Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Multivitamin összetevők: 7 fontos tápanyag, amelyre szüksége lehet szervezetednek

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

“Megpróbálok minden tápanyagot az étkezéseimmel bevinni, de, ha realista akarok maradni, akkor be kell látnom, hogy ez nem mindig lehetséges” – nyilatkozta Bonnie Taub-Dix, Amerika egyik leghíresebb táplálkozási szakértője és a BetterThanDieting.com blog tulajdonosa. Ezen felül még számos olyan élethelyzet is adódhat, amikor a megnövekedett igények miatt hasznos lehet az étrend-kiegészítők használata – terhesség, intenzív fizikai aktivitás, betegségek és még sorolhatnánk.

Egy 2002-ben folytatott tanulmány során szoros kapcsolatot találtak a vitamin hiány és a krónikus betegségek kialakulásának kockázata között és hatékonynak bizonyult a kiegészítők használata. Még egy jól összerakott étrend sem biztos, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amire szükséged lehet és itt jönnek képbe a multivitamin készítmények… 1 2

Dawn Lerman táplálkozási specialista szerint: Egy jól összerakott multivitamin segíthet jó alapot biztosítani egészségünk megőrzése érdekében. Megnövekedett stressz, betegség, rendszertelen testmozgás – ezek mind olyan faktorok, amik megnehezíthetik szervezetünk számára a tápanyagok megfelelő felszívódását, így még egy «tökéletes» étrend esetén sem lehetünk biztosak benne, hogy mindent megadtunk magunknak a mindennapi egészségünkhöz.

A multivitamin összetevők, a készítmény komponensei a legfőbb szempont a készítmény kiválasztása előtt

Milyen multivitaminra van szükségem?

Rengeteg ilyen készítmény van már kereskedelmi forgalomban, így érthető, ha elbizonytalanodsz vásárlás közben és nem tudod mire is van pontosan szükséged. Szakértők ajánlásai alapján összegyűjtöttük azokat a multivitamin összetevőket, szám szerint hetet, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani vásárlás alkalmával.

D-vitamin

Ez a vitamin segít szervezetednek a kalcium beépítésében, ami nélkülözhetetlen csontjaid egészségéhez. Hiánya esetén gyakran találkozhatunk az alábbi tünetekkel:

   • Gyakori megbetegedés

   • Sűrűbb izom- és csontfájdalom

   • Hajhullás

   • Csontritkulás

  A D-vitamin megfelelő beépüléséhez javasolt naponta legalább 15-30 percet napon tartózkodni, de amerikai felmérések alapján ez az emberek 40 %-ánál sajnos nem teljesül. Télen az igen gyakori 8-tól 4-ig munkaidő jellemzően az összes napsütéses órát lefoglalja, nyáron pedig a túlzott naptej-használat lehet negatív hatással a D-vitamin szintézisre. Emellett azon tápanyagok közé tartozik, melyeket étkezéssel nehéz bevinni és nagyon körültekintőnek kell lennünk étrendünk kialakításánál. 3

  A National Institutes of Health ajánlása a napi minimum mennyiségre 600 – 800 NE. 4

  Magnézium

  Egy esszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja saját maga számára előállítani, így nekünk kell bevinni a szükséges mennyiséget táplálkozásaink során. Hatékonysága leginkább az izomrángások kezelésében ismert, de más funkciók ellátásában is kulcsfontosságú:

    • Támogatja az idegrendszert, így a stresszkezelésben is szerepet játszik 5

    • Alvási nehézségek kezelése

    • Izmok megfelelő működésében

    • Vércukorszint egyensúlyban tartásában

    • Csontok fejlődésében

   Rengeteg ember szenved magnéziumhiányban anélkül, hogy észrevenné és ez főként a nem megfelelő táplálkozás miatt alakul ki.

   Az ajánlott napi bevitel a magnézium esetében 250 – 400 mg között van. 6

   Kalcium

   Az amerikai népesség több, mint 40 százaléka nem fogyaszt elég kalciumot és ez hazánkban sincs sajnos másként. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek nem biztosítják a szükséges ásványi anyagokat például a csontjaik és fogaik számára. Ennek is köszönhető a csontritkulás kialakulása, amely ellen a kalcium megfelelő bevitelével védekezhetünk.

