Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Multivitamin szedése: érdemes, ha igen miért és milyen formában?

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

A multivitaminok és ásványi anyagokat tartalmazó termékek a világon a legnagyobb számban eladott táplálék-kiegészítők. A népszerűségük gyorsan emelkedett az elmúlt évtizedben. 1 2

Néhányan úgy hiszik, hogy a multivitaminok javíthatják az általános egészséget, kompenzálják a rossz táplálkozási szokások által okozott hatásokat és csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Ajánlott a multivitamin szedése? Melyik a legjobb multivitamin? Ebben a cikkben utánajárunk a tudomány multivitaminokkal kapcsolatos álláspontjának.

Mit nevezünk multivitaminnak?

A multivitaminok olyan táplálék-kiegészítő készítmények, amelyek számos különféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemeket és néha további kiegészítő összetevőket is tartalmaznak, mint például a gyógynövények. 3

Mivel nincs nemzetközi egységes sztenderd arra vonatkozóan, hogy mit kell tartalmaznia egy készítménynek ahhoz, hogy multivitaminnak nevezzük, ezért az összetevők márkánként nagyban változhatnak. Érdemes multivitamint szedni?

Manapság számos formában hozzájuthatunk a multivitaminokhoz. A felnőtt közönségnek a kapszulás, tablettás vitaminokat szánják általában a gyártók, gyermekek részére pedig egyre több a rágható, ízesített készítmény. Újabban a gumicukor formátumú vitaminok kezdenek teret hódítani, különösen a hajvitaminok terén.

A multivitamin szedése napi 1-2 alkalommal ajánlott. Minden esetben olvasd el a címkén lévő használati útmutatót és az abban leírtaknak megfelelően használd a készítményt!

Nálunk az egészségmegőrzés támogatása a legfőbb cél, ezért bátran ajánljuk optimálisan összeállított multivitaminjainkat, melyeket a VITAMINBOLT-ban tekinthetsz meg.

A multivitaminok olyan termékek, melyek számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Különféle formában megtalálhatod őket boltok, patikák polcain és az online térben is. 

Így élj hosszabb és egészségesebb életet.

Mit tartalmaznak a multivitaminok?

Nagyjából 13 vitamin és 15 ásványi anyag van, ami esszenciális az egészséged szempontjából. 4

Számos ezek közül a különféle enzimek, hormonok termeléséhez szükséges, de vannak amelyek az immunrendszered működését segítik elő és hozzájárulnak az idegpályák és szervek normál működéséhez.

A testednek ugyancsak szüksége van vitaminokra ahhoz, hogy megfelelő legyen a sejt reprodukció.

A multivitaminok általában lefedik ezeknek az esszenciális vitaminoknak és ásványi anyagoknak a nagy részét. Egyes termékek ezek mellet további összetevőként aminosavakat és zsírsavakat is tartalmaznak, esetleg gyógynövényeket.

A vitaminok mellett számos multivitaminban megtalálhatóak az ásványi anyagok, nyomelemeket, aminosavak, valamint előfordulnak olyan termékek, amelyek gyógynövényeket is tartalmaznak. 

Multivitaminok szívbetegeknek?

A világ egyik vezető haláloka a szívbetegség. 4

Ugyan számos orvos úgy tartja, hogy a vitaminok rendszeres szedése segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását, a kutatások nem támasztják alá kellő konzekvenciával ezt az állítást.

Számos kutatás arra jutott, hogy a vitamint fogyasztók esetén csökkent a szívinfarktus kialakulásának kockázata, míg más kutatások nem találtak összefüggést a multivitaminok szedése és a szívbetegségek kialakulásának kockázata között. 5 6

Egy friss tanulmány arra az eredményre jutott, hogy azok között a nők között akik legalább 3 évig rendszeresen fogyasztottak multivitamint – csak a nők esetében figyeltek meg ilyen tendenciát – , csökkent a kockázata a szívinfarktus következtében történő elhalálozásnak. 7

Miközben egyes tanulmányok azt támasztják alá, hogy a multivitamin fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, más kutatások nem találnak erre evidenciát. Összességében vegyesek a kutatási eredmények. 

Milyen vitamin kell a szívnek?

Multivitaminnal a rák ellen?

A kutatási eredmények ebben a témában szintén vegyesek.

Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy nem csökkentette a rák kialakulásának kockázatát a rendszeres multivitamin fogyasztása. Egy másik tanulmány azonban ami öt véletlenszerűen elvégzett kutatás eredményeit vetette össze – 47.289 embert bevonva – arra jutott, hogy azoknál a férfiaknál akik rendszeresen szedtek multivitamint, 31%-kal csökkent a daganatok kialakulásának kockázata. 8

Egy megfigyeléseken alapuló kutatás úgy találta, hogy mind a nők, mind a férfiak esetén csökkent a vastagbélrák kialakulásának kockázata a hosszan tartó multivitamin fogyasztást követően. 9

Végezetül pedig az Orvosok Egészségügyi Kutatócsoportja (Physicians’ Health Study II) megállapította, hogy hosszú távon azoknál a férfiaknál akiknél korábban diagnosztizáltak rákbetegséget, csökkent a daganat kialakulásának kockázata a vitaminszedés következtében. Ezt a megállapítást azokra a férfiakra is érvényesnek találták akiknél korábban nem diagnosztizáltak daganatos megbetegedést. 10

Számos kutatás talált kapcsolatot a rák kockázatának csökkenése és a multivitamin fogyasztás között, míg egyes kutatások nem jutottak ilyen eredményre a témát vizsgálva. 

