Barion Pixel

Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Tüdővitamin, a megbetegedések ellen?

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Létezik olyan, hogy Tüdővitamin?

A fenti kérdést érdemes gyorsan tisztázni, Nem létezik kifejezetten tüdővitamin. Számos olyan vitamin található a természetben, amik jótékonyan hatnak a légzőszervünk egészségére, ezért hívhatjuk őket tüdővitamin-nak, azonban egyik ilyen jellegű formula sem célzottan a tüdőre hat. Ezt érdemes szem előtt tartani, amikor tüdővitamint keresünk a webáruházakban.

Vegyük sorra a 8 legjobb tüdővitamint!

tüdővitamin

A dietetikusok egyetértenek abban, hogy az alábbi nyolc vitamin járul hozzá legnagyobb részben a légzőszerv egészségéhez, így ezeket nevezhetjük tüdővitaminnak.:

  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • Magnézium
  • Omega-3
  • Ásványianyagok
  • Kurkuma
  • E-vitamin

A tüdőd ami a légzőrendszered legfontosabb eleme, folyamatosan azon dolgozik, hogy a levegőben lévő oxigént a véráramodba juttassa és a testedben lévő széndioxidot kifújja. A rossz állapotban lévő tüdők nagyban befolyásolják az egészségedet, ezért kimagaslóan fontos, hogy odafigyeljünk a tüdőnk egészségére. Sajnos számos külső és belső tényező károsíthatja a tüdőt.

A tüdőkapacitás romlásához vezethet a magas légszennyezettségű területen töltött huzamosabb idő, a dohányzás, a tüdőgyulladás és számos betegség, mint az asztma vagy a COVID-19. (2, 3, 4, 5)

Mindezek mellett a nem megfelelő táplálkozásból eredő makrotápanyaghiány is negatív hatással van a tüdőkapacitásra. (6, 7)

Némely kutatás megerősíti, hogy a megfelelő vitamin és ásványianyag tartalommal rendelkező táplálékkiegészítők használata segítséget nyújthat a betegséggel küzdőknek vagy azoknak, akik általánosságban támogatni akarják a tüdejük egészségét.

C-vitamin mint tüdővitamin?

Ahogy azt mellékelt, korábbi cikkünkben olvashatod, a C-vitamin számos jótékony hatást gyakorol a szervezetre, erős antioxidáns hatása révén. (8, 9, 10)

A kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin szedése csökkeni a légzőszervi fertőzések lefolyásának időtartamát. Mitöbb, növelheti a tödőfunkciók értékét és segíthet megelőzni azkonak csökkenését az asztmában szenvedők esetén. (11, 12)

A tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a dohányosok közül azoknál akik szedtek C-vitamin készítményeket, sokkal magasabb tüdőkapacitást regisztráltak mint azoknál, akik nem szedtek tüdővitamint. (13, 14)

Az ajánlott napi C-vitamin mennyiség felnőttek számára 75-120 mg. A C-vitamin vízben oldódó, így a túladagolására igen csekély az esély, lévén a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből. Megbetegedés esetén érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani  C-vitamint. 

A D-vitaminok fontossága.

D-vitamin

A D-vitamin egy nélkülözhetetlen “tüdővitamin”. A hiánya növeli a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát.  (15, 16)

Számos tanulmány bizonyítja, hogy extrém gyakori a D-vitamin hiány azoknál az emberknél. akik a légzőszervet érintő megbetegedéstől szenvednek. (171819)

Az orvosok arra a megállapításra jutottak, hogy az asztmában, vagy COPD-ben szenvedő betegek életminőségét jelentősen javítják a D-vitamin készítmények, valamint csökkentik a kór lefolyásának súlyosságát. (20, 21, 22, 23, 24)

Még egy adalék a D-vitamin szedése mellett, hogy kapcsolatot találtak a kutatók a magas D-vitamin szint és a megemelkedett tüdőkapacitás között. (25)

Kutatások kapcsolatot találtak a D-vitamin hiány és a légutat érintő megbetegedések (mint COVID-19) lefolyása között. Mitöbb, a D-vitamin hiányos betegek nagyobb arányban kerültek kórházba vagy hunytak el a COVID-19 fertőzés légzőszervi szövődményei kapcsán. (26, 27, 28)

Magnéziummal a tüdőd egészségéért.

A magnézium egy olyan ásványi anyag, ami számos kritikus fontosságú folyamatban vesz részt a testedben, beleértve a tüdőd működését is. A magnézium segít ellazítani a hörgőket és csökkenteni a tüdő gyulladását. (29)

Azok akik különféle, a légzőszervet érintő állapotban szenvednek, nagyobb eséllyel érintettek magnéziumhiányban. Egy kutatás megállapította, hogy az asztmások több mint 10%-a magnéziumhiányos. (30)

A magnéziumhiányról a korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a magnézium tartalmú táplálékkiegészítők szedése segít megelőznia  tüdőkapacitás vesztést olyan megbetegedéseknél mint COPD, tüdőrák. (31, 32)

Omega-3, a tüdőd javára váljon.

Az Omega-3 zsírasvak erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami jótékony hatást gyakorolhat a gyulladt tüdőszövetekre is. (33)

Az Omega-3 zsírsavakban gazdag diéta a kutatások szerint mind gyerekkorban, mind felnőttkorban növeli az asztma kialakulásának kockázatát. (34)

Az Omega-3 ban gazdag diéta ugyancsak csökkenti az esélyét a COPD kialakulásának. (35)

Egy 12 hetes kutatás során bebizonyították az orvosok, hogy azoknak a tüdőbetegeknek akik omega-3 táplálék kiegészítőt szedtek, a vérébe alacsonyabb szintű gyulladási faktort jelzett mint azoknál, akik nem szedtek ilyen készítményt. (36)

Néhány tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az omega-3 táplálékkiegészítők javítják a tüdő teljesítőképességét, növelik a kapacitását. 

Ideális védelem a tüdő számára

Havita szépségápolás multivitamin.

A HAVITA Health & Beauty ami ugyan nem kifejezetten tüdővitamin, de felveszi a versenyt a legtöbb speciálisan tüdővitaminnak kikiáltott készítménnyel!

Az alábbi összetevőket tartalmazza:

HAVITA Health Beauty összetétel

Összegzés

Létezik számos vitamin, ásványi anyag és egyéb nyomelem / tápanyag, ami elősegíti a tüdő megfelelő működését és hozzájárul a funkciójának megfelelő betöltéséhez, ezeket együttesen nevezhetjük tüdővitamin-nak. Azonban a piacon kaphatő kifejezetten tüdővitaminok javarészt nem nyújtanak többet a hagyományos multivitaminoknál, sőt, sokszor kevesebb hatóanyag és jóval kevesebb féle vitamin található bennük, azonban az áruk ezt nem feltétlenül tükrözi.
A Havitánál törekszünk arra, hogy a pénzedért a lehető legtöbbet kapd, hangzatos nevek ide, vagy oda.

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

D-vitaminnal a Covid-19 ellen.

D-vitaminnal a Covid-19 ellen?

Egyes feltételezések szerint a D-vitamin pótlása immunerősítő hatású lehet a COVID-19 fertőzéssel szemben. Ugyan még gyerekcipőben járnak a tanulmányok, de mi utánajártunk az eddig lezajlott kutatási eredményeknek és összefoglaltuk a tudomány jelenlegi álláspontját a témában..

ELOLVASOM

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!