   Az ajánlások a kalcium esetében 1000 mg/nap körül mozognak felnőtt emberek esetében. Az hogy ennek mekkora részét érdemes kiegészítővel bevinned, elsősorban a táplálkozásodon múlik. Tejtermékek, hüvelyesek és olajos magvak viszonylag nagy arányban tartalmaznak kalciumot. 7

   Cink

   A multivitamin összetevők listáján az egyik legalulértékeltebb résztvevő. Alacsony cink szint leggyakrabban idős embereknél alakul ki és azoknál, akiket sok stressz ér. Szóval kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag bárkinél előfordulhat. A cink hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és támogatja szervezeted a szénhidrátok, fehérjék és zsírok energiává alakításában. Továbbá a sebek gyógyulását is segíti.

   Minden amit a cink hatásáról tudnod kell.

   Egy átlag ember étrendje nem tartalmaz elég cinket, ráadásul testünk nem is tudja tárolni, ezért érdemes lehet kiegészítővel pótolni a bevitelét.

   Az NIH ajánlása 8-11 mg naponta felnőtt emberek esetén, ezért egy multivitamin, ami tartalmaz 5-10 mg-ot belőle már megfelelő választás lehet. 8

   A cink hatásairól ebben a cikkünkben olvashatsz.

   Vas

   Erősen ajánlott olyan kiegészítőt választani, ami tartalmaz vasat. Néhány dolog, amiben a vas segíthet:

     • Megnövekedett energiaszint

     • Agyi funkciók javulása

     • Egészségesebb vörös vérsejtek

    Azok, akiknek étrendjük sok vörös húst tartalmaz, általában elegendő vasat visznek be szervezetükbe, de még ebben az esetben is előfordulhat a hiánya. Terhesség, menstruációs ciklus, és a pubertás mind olyan fázis, amikor nagyobb mennyiségű vasra van szükségünk. Vegetáriánus étrend esetében pedig kiemelten kell kezelni a vas pótlását, ugyanis növényi táplálékokkal sokkal nehezebb bevinni a szükséges adagot.

    15-18 mg-nál nem szükséges többet bevinni, sőt ennél nagyobb mennyiség már émelygést is okozhat.

    Folsav

    A multivitamin összetevők közül a kismamák számára az egyik legfontosabb tápanyag, ugyanis a terhesség során hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez. Ezen felül viszont még számos esetben hasznos lehet, ugyanis segíti a körmök növekedését, gyulladások gyógyulását vagy akár a depressziós tünetek enyhítésében is szerepet játszhat.

    Az ajánlott napi adagja 400 mcg, terhesség esetén akár 600 mcg-ig is érdemes ezt felemelni. 9

    B12-vitamin

    A B-vitamin család teljes egészében fontos tested számára. Együttesen segítik szervezeted energiaelőállítási folyamatait, ezek által tudod lebontani a különböző tápanyagokat, mint a zsírok, fehérjék vagy szénhidrátok.

    Egyiküknek azonban kitüntetett szerepe van. A B12-vitamin látja el a legfontosabb feladatot a szervezet ideg- és vérsejti egészségének megőrzésében, továbbá elősegíti a DNS fejlődésének megfelelő ütemét.

    Ajánlott bevitele felnőttek esetén 2-3 mcg között van, de mivel vízben oldódó vitaminról van szó, így megfelelő folyadék fogyasztás mellett gyakorlatilag lehetetlen túladagolni. Nem ritka, hogy egyes kiegészítők B-vitaminokból jóval az ajánlott bevitel fölött tartalmaznak, ennek köszönhetően szervezetünk mindig pontosan annyit tud felhasználni, amennyire szüksége van, a többi pedig egyszerűen kiürül vizeletünkkel. 10

    Összegzés – Multivitamin összetevők

    Fontos kiemelni, hogy csak a multivitamin készítményekre támaszkodni nem ajánlott, ezek csak kiegészítik étrendünket és segítenek folyamatos ellátást biztosítani szervezetünk számára minden szükséges tápanyagból.

    Csomagjaink összeállításánál ezeket a tanácsokat szem előtt tartottuk, így a fentebb említett multivitamin összetevőket egytől-egyig biztosítottuk a megfelelő mennyiségben és minőségben. Természetesen ezeken felül további vitaminokkal és ásványi anyagokkal is kiegészítettük őket, így biztosan találsz számodra optimális megoldást.

    Forrás: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/best-vitamins-to-take-daily

    Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

    Vitaminbolt

    Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

    Vitamin teszt

    Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

    Vitaminbolt

    Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

    Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

    Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

    Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!