HAVITA Prémium multivitaminok

Gyűjtsd szelektíven

Ingyenes házhozszállítás 25.000 Ft felett
info@havitamin.hu

+36 1  300 9192

Ingyenes házhozszállítás 25.000 Ft felett

Tüdővitamin, a megbetegedések ellen?

Létezik olyan, hogy Tüdővitamin?

A fenti kérdést érdemes gyorsan tisztázni, Nem létezik kifejezetten tüdővitamin. Számos olyan vitamin található a természetben, amik jótékonyan hatnak a légzőszervünk egészségére, ezért hívhatjuk őket tüdővitamin-nak, azonban egiyk ilyen jellegű formula sem célzottan a tüdőre hat. Ezt érdemes szem előtt tartani, amikor tüdővitamint keresünk a webáruházakban. 

Vegyük sorra a 8 legjobb tüdővitamint!

tüdővitamin

A dietetikusok egyetértenek abban, hogy az alábbi nyolc vitamin járul hozzá legnagyobb részben a légzőszerv egészségéhez, így ezeket nevezhetjük tüdővitaminnak.:

  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • Magnézium
  • Omega-3
  • Ásványianyagok
  • Kurkuma
  • E-vitamin

A tüdőd ami a légzőrendszered legfontosabb eleme, folyamatosan azon dolgozik, hogy a levegőben lévő oxigént a véráramodba juttassa és a testedben lévő széndioxidot kifújja. A rossz állapotban lévő tüdők nagyban befolyásolják az egészségedet, ezért kimagaslóan fontos, hogy odafigyeljünk a tüdőnk egészségére. Sajnos számos külső és belső tényező károsíthatja a tüdőt. 

A tüdőkapacitás romlásához vezethet a magas légszennyezettségű területen töltött huzamosabb idő, a dohányzás, a tüdőgyulladás és számos betegség, mint az asztma vagy a COVID-19. (2, 3, 4, 5)

Mindezek mellett a nem megfelelő táplálkozásból eredő makrotápanyaghiány is negatív hatással van a tüdőkapacitásra. (6, 7)

Némely kutatás megerősíti, hogy a megfelelő vitamin és ásványianyag tartalommal rendelkező táplálékkiegészítők használata segítséget nyújthat a betegésggelk üzdőknek vagy azoknak, akik általánosságban támogatni akarják a tüdejük egészségét. 

C-vitamin mint tüdővitamin?

Ahogy azt mellékelt, korábbi cikkünkben olvashatod, a C-vitamin számos jótékony hatást gyakorol a szervezetre, erős antioxidáns hatása révén. (8, 9, 10)

A kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin szedése csökkeni a légzőszervi fertőzések lefolyásánakn időtartamát. Mitöbb, növelheti a tödőfunkciók értékét és segíthet megelőzni azkonak csökkenését az asztmában szenvedők esetén. (11, 12)

A tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a dohányosok közül azoknál akik szedtek C-vitamin készÍtményeket, sokkal magasabb tüdőkapacitást regisztráltak mint azoknál, akik nem szedtek tüdővitamint. (13, 14)

Az ajánlott napi C-vitamin mennyiség felnőttek számára 75-120 mg. A C-vitamin vízben oldódó, így a túladagolására igen csekély az esély, lévén a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből. Megbetegedés esetén érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani  C-vitamint. 

A D-vitaminok fontossága.

D-vitamin

A D-vitamin egy nélkülözhetetlen “tüdővitamin”. A hiánya növeli a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát.  (15, 16)

Számos tanulmány bizonyítja, hogy extrém gyakori a D-vitamin hiány azoknál az emberknél. akik a légzőszervet érintő megbetegedéstől szenvednek. (171819)

Az orvosok arra a megállapításra jutottak, hogy az asztmában, vagy COPD-ben szenvedő betegek életminőségét jelentősen javítják a D-vitamin készítmények, valamint csökkentik a kór lefolyásának súlyosságát. (20, 21, 22, 23, 24)

Még egy adalék a D-vitamin szedése mellett, hogy kapcsolatot találtak a kutatók a magas D-vitamin szint és a megemelkedett tüdőkapacitás között. (25)

Kutatások kapcsolatot találtak a D-vitamin hiány és a légutat érintő megbetegedések (mint COVID-19) lefolyása között. Mitöbb, a D-vitamin hiányos betegek nagyobb arányban kerültek kórházba vagy hunytak el a COVID-19 fertőzés légzőszervi szövődményei kapcsán. (26, 27, 28)

Magnéziummal a tüdőd egészségéért.

