Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mire jó a kollagén? Hatása, mellékhatásai, típusai, alkalmazása és minden hasznos információ!

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Tartalomjegyzék

Gondolkodtál már azon, mi tartja egyben a testedet? Mi az a titkos összetevő, amely a fiatalság és az egészség kulcsa? A válasz a kollagénben rejlik. Ez az alapvető fehérje hálószerűen szövi át a szervezetedet, támogatva a bőr, a csontok, az ízületek és még a szíved működését is. Azonban tudod, hogy melyik a legjobb kollagén? Milyen hatásai és mellékhatásai vannak? Hogyan alkalmazd és mennyi a napi adagja? Tarts velünk, majd részletes cikkünkben az előbbi kérdésekre egytől-egyig választ kapsz, valamint még számos hasznos információ birtokába juthatsz.

Mi a kollagén?

A kollagén kifejezés a görög “kolla” szóból ered, amely ragasztót jelent, ez pedig igazán találó, ugyanis a valóban “összeragasztja” a szöveteket. Működése szempontjából a kollagén egy olyan fehérje, amely az emberi test egyik legfontosabb szerkezeti összetevője. Biztosítja a bőr, az ízületek, a csontok, az inak és a porcok szerkezeti integritását. Felépítését tekintve egy hosszú, rostos molekula, amely egyedi, hármas hélix struktúrájával erősséget és rugalmasságot kölcsönöz a különböző szöveteknek. Stabilitását az olyan aminosavak adják, mint a glicin, a prolin és a hidroxi-prolin.

A kollagén képződésének folyamata

A kollagén azonban nemcsak a rugalmasságot biztosítja, hanem kulcsfontosságú a szövetek regenerálódásában is. Jelenléte elengedhetetlen az egészséges bőr megőrzéséhez, az ízületek megfelelő működéséhez és a csontok szilárdságának fenntartásához. Ezen felül támogatja a sejtek közötti kommunikációt is, ami azok növekedéséhez és gyógyulásához elengedhetetlen. Összességében egy olyan alapvető építőköve a testünknek, amely nélkülözhetetlen az egészséges biológiai folyamatokhoz.

A kollagén típusai

Az emberi testben eddig több, mint 28 különböző típusú kollagént azonosítottak a mai napig, amelyek mindegyike egyedi szerepet tölt be. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb típusokat és funkcióikat:

I. típusú kollagén

Előfordulás: Bőr, csontok, inak, szalagok és egyéb kötőszövetek.

Funkció: A legelterjedtebb kollagén a szervezetben, amely felelős a szövetek rugalmasságáért, szilárdságáért, ellenálló képességéért.

II. típusú kollagén

Előfordulás: Porcok, különösen az ízületek porcai.

Funkció: Biztosítja a porcok sima és egyben rugalmas felszínét, csökkentve a súrlódást, elnyelve az ízületekre nehezedő nyomást.

III. típusú kollagén

Előfordulás: Bőr, erek és a belső szervek kötőszövetei.

Funkció: Az I. típusú kollagénnel együtt fordul elő, így járulnak hozzá a szövetek rugalmasságához, szilárdságához.

IV. típusú kollagén

Előfordulás: Bazális membránok (a sejtek alapját képező struktúrák).

Funkció: Hálószerű struktúrát alkot, amely támogatja a sejtek stabilitását, valamint szűrési funkciókat is ellát.

V. típusú kollagén

Előfordulás: A máj, tüdő és a haj szövetei, valamint a placenta.

Funkció: Az I. típusú kollagénnel együtt található meg, így hozzájárulva a sejtek közötti mátrix optimális kialakításához.

VI. típusú kollagén

Előfordulás: Mikrofibrilláris kollagén, amely a sejtek közötti térben található meg.

Funkció: Összekapcsolja a különböző sejttípusokat és támogatja a sejtek közötti interakciókat.

Az előzőekben említett típusok speciális szerepet töltenek be a szervezetben, így együtt dolgozva pedig biztosítják a test alapvető struktúráját és működését.

A kollagén hatása és funkciói

Számos létfontosságú folyamatért felel a szervezetben, amelyeken keresztül hozzájárul a szövetek egészségéhez és működéséhez. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a különböző funkcióit és hatásait a bőrre, az ízületekre, a csontokra, a hajra és körmökre, valamint a szív- és érrendszerre.

