Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Tüdővitamin a megbetegedések ellen?

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Létezik olyan, hogy tüdővitamin?

A fenti kérdést érdemes gyorsan tisztázni: nem létezik kifejezetten tüdővitamin. Számos olyan vitamin található a természetben, amelyek jótékonyan hatnak a légzőszervünk egészségére, ezért hívhatjuk őket tüdővitaminnak, azonban egyik ilyen jellegű formula sem célzottan a tüdőre hat. Ezt érdemes szem előtt tartani, amikor tüdővitamint keresünk a webáruházakban. 

Vegyük sorra a 8 legjobb tüdővitamint!

A dietetikusok egyetértenek abban, hogy az alábbi nyolc vitamin járul hozzá legnagyobb részben a légzőszerv egészségéhez, így ezeket nevezhetjük tüdővitaminnak:

  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • Magnézium
  • Omega-3
  • Ásványi anyagok
  • Kurkuma
  • E-vitamin

 

A tüdőd, ami a légzőrendszered legfontosabb eleme, folyamatosan azon dolgozik, hogy a levegőben lévő oxigént a véráramodba továbbítsa és a testedben lévő széndioxidot kifújja. A rossz állapotban lévő tüdők nagyban befolyásolják az egészségedet, ezért kimagaslóan fontos, hogy odafigyelj a tüdőd egészségére. Sajnos számos külső és belső tényező károsíthatja a tüdőt.

A tüdőkapacitás romlásához vezethet a magas légszennyezettségű területen töltött huzamosabb idő, a dohányzás, a tüdőgyulladás és számos betegség, mint az asztma vagy a COVID-19. (2, 3, 4, 5)

Mindezek mellett a nem megfelelő táplálkozásból eredő makrotápanyag-hiány is negatív hatással van a tüdőkapacitásra. (6, 7)

Némely kutatás megerősíti, hogy a megfelelő vitamin és ásványianyag tartalommal rendelkező táplálékkiegészítők használata segítséget nyújthat a betegséggel  küzdőknek vagy azoknak, akik általánosságban támogatni akarják a tüdejük egészségét. 

C-vitamin mint tüdővitamin?

Ahogy azt mellékelt, korábbi cikkünkben olvashatod, a C-vitamin számos jótékony hatást gyakorol a szervezetre, erős antioxidáns hatása révén. (8, 9, 10)

A kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin szedése csökkenti a légzőszervi fertőzések lefolyásának az időtartamát. Ezen felül növelheti a tüdőkapacitást és segíthet megelőzni annak csökkenését az asztmában szenvedők esetén. (11, 12)

A tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a dohányosok közül, akik szedtek C-vitamin készítményeket, sokkal magasabb tüdőkapacitást regisztráltak mint azoknál, akik nem szedtek tüdővitamint. (13, 14)

Az ajánlott napi C-vitamin mennyiség felnőttek számára 75-120 mg. A C-vitamin vízben oldódó, így a túladagolására igen csekély az esély, lévén a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből. Megbetegedés esetén érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani  C-vitamint.

A D-vitaminok fontossága

A D-vitamin egy nélkülözhetetlen “tüdővitamin”. A hiánya növeli a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát.  (15, 16)

Számos tanulmány bizonyítja, hogy extrém gyakori a D-vitamin hiány azoknál az embereknél. akik a légzőszervet érintő megbetegedéstől szenvednek. (171819)

Az orvosok arra a megállapításra jutottak, hogy az asztmában, vagy COPD-ben szenvedő betegek életminőségét jelentősen javítják a D-vitamin készítmények, valamint csökkentik a kór lefolyásának súlyosságát. (20, 21, 22, 23, 24)

Még egy adalék a D-vitamin szedése mellett: kapcsolatot találtak a kutatók a magas D-vitaminszint és a megemelkedett tüdőkapacitás között. (25)

Kutatások kapcsolatot találtak a D-vitamin hiány és a légutat érintő megbetegedések (mint COVID-19) lefolyása között. Sőt, a D-vitamin hiányos betegek nagyobb arányban kerültek kórházba vagy hunytak el a COVID-19 fertőzés légzőszervi szövődményei kapcsán. (26, 27, 28)

Az egyik legfontosabb tüdővitamin a D-vitamin

Magnéziummal a tüdőd egészségéért

A magnézium egy olyan ásványi anyag, ami számos kritikus fontosságú folyamatban vesz részt a testedben, beleértve a tüdőd működését is. Segít ellazítani a hörgőket és csökkentheti a tüdő gyulladását. (29)

