Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

7 szemvitamin és látásvédő vitamin

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Október a látás hónapja, így mi is igyekszünk kivenni részünket a témakörben. Cikkünkben próbáltuk a legfontosabb információkat összeszedni a szemvitaminok, szemet érintő betegségek terén, illetve a lehetőségeket ezek megelőzésében.

Talán kijelenthetjük, hogy a látás a legféltettebb érzékünk az 5 közül. 

Szemünk egészségéhez alapvetően ugyanazok a tápanyagok szükségesek, mint általános egészségünkhöz, de van néhány tápanyag, amely különösen fontos.

Ezek segíthetnek fenntartani a szem normál működését, erősíthetik védelmét, sőt még a betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenthetik.

Gyakori szembetegségek

Sajnos a szembetegségek kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával növekszik. A kockázat azonban csökkenthető a megfelelő szemvitamin szedésével.  Összeszedtük most a leggyakoribb látásod érintő betegségeket.

Szürke hályog

A szaruhártya a kor előrehaladtával veszít természetes rugalmasságából. Ennek következménye, hogy a látásunk lassan homályosodni kezd, mintha egy állandó szürkés köd szállt volna le.

Szemszárazság

Ahogy neve is mutatja, ez egy olyan állapot, amelyet a könnytermelés elégtelensége jellemez, ennek következménye a szem kiszáradása. Általában csak kényelmetlenséget okoz, de előfordulhat, hogy látási problémák is jelentkeznek, például homályos látás.

Időskori makuladegeneráció (AMD)

A makula a retina központi része. Az időskorhoz kapcsolódó makuladegeneráció (AMD) az egyik fő előzménye a végleges látásvesztésnek. Alapvetően kockázata leginkább a génállományunktól függ, de bizonyos mértékig étrendünkkel is befolyásolhatjuk.

Zöld hályog

Más néven glaukóma. Azok a betegségek tartoznak ide, amelyeket a látóidegek degenerációja okoz. Ezek felelősek a vizuális információk továbbításáért a szemből az agyba. Ebből következően elégtelen látást vagy súlyosabb esetben akár vakságot is okozhat.

Diabéteszes retinopátia (DR)

Gyakori kiváltó oka a látás romlásának vagy akár a vakságnak. Akkor alakul ki, amikor a magas vércukorszint károsítja a retinában található hajszálereket.

A szem egészsége elengedhetetlen a teljes élethez

Lássuk mi a 7 legfontosabb szemvitamin

1. A-vitamin

Az A-vitamin segít fenntartani a szaruhártyánk egészségét, amely a szem külső burkolata, ezáltal játszik kulcsfontosságú szerepet egészségében. A leghatásosabbnak titulált szemvitamin az A-vitamin. 

Van továbbá egy fehérje, a rodopszin, amely a szem egyik fő építőköve, ez teszi lehetővé, hogy sötétebb fényviszonyok között is megfelelően lássunk. Az A-vitamin ennek a fehérjének egy összetevője.

A megfelelő szintje védelmet nyújthat más szembetegségek ellen is. Vannak tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a csökkentheti az időskori szürkehályog és makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.

A fejlettebb országokban szerencsére ritkán alakul ki hiánya a szervezetben. Azonban amennyiben előfordul és kezelését nem vesszük elég komolyan az súlyos betegségekhez vezethet.

A xerophthalmia egy szembetegség, amely általában az éjszakai gyengénlátással kezdődik. Későbbiekben a szemek, illetve a könnycsatornák kiszáradása, majd a szaruhártya tönkremenetelét okozhatja, amely könnyen végződhet visszafordíthatatlan látásvesztéssel.

Megfelelő étrenddel könnyedén megelőzhetjük mindezt. Az édesburgonya, zöld leveles zöldségek, a sütőtök vagy a paprika az A-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak.

Az A-vitamin további jótékony hatásáról ezen a linken többet is olvashatsz.

Az A -vitamin hiánya éjszakai vaksághoz és szemszárazsághoz vezethet. Az A-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, de a szervezet képes bizonyos növényi eredetű karotinoidokat A-vitaminná alakítani.

