Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

5 árulkodó jel a D-vitamin hiányról

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Lehet, hogy Téged is érint a D-vitamin hiány? 

A D-vitamin elnevezés egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint érthetünk. Az egyik a D2-vitamin vagy más néven ergokalciferol, amely növényi eredetű elővitaminból keletkezik UV-B sugárzás hatására. A másik pedig a D3-vitamin, mely pedig állati eredetű elővitaminból alakul át napfény hatására, ezért is találkozhatunk sok esetben a napfény vitamin elnevezésével.

Mivel szervezetünk saját magának elő tudja állítani, sokkal inkább nevezhetnénk D hormonnak, mint sem vitaminnak.

A szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagról van szó, amely szükséges többek között a kalcium és a foszfor felszívódásához és beépüléséhez egyaránt, a csontképződéshez és azok egészséges fejlődéséhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez.1

A kutatók a D-vitamin hiányos emberek számát a világon 1 milliárd fölé becsülik. Sajnos mivel tünetei nagyon általánosak, így nehezen felismerhető betegségről van szó.

Összeszedtünk nektek 5 tünetet, amelyik előjelezhetik a D-vitamin hiányát:

1. Gyakori kimerültség és fáradtság

A túlzott fáradékonyságot sok minden okozhatja, de az alacsony D-vitamin szint is vezető szerepet játszik benne. Tanulmányok igazolják, hogy negatív hatással lehet életünk minőségére. 2 3

Az egyik kutatás során, olyan nőket vizsgáltak, akik gyakori fáradtságérzetre és fejfájásra panaszkodtak. Több esetben találkoztak extrémen alacsony, akár 5.9 ng/ml-es D-vitamin szinttel. (20 ng/ml alatt már D-vitamin hiányról beszélhetünk)

A vitamin-kiegészítés után a szintje a normál érték fölé ugrott és a tünetei is rendeződtek.

Másik tanulmány során is hasonló megfigyelések születtek. Azok a résztvevők, akiknek 30 ng/ml alatt volt vérükben a D-vitamin szintje többször panaszkodtak krónikus fáradtságra, mint azok akiknek felette.

A tanulmányokból jól látszik, hogy a vitamin alacsony szintje a vérben rossz hatással van energiaszintünkre, amit a megfelelő D-vitamin pótlással javíthatunk.

A D-vitamin hiány egyik jele lehet a folyamatos fáradtság

2. Depresszió

Az előző pont súlyosabb válfaja, melyet ugyancsak kutatások kötnek össze a D-vitamin hiányával.4 5 6 7

Egyik kutatás a D-vitamin hiánya és a depresszió kialakulása között vélt kapcsolatot felfedezni, különösen az idősebb résztvevők esetén.

Egy másik elemzés során a megfigyeltek 65%-ánál mutattak ki hasonló összefüggést.

Akad azonban olyan vizsgálat is, amelynek eredménye nem erősítette meg ezeket a kutatásokat és nem hozta kapcsolatba a depresszió kialakulását a D-vitamin alacsony szintjével.

Mivel szervezetünk napfény hiányában télen még kevesebbet tud előállítani ebből a fontos tápanyagból, gyakran tapasztalhatunk szezonális depressziót, amely főként télen érinti a népességet. Jellemzően az egyenlítőtől távolabb alakul ki, ahol rövidebb a napsütéses órák száma ekkor. Ezekben az esetekben is segített a kiegészítésként szedett D-vitamin.

3. Gyakori megbetegedések

Mint már fentebb említettük, immunrendszerünk megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen mikrotápanyagról beszélünk. 

Amennyiben gyakran megfázol vagy könnyen kapsz el betegségeket, jogosan merülhet fel benned a D-vitamin hiány gyanúja.8 9 10

Tanulmányok bizonyítják, hogy a megfelelő mértékű kiegészítéssel csökkenthetjük a hasonló megbetegedések esélyét.11 12 Ehhez hozzájárulhat az alábbi multivitamin készítményünk is, amely optimális mennyiségben tartalmazza a szervezeted számára szükséges napi D-vitamin adagot!

