A vitaminokat csoportosíthatjuk oldódásuk szempontjából zsírban- és vízben oldódó vitaminokra.A legtöbb vitamin a vízben oldódók családjába tartozik. Ezzel szemben találhatunk 4 vitamint, amelyek az olajokhoz hasonlóak, ezért vízben nem tudnak feloldódóni.
- B1-vitamin (tiamin)
- B2-vitamin (riboflavin)
- B3-vitamin (niacin)
- B5-vitamin (pantoténsav)
- B6-vitamin (piridoxin)
- B7-vitamin (biotin)
- B9-vitamin (folsav)
- B12-vitamin (kobalamin)
- C-vitamin
A zsírban oldód vitaminokkal ellentétben a vízoldékony vitaminok nem raktározódnak el a testben, ezért azokat folyamatosan pótolni szükséges. A pótlásuk történhet multivitamin készítmények segítségével, vagy a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás útján.
Ebben a cikkben sorra vesszük a vízben oldódó vitaminokat, azok forrásait (élelmiszereket), funkcióit, élettani hatásait, az ajánlott napi beviteli mennyiségüket és még sok más tényezőt amik ezekhez a vitaminokhoz kapcsolódnak.
1. B1-vitamin (tiamin)
A B1-vitmain (amit Tiaminként is ismerünk) volt az első olyan vízben oldódó vitamin, amit a tudomány felfedezett és említést tett róla.
Típusai
A Tiamin számos formában megtalálható a természetben:
- Thiamin pirofoszfát: Thiamin difoszfátként is ismert. A thiamin pirofoszfát a leggyakoribb formája a thiaminnak ami a testünkben megtalálható, valamint a teljes értékű élelmiszerekben is legyakrabban ez a formája van jelen a B1-vitaminnak.
- Thiamin trifoszfát: Ez a fajtája a B1-vitaminnak leginkább az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, de kevésbé gyakori mint a thiamin pirofoszfát.
- Thiamin mononitrát: A B1-vitamin egy szintetikus formája, amit gyakran adalékként tesznek az állattartásban használt takarmányokhoz.
- Thiamin hidroklorid: Ez az általános, szintetikus formája a B1-vitaminnak, ami a legtöbb táplálékkiegészítőben is megtalálható.
A B1-vitamin hatása és előnyei
A többi B-vitaminhoz hasonlóan a thiamin is koenzimként van jelen a szervezetben. Ez az összes aktív formájára igaz, de thiamin pirofoszfát a legfontosabb előfordulási alakja a B1-vitaminnak.
A koenzimek parányi vegyületek, amik segítenek az enzimeknek kiváltani azokat a megfelelő kémiai reakciókat, amik máskülönben nem mennének végbe.
A thiamin számos élettani kémiai folyamatban szerepet játszik. Például ez a vegyület az, ami nagyban elősegíti, hogy a tápanyagok energiává alakuljanak és támogatja a cukor lebontását is.
B1-vitamin természetes forrásai
A thiaminban leggazdagabb ételek a magvak, gabona félék, máj és sertés hús.
Az alábbi felsorolás mutatja az egyes élelmiszerek tiamin tartalmát, 100 gramm termékre vonatkoztatva. Ezzel szemben a gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek szinte egyáltalán nem jelentenek tiamin forrást.
- Élesztő: 9 mg/100 g
- Májak: 0,2 – 0,5 mg/100 g
- Zab: 0,8 mg/100 g
- Spenót: 0,1 mg/100 g
- Tojás: 0,05 mg/100 g
B1-vitamin ajánlott napi adagja
Az alábbi táblázat mutatja a napi B1.vitamin-szükséglet alakulását az életkor függvényében:
Újszülöttek
- 0 – 6 hónap: 400 μg
- 7 – 12 hónap: 500 μg
Gyerekek
- 1 – 3 év: 300 μg
- 4 – 8 év: 400 μg
- 9 – 13 év: 600 μg
Nők
- 14 – 18 év: 700 μg
- 19 – 70 év: 700 μg
Férfiak
- 14 – 18 év: 900 μg
- 19 – 70 év: 900 μg
A-vitamin hiánya
A fejlettebb országokban az A-vitamin hiánya szerencsére ritkán alakul ki. A csak növényi élelmiszereket fogyasztók (vegánok) azonban veszélyben lehetnek, mivel ebben az esetben csak az A-vitamin elővitaminjait tudják bevinni szervezetükbe.
Ennek átalakítása A-vitaminná nem mindig működik megfelelően. Hatékonysága a genetikától nagyban függ. Hiányának gyakori korai tünete az éjszakai vakság. Ahogy előrehalad, egyre súlyosabb állapotokhoz vezethet, mint például:
- Szemszárazság: Súlyos hiánya xeroftalmiát okozhat, amelyet a szemszárazság jellemez, mert csökken a könnytermelődés a szemben.
- Vakság: A tartós, súlyos A-vitaminhiány akár vaksághoz is vezethet. Ez a vakság kialakulásának leggyakoribb megelőzhető oka.
- Hajhullás: Tartósan alacsony A-vitamin szint esetén hajhullás jelentkezhet.
- Gyenge immunfunkciók: Az A-vitamin hiánya hajlamossá tesz a fertőzések kialakulására.
A-vitamin túladagolás
Az A-vitamin mérgezés ritka, de súlyos állapotokhoz vezethet. Fő oka a túlzásba vitt táplálék-kiegészítő-fogyasztás vagy a tartósan nagy mennyiségben fogyasztott csukahalmáj. Ezzel szemben a növényekből származó provitaminok nem okozhatnak túladagolást.
A toxicitás fő tünetei a következők lehetnek:
- fejfájás
- ingerlékenység
- gyomorfájdalom, gyomorgörcsök
- ízületi ájdalom
- hányás
- homályos látás
- gyulladások a szájban és szemben
Ez hosszabb távon a következőkhöz vezethet:
- májkárosodás
- csontritkulás
- hajhullás
Tartósan extrém magas dózisban (100.000 μg felett) akár halált is okozhat. Az egészségügyi szakemberek ajánlása szerint az A-vitamin felső határa napi 3.000 μg.
Az egyének toleranciája nagyon eltérő lehet. A terhes nőknek például különösen óvatosnak kell lenniük, mivel az A-vitamin nagy dózisai károsíthatja a magzatot is.