Bőr egészsége

A kollagén a bőr egyik legfontosabb alkotóeleme, mely kulcsszerepet játszik annak rugalmasságában és hidratáltságában. A bőr középső rétegében, a dermiszben található kollagén rostok hálózata biztosítja a bőr struktúráját és feszességét. Ezek a rostok nemcsak a külső védőrétegünk mechanikai tulajdonságait javítják, hanem elősegítik a sejtek közötti vízmegkötést is, amely hozzájárul a bőr hidratáltságához, a fiatalos megjelenéshez és az öregedés látható jeleinek csökkenéséhez, ezt pedig kutatások is alátámasztják. Sőt gyorsítja a sebek gyógyulását, fokozza a regenerációt és hozzájárul a striák, valamint a narancsbőr csökkenéséhez.

A kollagén hozzájárul a ragyogó és egészséges bőrhöz

Haj vitalitása

Ennek az esszenciális fehérjének a jelenléte fokozza a fejbőr vérkeringését, így több tápanyagot és oxigént juttatva a hajhagymákhoz, ezáltal erősebbé és rugalmasabbá varázsolva a hajat. Ebből kifolyólag az kevésbé töredezik, a hajhullás csökken, a hajkorona pedig dúsabbá, fényesebbé válik. Fontos tulajdonsága még, hogy antioxidáns sajátosságai révén védi a hajat a káros környezeti hatásoktól, mint például az UV-sugárzás, valamint a szennyeződések. Ez pedig tovább fokozza a frizura fényességét, egészséges megjelenését.

Köröm erőssége

Alapvető alkotóeleme a köröm szerkezetének. A kollagén rostok hozzájárulnak a körömágy stabilitásához, elősegítve a körmök növekedését és megelőzve a töredezést. Ennek alapját az a 24 hetes vizsgálat is bizonyítja, ahol 25 résztvevő napi 2,5 gramm kollagén peptidet fogyasztott. Ennek eredményeként átlagban 12%-al gyorsabban nőtt az alanyok körme, valamint 42%-al csökkent a törések, repedezések száma.

Porcok és ízületek épsége

Kiemelkedő szerepet tölt be ezen szövetek egészségének fenntartásában, mivel nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a fehérjét. Az ízületi porcokban található II. típusú kollagén biztosítja a porcok sima és rugalmas felszínét, csökkentve a súrlódást és elnyelve az ízületekre ható nyomást. Emellett segít fenntartani az ízületek szerkezeti stabilitását és rugalmasságát, támogatva az ízületi tok, valamint a szalagok szilárdságát. A kollagén rendszeres pótlása javíthatja az ízületi funkciókat, csökkentheti az ízületi fájdalmakat és gyulladásokat, különösen sportolók és idősebb felnőttek esetében.

Ezen szervekre gyakorolt jótékony hatásait klinikai vizsgálatok is igazolják. Egy 2005-ös, 24 héten át tartó kutatás alapján, amelyben 72 férfi és 75 nő napi 10 gramm hidrolizált kollagént kapott, az alanyok jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be az ízületeikben.

A kollagén pozitívan befolyásolja a porcok és ízületek egészségét

Csontok szilárdsága

A kollagén alapvető fontosságú a csontok szerkezetének és erősségének fenntartásában, az optimális növekedésben, valamint a regenerációban. A csontok kollagénrostokból álló hálózata biztosítja azok alapvető szerkezetét, amelybe az ásványi anyagok beépülnek, növelve a teherbíró képességet és az ellenállást.

Szív- és érrendszer egészsége

Az érfalak szerkezetének építőköve, így kiemelkedő szerepe van a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. A kollagén biztosítja az erek szilárdságát és rugalmasságát, valamint segít megelőzni az érelmeszesedést és az érszűkületet, ezáltal támogatva a megfelelő vérkeringést. Sőt hozzájárul a szívbillentyűk és az artériák épségéhez is, biztosítva azok megfelelő működését, így megelőzve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, megőrizve a kardiovaszkuláris egészséget.

A szervezet ragasztóanyaga, a kollagén erősíti a szívet

Egyéb jótékony hatások

A kollagén számos további pozitív hatást gyakorol a szervezetre, túlmutatva a bőr, ízületek, csontok, haj és körmök támogatásán. Nézzük röviden melyek azok:

– Az emésztőrendszerben segíthet a bélfal megerősítésében és az emésztőnedvek termelésében, javítva az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Egy 8 hetes, nőkön végzett kutatás is alátámasztotta, hogy napi 20 gramm kollagén elfogyasztása csökkentette a puffadást, valamint az enyhe emésztési rendellenességeket.