Új

Havita Health Bronze multivitamin

9 990 Ft

4. Hajhullás

A hajhullás főbb kiváltó okai különböző betegségek, nélkülözhetetlen tápanyagok hiánya vagy éppen a túlzott stressz. Ezek közvetetten lehetnek az alacsony D-vitamin szint jelei is.13

Kisebb kutatások vannak a témában, melyek kapcsolatot mutatnak a kopaszodás, foltos hajhullás kialakulása és e tápanyag alacsony szintje között.14 15 16 17

Számos más tápanyag támogathatja hajunk egészségét, ezekről ITT olvashatsz bővebben.

5. Csont- és izomfájdalom

A megfelelő mennyiségű D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium és a foszfor megfelelő beépüléséhez csontjainkban, így nem meglepő módon ennek hiánya gondot okozhat szervezetünk fejlődésében.

Több tanulmányt olvashatunk, amelyek egyértelmű kapcsolatot mutatnak a D-vitamin hiány és a krónikus hát- vagy más csontjaink fájdalma között. A súlyosságát az is mutatja, hogy a vizsgálatot több, mint 9 ezer emberen végezték.18 19 20 21

Közép- és időskorúakon végzett vizsgálatok szoros kapcsolatot mutattak a vitamin hiánya és az alacsony csontsűrűség kialakulása között is. Megfelelő mennyiségű D-vitamin nélkül hiába pótolták emelt mennyiségben a szükséges ásványianyagokat, azok nem tudtak megfelelően beépülni, így a csontok sem tudtak regenerálódni.22 23

Ezek alapján célszerű folyamatosan megfelelő szinten tartani ezeket a tápanyagokat a megelőzés érdekében.

Több evidenciát találhatunk, amelyek összefüggésbe hozzák a krónikus izomfájdalom kialakulását és a D-vitamin hiányát.

Egyik tanulmány szerint az izomfájdalommal küzdő vizsgáltak több mint 70%-ánál vitaminhiányt állapítottak meg.24

Tanulmányok igazolják, hogy a magas dózisú D-vitamin pótlása képes lehet csökkenteni az emiatt kialakult fájdalmakat. Ennek oka többek között az is lehet, hogy a D-vitamin jelen van azon idegsejtjeinkben, amelyek a fájdalom érzékeléséért felelősek.25 26

A D-vitamin hiányának jelei lehetnek még a csont- és izomfájdalmak

Összegzés

Látható, hogy a D-vitamin hiánya több súlyos betegség kialakulásáért felelős lehet. Ezek nagy része elég általános tünet, ezért érdemes észlelésük után orvoshoz fordulni és tanácsot kérni.

Az alacsony D-vitamin vérvizsgálattal könnyen kimutatható és szerencsére könnyen orvosolható is a megfelelő készítmények használatával.

Ahhoz, hogy ne alakuljon ki érdemes D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, növelni a napon töltött időt és ezen felül szedhetünk kiegészítőket is, amelyek megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazzák.

A megfelelő táplálék-kiegészítő megtalálása is megoldás lehet a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szinten tartásához. A HAVITA termékei tartalmazzák a számodra szükséges tápanyagokat a megfelelő mennyiségben és minőségben.

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

A magnéziumhiány főbb tünetei közé tartozik a fáradtság, dekoncentráció és az izomgörcsök

Magnéziumhiány tünetei

A magnéziumhiány tünetei az izomrángás és a fáradékonyság mellett lehetnek sokkal komolyabbak is. Magas vérnyomás, szívritmus zavar egyaránt előfordulhat.

ELOLVASOM
Az A-vitamin hatásai, előnyei az emberi szervezet számára

Az A-vitamin hatása 5 pontban

Azon kívül, hogy támogatja az immundrendszered és jó hatással van szemeid egészségére még bőröd és csontjait fejlődését is segíti. Továbbá a termékenység megőrzésében is nagy szerepet játszik.

ELOLVASOM

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!