2. E-vitamin

Sok szembetegséget összefüggésbe hoztak már az oxidatív stresszel, ami az egyensúly hiányát jelenti a szabadgyökök és az antioxidánsok között a szervezetben.

Az E-vitamin az erős antioxidánsok közé tartozik, amely segíti a sejtek védelmét – többek között a szem sejtjeit is – a szabad gyökök ártalmától.

Egy tanulmány 3640 időskori makuladegenerációban szenvedő beteg állapotát vizsgálta több mint 7 éven át, majd kimutatta, hogy napi 400 NE E-vitamin 20%-kal csökkentette a betegség előre haladásának kockázatát.

További vizsgálatok arra a következtetésre is jutottak, hogy az E-vitaminban gazdag étrend segíthet a korral járó szürkehályog kialakulásának megelőzésében. Ilyen ételek például a diófélék és más olajos magvak, a lazac, avokádó és a zöld leveles zöldségek is.

Az E -vitamin, egy antioxidáns, amely hatékonyan segíthet megvédeni a szemet a káros szabad gyököktől és a szürke hályog kockázatát is csökkenheti.

3. B6-, B9- és B12-vitamin

A B-vitaminok szemre gyakorolt hatásával kapcsolatban is igen sok tanulmány lelhető fel, különösen a B6-, B9- és B12 vitaminok esetében.

Az említett kombináció csökkentheti a homocisztein szintjét szervezetünkben, amely a gyulladások, illetve az AMD kialakulásának kockázatát fokozó fehérje.

Egy nőkön végzett klinikai vizsgálat például arra az eredményre jutott, hogy napi 1000 µg B12-vitamin szedése, kiegészítve B6- és B9- vitaminokkal, 34%-kal csökkentette az AMD kialakulását. Azonban ahhoz, hogy 100 %-ban megbizonyosodjanak az összefüggésről még további vizsgálatokra van szükség.

A B6-, B9- és B12-vitaminok kombinációja csökkentheti az AMD kialakulásának kockázatát a homocisztein szintjének csökkentésével.

4. C-vitamin

Már megszokhattuk, hogy a C-vitamin jóformán egy ilyen felsorolásból nem maradhat ki. Az E-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns, így a szabadgyökök ellen védelmet jelenthet a jelenléte.

Ezenkívül a C-vitamin szükséges a kollagén előállításához, amely a szemünk egészségéhez elengedhetetlen. Legfőképpen a szaruhártyában és a szklerában (a szem fehér része) van jelen.

Kutatások a C-vitamin pótlása esetén is jótékony hatást véltek felfedezni a szürkehályog kialakulásával kapcsolatban. Egy vizsgálat például azt mutatta, hogy  a napi 490 mg feletti pótlása esetén 75%-os kockázatcsökkenés is megfigyelhető volt a 125 mg alatti pótlással szemben.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamint is tartalmazó kiegészítők rendszeres szedése 45 %-kal csökkenthetik a szürkehályog kockázatát.

A citrusfélék, paprika, brokkoli vagy kelkáposzta is jó választás lehet, ha étrendünkkel szeretnénk nagyobb mennyiségű C-vitamint bevenni a szervezetünkbe.

A C-vitamin támogatja a kollagén természetes termelődését, amely pedig a szemünk struktúráját képzi. Számos betegség kialakulásának megelőzésében segíthet, mondhatni esszenciális szemvitamin.

5. Lutein és zeaxantin

A zeaxantin és a lutein a karotinoidok családba tartoznak, amelyek a növények által szintetizált vegyületek csoportja.

Mind a két vegyület megtalálható a szem retinájában és makulájában, ezek segítenek megszűrni a potenciálisan káros kék fényeket, így védve a szemet a károsodástól.

Több tanulmány azt mutatja, hogy ezek a növényi vegyületek megakadályozhatják a szürkehályog kialakulását és megakadályozhatják vagy lassíthatják az AMD-t is.

Egy másik kutatás megállapította, hogy a lutein előnyökkel járhat a szürkehályogban szenvedők számára is. Két év leforgása alatt azoknak, akik hetente háromszor 15 mg luteint tartalmazó étrend -kiegészítőket szedtek, javult a látásuk.