Azok akik különféle légzőszervet érintő betegségben szenvednek, nagyobb eséllyel érintettek magnéziumhiányban. Egy kutatás megállapította, hogy az asztmások több mint 10%-a magnéziumhiányos. (30)

A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a magnézium tartalmú táplálékkiegészítők szedése segít megelőzni a tüdőkapacitás vesztést olyan megbetegedéseknél mint a COPD, vagy a tüdőrák. (31, 32)

A magnéziumhiány főbb tünetei közé tartozik a fáradtság, dekoncentráció és az izomgörcsök

Magnéziumhiány tünetei

A magnéziumhiány tünetei az izomrángás és a fáradékonyság mellett lehetnek sokkal komolyabbak is. Magas vérnyomás, szívritmus zavar egyaránt előfordulhat.

Elolvasom »

Omega-3, a tüdőd javára váljon

Az Omega-3 zsírsavak erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami jótékony hatást gyakorolhat a gyulladt tüdőszövetekre is. (33)

Az Omega-3 zsírsavakban szegény diéta a kutatások szerint mind gyerekkorban, mind felnőttkorban növeli az asztma kialakulásának kockázatát. (34) Az Omega-3-ban gazdag diéta pedig csökkenti az esélyét a COPD kialakulásának. (35)

Egy 12 hetes kutatás során bebizonyították az orvosok, hogy azoknak a tüdőbetegeknek akik omega-3 táplálék-kiegészítőt szedtek, a vérképe alacsonyabb szintű gyulladási faktort jelzett mint azoknak, akik nem szedtek ilyen készítményt. (36)

Néhány tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az omega-3 táplálék-kiegészítők javítják a tüdő teljesítőképességét, növelik a kapacitását. 

A tüdővitaminok nagy mértékben fokozhatják tüdőd kapacitását, ezzel fizikai teljesítményed is

Létezik kimondottan tüdővitamin? Megéri?

Ha beírjuk a keresőbe a tüdővitamin kulcsszót, a legnépszerűbb találat ami kimondottan tüdővitaminnak hirdeti magát, az Air7-tüdővitamin. Lássuk, mit tartalmaz és milyen áron juthatsz hozzá. 

Mit tartalmaz az Air7-tüdővitamin?

Kattints és lássuk, hogy milyen összetevőket és mekkora mennyiségben tartalmaz az Air7.

Az összetevők listája:

D3-vitamin: 25 mcg, C-vitamin: 300 mg, Kínai hernyógomba: 50 mg, Q10 koenzim: 20 mg, E-vitamin: 12 mg, B6-vitamin: 1,4 mg, A-vitamin 0,8 mg
És a havita?

A vitamin a fentebb megjelenített összetevőket kínálja. Ezzel szemben a HAVITA Health & Beauty, ami ugyan nem kifejezetten tüdővitamin, az alábbi összetevőket kínálja:

Havita Health Beauty multivitamin hatóanyagtartalom.
Több C-vitamin
0 X
Több Q10
0 X
Több E-vitamin
0 X
Több E-vitamin
0 X
Több A-vitamin
0 X

Összegzés

Létezik számos vitamin, ásványi anyag, egyéb nyomelem, tápanyag, ami elősegíti a tüdő megfelelő működését és hozzájárul a funkciójának megfelelő betöltéséhez. Ezeket együttesen nevezhetjük tüdővitaminnak. Azonban a piacon kapható kifejezetten tüdővitaminok javarészt nem nyújtanak többet a hagyományos multivitaminoknál, sőt, sokszor kevesebb hatóanyag és jóval kevesebb féle vitamin található bennük, azonban az áruk ezt nem feltétlenül tükrözi. 

A Havitánál törekszünk arra, hogy a pénzedért a lehető legtöbbet kapd, hangzatos nevek ide, vagy oda.

Amennyiben valóban tenni akarsz nem csak a tüdőd, de minden testrészed, belső szerveid egészségéért, valamint szeretnél energikusabb, koncentráltabb lenni a mindennapokban, könnyebben megküzdenél a betegségekkel, nem utolsó sorban pedig vágysz a ragyogó külsőre, akkor próbáld ki a fentebb is említett HAVITA Health & Beauty multivitamint!

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!