HAVITA Prémium multivitaminok

Gyűjtsd szelektíven

Ingyenes házhozszállítás 25.000 Ft felett
info@havitamin.hu

+36 1  300 9192

Ingyenes házhozszállítás 25.000 Ft felett

Egészséges női arcbőr

Bizony, a bőrünknek is szüksége van tápanyagokraés vitaminokra.

Ahhoz, hogy bőröd egészségesen tudjon működni nem elég néhány specifikus tápanyagot biztosítani számára, hanem az összesre szüksége van. Tehát táplálkozásaid során igyekezz mindenből bevinni a szükséges mennyiséget vagy olyan kiegészítőt keresni, ami segít ebben.

Erről már írtunk ITT is, ahol a haj nélkülözhetetlen tápanyagait vettük sorra.

Több árulkodó jele is lehet, ha bőrünk nem megfelelően működik. 

Ilyenek, ha túl szárazzá vagy éppen zsírossá válik, intenzívebben ráncosodik, mitesszerek vagy pattanások jelennek meg rajta és még sorolhatnánk.

Ezek egytől egyig intő jelek, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor érdemes átgondolnunk megadtunk-e minden szükséges tápanyagot a szervezetünknek.

Összeszedtünk 8 olyan tápanyagot, amik kiemelten fontosak lehetnek bőröd védelme érdekében.

C-vitamin

A C-vitamin nem véletlenül az egyik legismertebb és legszélesebb körben használt vitamin. Gyakorlatilag minden életfunkciónkkal összefüggésben van, így a bőrünk sem kivétel ez alól.

Antioxidánsként segít az oxidatív stressz elleni harcban, ezzel őrizve bőrünk fiatalságát, emellett pedig esszenciális tápanyag a kollagén megfelelő termeléséhez.

Fontossága abból is látszik, hogy bőrünk nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamin. Egészen pontosan minden 100 grammnyi epidermisz (ez a bőrünk külső része, ami a környezettel érintkezik) 64 mg-ot tartalmaz belőle.
A bőr vízmegtartó képességében is segít, így a száraz bőr kezelésében is hatásos lehet.1

Számos más tanulmány is vizsgálta a C-vitamin és más kiegészítők hatássoságát a bőr kezelésében.
Ezt a kísérletet például 47 férfin végezték el 6 hónapon keresztül. A vizsgálati idő során a C-vitamint is tartalmazó kiegészítőt használtak és szignifikánsan jobb eredményt produkáltak vele, mint a placebo csoport.2

Hasonló eredmény született egy nőkön végzett vizsgálat során. Ez esetben 152 nőt figyeltek meg.

D-vitamin

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. Más vitaminoktól eltérően az epidermiszben található keratinociták elő tudják állítani a szervezet számára egy másik vegyületből napfény hatására.

Fontos szerepet játszik a bőrsejtek növekedésében és a bőr immunrendszerének fenntartásában, amely különböző sugárzások és kórokozók első védelmi frontvonalaként működik.

Kutatások egyértelműen kimutatták, hogy összefüggés van az alacsony D-vitamin szint és a száraz, viszkető bőrt okozó rendelleneséggek előfordulásának esélye között, például az ekcéma.4 5

Két tanulmány is foglalkozott annak a vizsgálatával, hogy miként változik a bőr hidratáltsága megemelt D-vitamin bevitel mellett és mindkét esetben pozitív hatást értek el vele. A megemelt dózis bevitele javította a bőr vízmegkötő képességét.6 7

Sok ember küzd D-vitamin hiánnyal még, ha nem is tud róla, ezért érdemes figyelni a jeleket. Ajánlott minden nap legalább 15-30 percet enyhébb napsütésben eltölteni, ennek hiányában érdemes lehet pótolni kiegészítő formájában.

E-vitamin

Az E-vitamin is egy antioxidáns a C-vitaminhoz hasonlóan. Segít megkötni bőrünkben a káros UV sugarakat napozás során.

Az alacsony E-vitamin szint száraz bőrt eredményezhet, mivel felelős a faggyúmirigyek helyes működéséért, valamint gyakori bőrgyulladások esetén is gyanakodhatunk hiányára.

legtöbb bőrápoló készítmény tartalmaz E-vitamin, de hatékonyabb eredményt érhetünk el, ha kellően változatos étkezéssel, belsőleg visszük be szervezetünkbe a szükséges mennyiséget, esetleg kiegészítőkkel támogatjuk meg.