A magnézium egy olyan ásványi anyag, ami számos kritilus fontosságú folyamatban vesz részt a testedben, beleértve a tüdőd működését is. A magnézium segít ellazítani a hörgőket és csökkenteni a tüdő gyulladását. (29)

Azok akik különféle, a légzőszervet érintő állapotban szenvednek, nagyobb eséllyel érintettek magnéziumhiányban. Egy kutatás megállapította, hogy az asztmások több mint 10%-a magnéziumhiányos. (30

A magnéziumhiányról a korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben. 

A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a magnézium tartalmú táplálékkiegészítők szedése segít megelőznia  tüdőkapacitás vesztést olyan megbetegedéseknél mint COPD, tüdőrák. (31, 32)

Magnéziumhiány tünetei

A magnéziumhiány tünetei az izomrángás és a fáradékonyság mellett lehetnek sokkal komolyabbak is. Magas vérnyomás, szívritmus zavar egyaránt előfordulhat.

Elolvasom »

Omega-3, a tüdőd javára váljon.

Az Omega-3 zsírasvak erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami jótékony hatást gyakorolhat a gyulladt tüdőszövetekre is. (33)

Az Omega-3 zsírsavakban szegény diéta a kutatások szerint mind gyerekkorban, mind felnőttkorban növeli az asztma kialakulásának kockázatát. (34)

Az Omega-3 ban gazdag diéta ugyancsak csökkenti az esélyét a COPD kialakulásának. (35)

Egy 12 hetes kutatás során bebizonyították az orvosok, hogy azoknak a tüdőbetegeknek akik omega-3 táplálék kiegészítőt szedtek, a vérkébe alacsonyabb szintű gyulladási faktort jelzett mint azoké, akik nem szedtek ilyen készítményt. (36)

Néhány tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az omega-3 táplálékkiegészítők javítják a tüdő teljesístőképességét, növelik a kapacitását. 

Létezik kimondottan tüdővitamin? Megéri?

Ha beírjuk a keresőbe a tüdővitamin kulcsszót, a legnépszerűbb találat ami kimondottan tüdővitamin-nak hirdeti magát, az Air7-tüdővitamin. 
Lássuk, mit tartalmaz és, milyen áron juthatsz hozzá. 

Mit tartalmaz az Air7-tüdővitamin?

Kattints és lássuk, hogy milyen összetevőket és mekkora mennyiségben tartalmaz az Air7

Az összetevők listája:

D3-vitamin: 25 mcg, C-vitamin: 300 mg, Kínai hernyógomba: 50 mg, Q10 koenzim: 20 mg, E-vitmain: 12 mg, B6-vitamin: 1,4 mg, A-vitmain 0,8 mg
És a havita?

A vitamin a fentebb megjelenített összetevőket kínálja. Ezzel szemben a HAVITA Health & Beauty ami ugyan nem kifejezetten tüdővitamin, az alábbi összetevőket kínálja:

HAVITA Health Beauty összetétel
0 X
Több C-vitamin
0 X
Több Q10
0 X
Több E-vitamin
0 X
Több E-vitamin
0 X
Több A-vitamin

Összegzés

Létezik számos vitamin, ásványi anyag és egyéb nyomelem / tápanyag, ami elősegíti a tüdő megfelelő működését és hozzájárul a funkciójának megfelelő betöltéséhez, ezeket együttesen nevezhetjük tüdővitamin-nak. Azonban a piacon kaphatő kifejezetten tüdővitaminok javarészt nem nyújtanak többet a hagyományos multivitaminoknál, sőt, sokszor kevesebb hatóanyag és jóval kevesebb féle vitamin található bennük, azonban az áruk ezt nem feltétlenül tükrözi. 
A Havitánál törekszünk arra, hogy a pénzedért a lehető legtöbbet kapd, hangzatos nevek ide, vagy oda. 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: telegram
Telegram
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email