!
Cink természetes forrásai
Szerencsére számos élelmiszert találunk – mind növényi-, mind állati eredetűt – amelyek gazdag cinkforrások, így viszonylag egyszerűen bevihetjük a megfelelő mennyiséget.
A legtöbb cinket tartalmazó élelmiszerek:
- Húsok: baromfi, marha, sertés
- Halak: lazac, szardínia
- Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, vesebab
- Olajos magvak: tökmag, kesudió
- Tejtermékek: joghurtok, sajtok
- Gabonák: zab, quinoa, barna rizs
- Zöldségek: kelkáposzta, spárga, borsó

Cink mellékhatásai, túladagolása
Ahogy a cink hiánya egészségügyi szövődményeket okozhat, úgy a túlzott bevitele is negatív mellékhatásokhoz vezethet.
A cink túladagolásának tünetei a következők lehetnek: 13
- étvágytalanság
- hasi görcsök, hasmenés
- fejfájás
- a jó koleszterin (HDL) csökkenése
A túlzott cinkbevitel megzavarhatja a réz és a vas megfelelő felszívódását is. Egy tanulmány például kimutatta, hogy a napi 60 mg cink 10 héten keresztül csökkentette a réz szintjét a szervezetben a megfigyeltek esetén. 14
Összefoglalás
A cink nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez és az erős immunrendszer fenntartásához.
A legtöbb ember az étkezéssel biztosítja a számára szükséges mennyiséget (8 – 12 mg), viszont idősebbek vagy magas fizikai aktivitást végző embereknél szükséges lehet a kiegészítés. 15
A nagy dózisú kiegészítők – 20 mg felett – veszélyesek lehetnek, így ezeket kizárólag orvosi egyeztetés után fogyaszd!
A HAVITA csomagjai 15 mg jó minőségű cinket tartalmaznak, amelyek megfelelő arányban szívódnak fel a nap folyamán, ezzel biztosítva annak stabil szintjét a szervezetedben.