A multivitaminok hatása a szervezetre

A multivitaminok hatását számos más szempontból górcső alá vették már a kutatók, ideértve az agyi működés támogatását és a szem egészségének fokozását. Most ezeket az állításokat vesszük górcső alá.

Memória javítása vitaminnal

Számos kisebb tanulmány jutott arra az eredményre, hogy a multivitaminok fogyasztása fokozhatja a memóriát felnőttek esetében. 11 12

A multivitaminok ugyancsak hatással lehetnek a közérzetedre. A kutatások nem csak a rossz közérzet és a vitaminhiányos állapot között találtak kapcsolatot, hanem a megfelelő tápanyagellátottság és szorongás, depresszió tüneteinek mérséklődésére is rávilágítottak. 13 14 15

A megfelelő multivitamin kiválasztása segíthet folyamatosan ellátni szervezetedet a nélkülözhetetlen tápanyagokkal. HAVITA Health&Mental mentális egészség kifejezetten a szellemi teljesítőképesség fokozására és a stressz csökkentésére lett kifejlesztve, amellett, hogy minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet biztosít számodra.

A látásjavító vitamin?

A korral összefüggésben lévő szemizom leépülés a vakság egyik vezető oka világszerte. 16

Egy tanulmány rávilágított, hogy az antioxidáns hatású vitaminok fogyasztása és különféle ásványi anyagok lassíthatják ezt a folyamatot és segíthetnek megelőzni a szem romlását. 17

Sőt, néhány kutatás arra jutott, hogy a multivitaminok rendszeres fogyasztása csökkentheti a hályog kialakulásának kockázatát, ami szintén vezető helyen van jelen a világot súlytó szembetegségek terén. 18

A multivitaminok segíthetnek javítani a memóriát és a közérzetet. Sőt, a multivitaminok az antioxidáns hatású vitaminok segítségével csökkenthetik az idős korban a szemet érő degeneratív folyamatok lefolyási sebességét, ezáltal csökkentve a látás romlását. 

7 szemvitamin és látásvédő vitamin.

Kell vitamint szednem?

A multivitaminok nem valók mindenkinek, azonban általánosságban kijelenthető, hogy számos jótékony hatást fejthetnek ki a szervezetedre.

Az időseknek a kor előrehaladtával csökkenő B12 vitamin felvevő képességük miatt célszerű multivitamint fogyasztani. Ugyancsak javasolt a multivitamin fogyasztás idős korban a megnövekedett kalcium és magnézium szükséglet miatt.

A vegetáriánus és vegán étrendet folytatók számára szintén elengedhetetlen a megfelelő vitaminbevitel. Mivel a B12 vitamin döntő többségben állati eredetű táplálékban fordul elő, így a pótlására célszerű multivitamint szedni. Ugyancsak fontos, állati eredetű táplálékban előforduló nyomelem a cink, vas, D-vitamin és omega-3 zsírsav.

Akiknek nem kellően kiegyensúlyozott a táplálkozása, esetleg szigorúbb diétát követnek vagy rendszeresen sportolnak, szintén javallott a multivitamin fogyasztás.

Ajánlott a multivitamin szedése?

Összességében tehát elmondható, hogy a multivitaminok szedése nem jegy az örök élet csarnokába.

A modern életmód miatt azonban az emberek többsége nem jut kellő mennyiségű vitaminhoz, így az egészséges mindennapokhoz nagyban hozzájárulhat, ha ezeket a tápanyagokat, nyomelemeket és vitaminokat megfelelő multivitamin készítményből pótoljuk.

HAVITA multivitamin termékei kiválóan alkalmazhatóak a napi esszenciális vitamin és ásványianyag utánpótláshoz, ráadásul egy praktikus adagoló tasakba csomagoltuk őket, a gyors és pontos bevitelhez.

Fontos megemlíteni, hogy a multivitamin szedése semmilyen esetben sem helyettesíti a megfelelő, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozást.

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Melyik a legjobb terhesvitamin 20214 cikk.

Melyik a legjobb terhesvitamin?

A megfelelő terhesvitamin kiválasztása sok fejtörést okozhat azoknak, akik nem tudják, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Az alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mit érdemes szem előtt tartani a terhesvitamin kiválasztásakor.

ELOLVASOM
Az A-vitamin hatásai, előnyei az emberi szervezet számára

Az A-vitamin hatása 5 pontban

Azon kívül, hogy támogatja az immundrendszered és jó hatással van szemeid egészségére még bőröd és csontjait fejlődését is segíti. Továbbá a termékenység megőrzésében is nagy szerepet játszik.

ELOLVASOM

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!