K-vitamin

Az E- és C-vitaminhoz képest korlátozotabb a hatása a K-vitaminnak, viszont a test véralvadási folyamatának elősegítéséhez, ezáltalá segíti a sebek, zúzódások, műtéti hegek gyógyulásástHiányában könnyebben kialakulhatnak striák, visszerek.

Orvosok gyakran használnak K-vitamin tartalmú krémeket műtéti hegek, duzzanatok gyorsabb gyógyulása érdekében.

Floridai Egyetemi kutatás azt mutatja, hogy a K-vitamin hiány viszonylag ritkán fordul elő. 8

Kollagén

A kollagén már a C-vitaminnál említésre került. Egy fehérje molekuláról van szó, amely a bőrünk száraz tömegének közel 75%-át teszi ki és a bőr hidratálásában szerep van.9

Számos kutatást végeztek már a témában és kimutatták, hogy a kollagéntartalmú kiegészítők szedése jótékony hatással van bőrünkre. A ráncok mélysége csökkenthető és vízmegkötőképessége, rugalmassága növelhető.10 11

Kúraszerű és folyamatos használata is jótékony hatással lehet bőrünkre, azonban oda kell figyelni, hogy hatékonyságához más tápanyagokra is szükség van.

Hialuronsav

Testünk hialurinsav tartalmának több, mint fele a bőr rétegeiben található, segít azt puhán és rugalmasan tartani.

Napjainkban rengeteg készítményben megtalálható. Találkozhatunk vele krémekben, samponokban, szemcseppekben vagy akár injekciós kezelésként is. Gyakran titulálják ‘öregedés gátló’ anyagnak is.

Szerencsére szájon át szedve is hatékony, mert a vékonybélben felszívódva a véráramba kerül és elér a bőr szöveteihez.

Segíthet a bőrünk hidratálásában, rugalasságának megtartásában, a ráncok mélységének csökkentésben.

Omega-3

Széleskörben ismert tápanyag, amelynek sok jótékony tulajdonságát tapasztalhatjuk megfelelő bevitele mellett.

Egyaránt tartalmaz DHA és EPA esszenciális zsírsavakat, amelyeknek erős gyulladásgátló és gyógyító hatása van és kutatásokkal igazolt hatékonysága a bőr számára.12

Egy 90 napos állatokon végzett kisérlet során kedvező hatását sikerült kimutatni a halolaj szájon át történő kiegészítésének. Jelentősen javult a bőr hidratáltsága és alábbhagytak a szárazság okozta viszketéses tünetek is. Már a tanulmány 60. Napján 30%-os javulást értek el.13

A napégés okozta károk csökkentésében, így a leégés mérséklésében is segíthet.

Q10 koenzim

A Q10 egy a rendkívül értékes molekula, amely a szervezetben természetes módon is előfordul, de külső pótlásként is hozzájuthatunk. A vitaminoktól etérően ezt a testünk maga számára is képes szintetizálni.

A molekula már szinte összefonódott a ránctalanítás és a öregedés mérséklésével, de emellett pozitív hatással van regenerálódó képességünkre, fokozza sejtjeink aktivitását és a szabad gyökök romboló tevékenységét is ellensúlyozza.

Többet is olvashatsz róla ebben a cikkünkben!

Használatával megóvhatjuk bőrünket a kiszáradástól és az érzékenyebb bőrt is képes hatékonyan védeni a korai ráncosodástól, lévén segíti szervezetünkben az oxigénellátást.

Bőrön keresztül sokkal kisebb mértékben és lassabban is tud felszívódni, mint szájon át bevíve, így inkább ez az ajánlott pótlására. E-vitaminnal együtt bevéve felerősítik egymás hatását, ezért érdemes olyan készítményt választani, amely mindkettőt tartalmazza a szükséges mennyiségben.

Összegzés

Láthatjuk, hogy rengeteg tápanyagra van szüksége bőrünknek is a megfelelő működéséhez és a felsorolás csak a legfontosabbakat tartalmazza. Ezen felül szükséges a többi vitamin és ásványi anyag pótlása is így ajánlott olyan étrend kiegészítőt választani, amely ezeket mind tartalmazza.

Megoldást nyújthat a HAVITA Health&Beauty egyedülállóan komplex szépségvitamin, ami a fent említett tápanyagokat a megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazza, valamint további vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosít szervezeted számára.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: telegram
Telegram
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email