Hozzájárulhat a teltségérzet növeléséhez, támogatva a fogyást és az anyagcserét. 

Vizsgálatok igazolják, hogy az izomtömeg növelésében és regenerációjában is szerepe van, különösen edzés után, elősegítve az izomfehérjék szintézisét, csökkentve az izomfájdalmakat. 

– Az idegrendszert is támogathatja, mivel gazdag olyan aminosavakban, mint a glicin, amely fokozhatja a mentális jóllétet, valamint hozzájárulhat a pihentető alváshoz.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságai támogathatják az immunrendszer működését, valamint az íny egészségének fenntartásával hozzájárulhat a szájhigiénia javításához is. 

Ezek a sokrétű előnyök jól mutatják, hogy a kollagén milyen fontos szerepet játszik az általános egészség és jóllét megőrzésében. Amennyiben számodra is fontos egészség és a megnyerő külső, pótold rendszeresen ezt az esszenciális fehérjét a HAVITA Collagen Complex segítségével. Ez az adalékanyag- és színezék-mentes kapszula 3 féle kollagénnel és számos természetes összetevővel járul hozzá, hogy te is egytől-egyig érezd magadon a fent említett jótékony hatásokat.

A Havita Collagen Complex a 3 féle kollagén, vörös szőlő és többek között a C-vitamin, valamint cink segítségével egészségesebbé varázsolja bőröd és hajad, mozgékonyabbá teszi ízületeid
Új

Havita Collagen Complex – Egészséges bőr, ragyogó haj, erős ízületek

8 990 Ft

A kollagén termelődése és szintjének csökkenése

Hogyan termelődik a kollagén a szervezetben?

A kollagén termelődése a szervezetben egy összetett folyamat, amit főként a kötőszövetek sejtjei, például a fibroblasztok végeznek. Az ehhez szükséges aminosavak, mint a glicin, prolin és hidroxi-prolin, az elfogyasztott ételekből származnak vagy a szervezet maga képzi azokat.

A sejtek először előállítják a kollagén előanyagait, amelyek később átalakulnak végleges kollagén rostokká. Ezek a rostok biztosítják a szövetek rugalmasságát és szilárdságát. Az életkor előrehaladtával és más tényezők hatására azonban a kollagén termelése csökken, ami befolyásolja a bőr, az ízületek és a csontok egészségét.

A kor előrehaladtával a kollagén termelése csökken

Milyen tényezők csökkentik a kollagén termelődését?

A kollagén termelődése számos tényező hatására csökkenhet, amelyek közül a legfontosabbak az életkor, az életmód és a táplálkozás.

– Életkor: Az évek múltával a kollagén képződése fokozatosan csökken. Alighogy betöltjük a 25 éves kort, évente körülbelül 1-1,5%-kal redukálódik a termelés, ami a bőr rugalmasságának elvesztéséhez, ráncok kialakulásához és az ízületek kopásához vezethet.

– Életmód: A dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a mindennapi stressz egytől-egyig negatívan befolyásolják a kollagén termelését. A dohányzás roncsolja a bőr sejtjeit és csökkenti a kollagén szintjét, míg az alkohol dehidratálja a bőrt és gyengíti a kollagén szerkezetét. A krónikus stressz pedig növeli a kortizol nevezetű hormont, amely által kevesebb kollagén képződik a szervezetben.

– Táplálkozás és étrend: A kollagén termelődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok, mint például a C-vitamin, a réz és az aminosavak hiánya szintén negatívan befolyásolja a kollagén szintézist. Az egészségtelen étrend, amely többszörösen feldolgozott élelmiszereket és túl sok cukrot tartalmaz, károsítja a kollagén rostokat, továbbá gyengíti a szövetek szerkezetét.

A kollagén forrásai

Élelmiszerek

A kollagén termelésének támogatásához és pótlásához számos természetes forrás áll rendelkezésre. Kijelenthető, hogy különösen az állati eredetű élelmiszerek gazdagok ebben a fehérjében.

