HAVITA Prémium multivitaminok

Gyűjtsd szelektíven

Ingyenes házhozszállítás 25.000 Ft felett
info@havitamin.hu

+36 1  300 9192

Ingyenes házhozszállítás 25.000 Ft felett

“A szépség belülről fakad”- szokták mondani. Ez a hajad esetében sincs máshogy. Ahhoz, hogy teljes fényében egészségesen tündököljön, gondoskodni kell a számára szükséges tápanyagokról. Hajhullás elleni vitamint keresel? Sajnos a válasz nem ennyire egyszerű!

Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e nevezni néhány vitamint vagy ásványi anyagot, amivel biztosítani tudod hajad egészségét vagy, hogy léteznek-e hajnövesztő vitaminok, a válasz egyértelműen nem. Ahhoz, hogy tested és ennek következtében a hajad egészséges legyen elengedhetetlen, hogy a számára fontos tápanyagokat egytől egyig biztosítsd

Olyan készítményektől, amik csak néhány elemét tartalmazzák a teljes tápanyag palettának, ne várj megváltást sem a szépséged sem a teljes fizikai- és mentális állapotod tekintetében. 

Mindenképpen olyan kiegészítőt válassz, ami minden szükséges tápanyagot biztosít számodra a megfelelő mennyiségben és minőségben.

Hajhullás elleni vitaminok és ásványi anyagok

Megnevezhető azonban a sok közül néhány tápanyag, amik kiemelten fontosak hajad egészséges állapotának fenntartásához. Ezeket most összeszedtük neked:

1. A-vitamin

Tested minden sejtének szüksége van A-vitaminra, ez alól pedig a hajad sem képez kivételt. Segítséget játszik a fejbőr és a hajszálak fejlődésében így biztosítja a megfelelő ütemű hajnövekedést és hatására a haj sima, bársonyos tapintásúvá válik.

Tanulmányok igazolják az összefüggést a hajhullás kialakulása és az alacsony A-vitamin szint között. Hiánya száraz fejbőr kialakulásához vezethet, majd később pedig a hajszálaid elvesztéséhez. Megfelelő szinten tartásával fejbőröd hidratált maradhat, ezzel alapot nyújtva hajad megfelelő fejlődéséhez. 1 2

Fontos megemlíteni, hogy zsírban oldódó vitamin, így túlzott bevitele semmiképpen sem ajánlott.

2. B-vitaminok

A B-vitaminok elősegíti az vörösvérsejtek termelését és azok megfelelő működését. Ezek felelősek az oxigén szállításáért testedben, ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hajad tápanyagellátása állandóan biztosítva legyen.

Különböző étrendek negatívan hathatnak B-vitamin szintünkre. Például a B12-vitamin leginkább állati eredetű ételekből vihető be, így vegetáriánusoknak könnyen alacsony szintre zuhanhat az ellátottsága, ezért fontos pótlásáról kiegészítőkkel gondoskodni.

3. Biotin

Ez a vitamin is a B-vitaminok családjába tartozik, de nem véletlenül ezt hívják hajnövesztő vitaminnak is.

Nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok gördülékeny működéséhez, és több elvégzett kísérlet is alátámasztja, hogy hiánya hajhullást és a hajszálak töredezettségét okozhatja. 3 4

Mivel tested csak rövid ideig képes tárolni, ezért folyamatosan gondoskodni kell pótlásáról. Amennyiben hajaddal kapcsolatos tüneteket észlelsz magadon, például hajhullás, töredezettség vagy akár szárazság, könnyen előfordulhat, hogy e táplálék hiánya okozza.

4. C-vitamin

A szabadgyökök által okozott oxidatív stressz gátolhatja a haj növekedését és öregedési folyamatainak gyorsítását okozhatja.

A C-vitamin egy antioxidáns, amely segít megvédeni szervezeted az oxidációs folyamatok okozta károsodástól.

Emellett szervezetednek a megfelelő kollagén termeléshez is szüksége van erre a vitaminnak. A kollagén pedig egy fehérje, ami hajad szerkezetének egy fontos része.

Továbbá a vas felszívódását is támogatja, amely ugyancsak fontos tápanyag, ha hajad egészségéről van szó.

Hajhullás elleni vitaminok

5. D-vitamin

Az alacsony D-vitamin szintet több tanulmány is kapcsolatba hozta a hajhullással és a kopaszodás kialakulásával.

Mivel a Földön D-vitamin hiányban szenvedőknek számát 1 milliárd fölé becsülik, így könnyen közéjük tartozhatsz.

A megfelelő ételekkel, mint zsírosabb halak, máj vagy néhány gombaféle és elegendő napon töltött idővel növelheted szervezeted D-vitamin szintjét. Ezek hiányában érdemes kiegészítőkkel pótolni azt.

6. E-vitamin

Szintén egy zsírban oldódó vitaminról van szó, emiatt a ajánlott mennyiséget tartósan meghaladó bevitelt kerülni kell. A C vitaminhoz hasonlóan egy antioxidánsról van szó, ezért a káros hatású szabadgyökök semlegesítésében ez is részt vesz.

Emellett megtalálhatók kutatások, amelyek alátámasszák, hogy hajhullásban szenvedő pácienseknél javulást értek el E-vitamin tartalmú készítményekkel, míg a placebo csoportnál nem történt számottevő változás.

Gyakran találkozhatsz vele különböző krémek összetevőjeként, de nagyon fontos a belsőleges pótlása is. Az egészséges haj, bőr és köröm mellett hatékonyan erősíti immunrendszered is.

7. Vas

A hemoglobin alkotórészeként a vas egy létfontosságú nyomelem az emberi szervezet számára és hajad számára is. 

Hiánya vérszegénységet okozhat, aminek gyakori következménye a hajhullás. 

Ahhoz, hogy a vas felszívódása optimális legyen elengedhetetlen a megfelelő C-vitamin bevitel is.

 Legjobb vasforrásnak az állati eredetű élelmiszereket tekinthetjük, például különböző húskészítmények, ezért ezek fogyasztásának hiányában különösen ajánlott a kiegészítése. 5 6

8. Cink

A szervezetedben megtalálható cink legnagyobb része a hajban található. Fontos szerepet játszik a haj regenerációjában és növekedésében

Hiányának leggyakoribb következménye a hajhullás. 

A vashoz hasonlóan az állati eredetű források eredményeznek jobb felszívódást, de hüvelyes növényekből is fedezhetjük a szükséges mennyiséget.7 8

Összegzés

Ezek tehát azok a táplálékok, amik hatványozottan szerepet játszanak hajad egészségében, de még egyszer megjegyeznénk, hogy semmiképpen nem elegendő ezekről gondoskodni. 

Egy másik cikkünkben górcső alá vettük a piacon található hajnövesztő vitaminokat is. Vess egy pillantást arra is ITT!

Megfelelő alternatíva lehet a HAVITA Health & Beauty, ami az alapvetőszükséges vitaminok és ásványi anyagokon felül biztosít nagyobb dózist a legfontosabb összetevőkből, így egészséged megőrzése mellett hajad, bőröd és körmeid is extra tápanyagokhoz jutnak.


Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growt

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: telegram
Telegram
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email