A napi ajánlott bevitelét és biztonságos kiegészítő dózisát nem állapították még meg. Egy kutatás alatt viszont naponta legfeljebb 20 mg luteint használtak 6 hónapig káros mellékhatások nélkül a résztvevők.

Már 6 mg lutein és zeaxantin előnyös lehet, így előfordulhat, hogy kiegészítésükre nincs is szükség. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend természetesen biztosítja ezt a mennyiséget. A spenót és kelkáposzta például különösen magas ezekben a karotinoidokban.

A nagy mennyiségű lutein és zeaxantin csökkentheti a szembetegségek, például a makuladegeneráció és a szürkehályog kockázatát.

6. Cink

Szemünk nagy mennyiségben tartalmazza ezt az esszenciális ásványi anyagot is.

Egy felmérésben korai makuladegenerációban szenvedő felnőtteket vizsgáltak. Egyértelműen kimutatták, hogy azok, akik cinket tartalmazó kiegészítőt szedtek jobban megőrizték látásuk élességét és csökkentek a degenerációs folyamatok, a placebo csoporthoz képest.

A cink hiánya farkasvakság kialakulásához is vezethet, ami az éjszakai látásvesztéssel jár együtt.

Természetes forrásai közé tartoznak az olajos magvak, húsok és az ínyencek örömére az osztriga is.

A cink fontos szerepet játszik a szem működésében. Egy tanulmány azt mutatja, hogy a cink tartalmú táplálék-kiegészítők lassíthatják a makuladegeneráció korai kialakulását.

7. Omega-3 zsírsav

Az Omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok. A retinánk igen magas koncentrációban tartalmaz DHA-t, ami az Omega-3 egy típusa.

Amellett, hogy elősegíti a szem sejtjeinek fejlődését még gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, ennek köszönhetően szerepet játszhat a diabéteszes retinopátia (DR) megelőzésében is.

Készült egy tanulmány, amely 31 korábbi kutatást eredményeit vette alapul. Arra a következtetésre jutottak, hogy a zsíros halakban gazdag táplálkozás – például a ma is elterjedni látszó mediterrán étrend – védelmet nyújthat a DR ellen. 

Az Omega-3 a szemszárazságban szenvedők számára is segítséget nyújthat, mivel támogatja a könny termelődését.

Amennyiben étkezéseinkkel szeretnénk megemelni a bevitelét, akkor érdemes több halat, olajos magvakat, chia magot, avokádót fogyasztanunk.

Abban az esetben, ha megfelelő mennyiségű Omega-3 zsírsavat, EPA-t és DHA-t viszünk be szervezetünkbe zsíros halakból vagy akár étrend-kiegészítőkből, akkor az csökkentheti számos szembetegség – különösen a szemszárazság – kialakulásának kockázatát.

A szemvitaminok kulcsfontosságúak látószerved egészségéhez

ÖSSZEGZÉS

Számos kutatás igazolja, hogy bizonyos szemvitaminok és tápanyagok segíthetnek megelőzni vagy lassítani a különböző szembetegségek kialakulását.

Az táplálék-kiegészítők is hasznosak lehetnek, ha úgy érezzük hiányoznak ezek a tápanyagok az étrendünkből.

Azonban a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag, megfelelően kiegyensúlyozott étrend biztosítja az összes olyan tápanyagot, amelyre a szemnek – és a test többi részének – szüksége van az optimális egészséghez.

A Havita Lutein Eye Health a lutein, zeaxanthin, A-vitamin és egyéb fantasztikus összetevők által megelőzheti vagy akár vissza is fordíthatja az olyan a szembetegségeket, mint például a makula degeneráció vagy a farkasvakság
Új

Havita Lutein Eye Health – A szem egészségének őre

3 890 Ft

Tudtad, hogy a HAVITA Lutein Eye Health szemvitamin optimális arányban tartalmazza a fentebb említett hatóanyagok java részét? Természetes formulával, színezékek és adalékanyagok nélkül járul hozzá a szemed mindennapos egészségéhez, a tiszta látásodhoz!

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!