Állati eredetű források

– Csirke: A csirkehús és különösen a csirke bőre gazdag kollagénben. A csontjaiból és a porcokból készült levesek kiváló források, mivel a főzés során a fehérje kioldódik ezekből a hozzávalókból.

– Marha: A marhahús, de leginkább a marhacsontok és -porcok, szintén kiváló kollagénforrások. A marhacsontleves különösen gazdag ebben a fehérjében.

– Hal: Ezek a vízi élőlények, különösen a bőrük, jelentős mennyiségű “ragasztóanyagot” tartalmaznak. A tengeri halakban található kollagén könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a szárazföldi állatok fehérjéi.

A kollagén természetes formában a csirkében, marhában és a halakban található meg

Növényi eredetű források

Bár a kollagén alapvetően állati eredetű fehérje, vannak növényi eredetű élelmiszerek és vegán alternatívák, amelyek támogathatják a termelését a szervezetben, vagy helyettesíthetik annak funkcióit.

– C-vitaminban gazdag növények: Más néven az aszkorbinsav elengedhetetlen a kollagén szintézishez. Növényi forrásai közé tartoznak a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, kivi, paprika, brokkoli és kelkáposzta.

– Aminosavakat tartalmazó ételek: A kollagén termeléséhez szükséges aminosavak, mint a glicin, a lizin és a prolin, megtalálhatók olyan növényi forrásokban, mint a bab, a lencse, a tofu, a quinoa, a chia mag és a tökmag.

– Rézben gazdag élelmiszerek: A réz szintén fontos a kollagén szintézishez. Növényi forrásai közé tartozik a kesudió, a napraforgómag, a szezámmag és a shiitake gomba.

– Antioxidánsok: Segítenek megvédeni a kollagént a károsodástól. Növényi antioxidánsok találhatók az áfonyában, a gránátalmában, a spenótban, a zöld teában és még a sötétzöld leveleket növesztő zöldségekben.

Vegán alternatívák

– Növényi alapú zselatin: A hagyományos zselatint kiválóan pótolhatja az agar-agar, amely egy tengeri moszatból származó vegán helyettesítő, így hasonló textúrát és funkciót biztosít.

– Szilícium-dioxid tartalmú ételek: Ez az alapanyag elengedhetetlen a szóban forgó fehérjetípus képződéséhez. Megtalálható többek között az alábbi növényekben: barna rizs, mangó, spenót, zab, zöldbab.

– Vegán kollagén-kiegészítők: Ahogy fentebb írtuk, a kollagén állati eredetű, de léteznek vegán helyettesítők, amelyek növényi összetevőkből állnak. Ezek a kiegészítők olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják a szervezet saját kollagéntermelését, például C-vitamint és ásványi anyagokat.

Kollagén kiegészítők

Különböző formákban érhetők el, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A leggyakoribb formák a folyadék, a kapszula, vagy a por.

Folyékony kollagén

Gyors és egyszerű módja az utánpótlásnak. Ezek az italok gyakran különféle ízekben kaphatók, és közvetlenül fogyaszthatók, vagy vízzel, gyümölcslével, szörppel keverhetők. Állagának köszönhetően hamarabb felszívódhat a szervezetben, ami gyorsabb hatást eredményezhet.

Kapszula formájú kollagén

A kapszulák kényelmes megoldást jelentenek, különösen azok számára, akik sokat utaznak vagy rohanó életmódot folytatnak. Előre adagolt mennyiségű kollagént tartalmaznak, ami megkönnyíti a pontos napi bevitel biztosítását. A kapszulákat egyszerűen be lehet venni vízzel, és nincs szükség külön előkészítésre.

A kollagén alapú étrendkiegészítők könnyedén beépíthetők a napi rutinba

Por formájú kollagén

Népszerű  fajta, mivel könnyen hozzáadható különféle ételekhez és italokhoz, mint például turmixhoz, joghurthoz, zabkásához, palacsintatésztához vagy akár főtt ételekhez. Előnye, hogy gyorsan oldódik, általában semleges ízű, ráadásul könnyen adagolható, így a napi mennyiség könnyedén beállítható.

Hidrolizált kollagén és peptidek

A hidrolizált kollagén, más néven kollagén peptid, a legjobban felszívódó formák közé tartozik, mivel előre lebontott fehérjemolekulákból áll. A hidrolizálás során a nagy molekulákat kisebb peptidekre bontják, megkönnyítve az emésztést és hatékonnyá téve a felszívódást.

Válaszd bármelyik formát is, amennyiben megbízható és ellenőrizhető forrásból származó terméket fogyasztasz, már megtetted az első lépést az egészségesebb, szebb éned felé. 

A HAVITA Health Beauty szépség multivitamin garantáltan megbízható gyártótól származik, amely az egyik legjobban felszívódó, hidrolizált marhakollagént tartalmazza és olyan képződést segítő vitaminokat, ásványi anyagokat, mint a C-vitamin vagy a réz. Összesen 28 hatóanyagának mindegyike folyamatosan azon dolgozik, hogy Te kívül-belül kirobbanó formába kerülj!

Havita Health Beauty multivitamin

12 890 Ft

A kollagén napi ajánlott mennyisége

A kollagén adagolása az egyéni szükségletektől, életkortól, életmódtól és az egészségügyi céloktól függően változhat.

Napi adag az egészségügyi céloktól függően

– Általános egészségmegőrzés: E cél eléréséhez napi 2,5-5 gramm kollagén fogyasztása ajánlott. Ez a mennyiség elegendő lehet a bőr, a haj, a körmök és az ízületek egészségének támogatásához.

– Bőr egészségének javítása: Napi 5-10 gramm fogyasztás javasolt, amennyiben a cél a bőr hidratáltságának és rugalmasságának a javítása. Kutatások szerint ez a mennyiség segíthet csökkenteni a ráncokat és javítani a bőr textúráját.

– Ízületi egészség támogatása: Az ízületek rugalmasságának fenntartására és a fájdalmak enyhítésére naponta 10-15 gramm kollagén bevitele ajánlott. Ez különösen fontos lehet sportolók és idősebbek számára, akik esetében fokozott az ízületi kopás kockázata.

– Izomtömeg növelése és regeneráció: Az izomtömeg növelésére és az edzés utáni regeneráció támogatására 15-20 gramm javasolt naponta. Ez a mennyiség elősegítheti az izomfehérje szintézist és csökkentheti az izomfájdalmakat.

A kollagén ajánlott napi adagja az életkortól és egyéb tényezőktől függhet

Napi adag az életkortól függően

– 20-30 éves kor: Ebben a korban a kollagéntermelés még normál módon zajlik, ám a megelőzés érdekében napi 2,5-5 gramm kollagén fogyasztása ajánlott. Ez a mennyiség segíthet fenntartani a bőr rugalmasságát és az ízületek egészségét.

– 30-50 éves kor: A kollagéntermelés csökkenése ebben az életkorban kezd igazán jelentőssé válni, ebből fakadóan 5-10 gramm pótlás javasolt naponta. Ez segíthet lassítani a bőr öregedését, valamint támogatja az ízületek és csontok egészségét.

– 50 év felett: Ekkor már a kollagéntermelés jelentősen lecsökken, ami a bőr és az ízületek állapotának jelentős romlását okozhatja. Napi 10-15 gramm kollagén bevitele ajánlott, hogy hozzájáruljon a bőr egészségéhez, valamint csökkentse a csontritkulás és az ízületi problémák kockázatát.

Az egészségügyi célok, valamint az életkor szerinti ajánlások esetében leírt információk kizárólag általános irányelvek, és az egyéni szükségletek változhatnak az egészségügyi állapot, a fizikai aktivitás szintje és az étkezési szokások függvényében. A kollagénkiegészítők szedése során célszerű követni a gyártó által megadott adagolási útmutatót, és konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, kiemelten, ha valakinek egészségügyi problémái vannak. Emellett fontos a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód fenntartása a maximális egészségügyi előnyök elérése érdekében.

Kockázatok és mellékhatások

A kollagén kiegészítők általában biztonságosnak tekinthetők, de előfordulhatnak mellékhatások és kockázatok. Egyes embereknél olyan emésztőrendszeri problémák is előfordulhatnak, mint a gyomorégés, puffadás, székrekedés vagy hasmenés. Ezek a tünetek általában enyhék és átmenetiek. Ritka esetekben allergiás reakciók, például bőrkiütés, viszketés vagy duzzanat is jelentkezhet. Néhány étrendkiegészítő kellemetlen szaggal vagy ízzel rendelkezhet, amely zavaró lehet az érzékenyebb felhasználók számára. Fontos megemlíteni, hogy a kollagén kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel is, ezért fontos a kezelőorvost felkeresni az új termék alkalmazása előtt.

Érdemes még konzultálni a szakértővel azoknak, akik allergiásak az állati eredetű termékekre, terhesek vagy szoptatnak, krónikus betegségekkel élnek, érzékeny az emésztőrendszerük, speciális diétát követnek, vagy rendszeresen gyógyszert szednek.

Kollagén a szépségiparban

A kollagén a szépségipar egyik legkedveltebb összetevője, mivel hozzájárul a bőr egészséges megjelenéséhez és csökkenti az öregedés jeleit. Számos kozmetikai termékben megtalálható, beleértve a krémeket, maszkokat és a szérumokat. Ezek célja a bőr hidratáltságának és rugalmasságának növelése.

A kollagénben gazdag krémek védőréteget képeznek a bőr felszínén, megőrizve a nedvességet, míg a szérumok magasabb koncentrációban tartalmaznak aktív összetevőket, amelyek mélyebben hidratálnak és regenerálnak. Bár a kollagén molekulák nagy mérete miatt nehezen hatolnak be a bőr mélyebb rétegeibe, a felszíni hidratálás és az olyan hatóanyagok, mint a hialuronsav vagy a C-vitamin, fokozhatják a bőrápolás hatékonyságát.

A szépségipar egyik legkedveltebb összetevője a kollagén

Kollagén és az egészséges életmód

A kollagén nemcsak a bőrápolásban, hanem a fitnesz és a sport terén is fontos szerepet tölt be. Hozzájárul az ízületek, inak, ínszalagok rugalmasságának és szilárdságának fenntartásához, így csökkenti a sérülések kockázatát, valamint gyorsítja a regenerációt, sőt segíti az izomtömeg növekedését, amely a sportolók számára kifejezetten előnyös.

Az étrend is jelentős hatással van a kollagén termelésére: a C-vitaminban, aminosavakban, rézben és antioxidánsokban gazdag ételek, valamint az omega-3 zsírsavak támogatják a kollagén szintézist. A megfelelő hidratáltság, a rendszeres vízfogyasztás szintén elengedhetetlen a bőr és a szövetek egészségéhez.

Záró gondolatok

Ahogy a cikkből is kiderül kollagén nélkül nem létezhetnénk, legalábbis a jelenleg ismert formában biztosan nem. Nem hiába mondjuk, hogy az élet építőköve, a szépség és az egészséges életmód alapja. A “szépség belülről fakad” mondást pedig a kollagén validálja csak igazán, ugyanis rendszeres fogyasztása, valamint a változatos és egészséges étkezés kiegyensúlyozott, ragyogó külsőt kölcsönözhet.

Ám nem minden arany, ami fénylik. A rosszul megválasztott alapanyagok, a nem megfelelő és ismeretlen forrásból származó étrendkiegészítők, valamint az egészségtelen életmód egyáltalán nem járulnak hozzá a kollagénszint növeléséhez, utóbbi pedig csökkenti is azt. Ezért érdemes mindig körültekintőnek lenni, a rossz szokásokkal felhagyni, sokoldalúan táplálkozni. A rohanó világban ez nehezen kivitelezhető, azonban érdemes átgondolni, hogy egy szelet torta helyett inkább egy ínycsiklandozó sült pisztrángot rendeljünk salátával, vagy a közösségi oldalak görgetése helyett főzzünk valami egészségeset.

Ami biztos, hogy a pozitív felfogás, a mindennapi mozgás, valamint a szervezet számára szükséges tápanyagok rendszeres bevitele, nagyban hozzájárul az egészséges belsőhöz és az erőtől kicsattanó, ragyogó külsőhöz. A kollagénnel pedig ez mind meghosszabbítható, a bomba forma akár élethosszig elnyújtható.

Abban az esetben, ha komolyan elhatároztad magad az egészséges életmód mellett, eközben pedig fontos számodra a fiatalos megjelenés, próbáld ki kollagén tartalmú, valamint a kollagén termelését segítő étrendkiegészítőinket. Fontos megemlíteni, hogy termékeinket a legnagyobb odaadással, a szervezeted számára optimális mennyiségű hatóanyag hozzáadásával készítettük. Kattints a fenti termékek bármelyikére, vagy böngéssz itt kedved szerint!

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!