Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Saxenda: fogyás a fotelben ülve, mozgás nélkül! Valóban lehetséges?

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Úgy tűnik elérkezett a lusta emberek mekkája, akik nulla mozgással adhatják le a felesleges kilókat. Létezik ugyanis egy Saxenda nevezetű gyógyszer, amit eredetileg cukorbetegeknek fejlesztettek ki. Időközben viszont elterjedt a készítményről, hogy fogyni lehet tőle. Ennek híre körbejárta az internetet, mindenki szeretné megkaparintani, akinek pedig valóban szüksége lenne rá, az nem kap a patikában. 

Legális, hogy azok is hozzájutnak, akik nem küzdenek cukorbetegséggel? Vannak negatív mellékhatásai? Mire kell figyelni használata során? Többek között ezeket a kérdéseket boncolgatjuk ebben a cikkben.

Mi is a Saxenda?

Egy legfőképpen cukorbetegeknek szánt injekció, úgynevezett pen. Fő alkotóeleme a liraglutin, amely szabályozza a szervezetünkben termelődő ghrelint és leptint, másnéven éhséghormonokat.

Előbbi az üres gyomorban aktiválódik, majd az agyban kiváltja az éhségérzetet. A gyógyszer hatására ez a folyamat később és kisebb mértékben zajlik le. Utóbbi pedig a telítettség érzetért felelős, jelzi az agynak, hogy van még elegendő tartalékunk. Ez a folyamat pedig tovább tart és a megszokottnál több hormon termelődik.

Röviden összefoglalva: a gyógyszer használói később és kevésbé lesznek éhesek, valamint étkezés után tovább és nagyobb mértékben érzik magukat eltelítve. Ennek végső eredménye pedig a testsúly csökkenése.

Milyen esetekben alkalmazható?

Mivel vényköteles, kizárólag orvos írhatja fel az elhízás csökkentésének érdekében, diéta és testmozgás kiegészítéseként. Az előírások szerint, akkor ajánlható, ha valaki elhízással küzd, azaz a testtömegindexe nagyobb, mint 30 kg/m2, vagy amennyiben ez a mutató eléri a 27 kg/m2 értéket. Utóbbi esetben egyéb, kísérő betegségeknek is állniuk kell a háttérben, mint például a már említett cukorbetegség, magas vérnyomás vagy alvási apnoe.

Alkalmazása orvosi felügyelet mellett javallott 18 és 75 év közötti betegek számára. A kezelés megkezdése előtt alapos belgyógyászati kivizsgálás szükséges! 

Az útmutatás kezdőadagként 0,6 mg-ot ír elő, majd ez hetente emelendő 0,6 mg-al, egészen 3 mg-ig. Amennyiben a testsúly nem csökken legalább 5%-al 12 hét alatt, a kezelést abba kell hagyni.

Melyek a Saxenda lehetséges mellékhatásai?

Először is nézzük a hivatalos álláspontot, amikor valaki valóban indokoltan juttatja szervezetébe. Abban az esetben, ha az alábbi betegségeket, illetve azok tüneteit érzékeled, azonnal függeszd fel az injekciózást, illetve keresd fel kezelőorvosod:

 • gyors szívverés, légzési problémák, duzzadt torok és arc (anafilaxiás reakció is lehet)
 • hasnyálmirigy-gyulladás
 • hányinger, hányás
 • erős hasi fájdalom, amely a hátba is sugározhat

Az alábbiakban pedig kivesézzük mi történhet a szervezeteddel, ha nem indokolt számodra a használata.

Nem vagyok beteg, de fogyni szeretnék. Használhatom a Saxendát?

Ezt a témát bontsuk két részre. Először nézzük meg, hogy hozzá tud-e jutni valaki egy vényköteles gyógyszerhez, ha nem beteg. Sajnos vagy nem, a mai világban nincs lehetetlen. Amikor valaki szeretné elérni a célját, akaratereje kevés, lehetősége viszont annál több, akkor bármi lehetséges. Ennek itt tegyünk is pontot a végére.

Érdemes megtekinteni a helyzetet az etikusság szempontjából. Amikor egyesek úgy íratják fel, hogy valóban nincs szükségük rá, tehát nem áll betegség a háttérben az semmiképp sem etikus, sem az orvos, sem a páciens részéről. Legfőképp azért, mert a hatalmas hírverésnek köszönhetően, a Saxenda jelenleg hiánycikk, így, akinek valóban segítene, az sajnos nehezen jut hozzá.

Arról nem beszélve, hogy amennyiben nem indokolt a felírása, mind az orvos, mind pedig a páciens kockáztatja a szabálysértési eljárást, valamint az azzal járó bírságot. Ráadásul az orvostól megvonható a felírási jog, ezen felül a biztosító kártérítésre kötelezheti.

Túllendülve ezeken a kérdéseken, a bekezdés címében feltett kérdésre a válasz: igen, DE nem ajánlott. Amennyiben mégis határozott elképzelésekkel rendelkezel, akkor szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazd, és számolnod kell az esetleges kockázatokkal.

Mire számíthatok, ha Saxendával szeretnék fogyni?

Először is nézzük a “pozitív” oldalát. A felmérések és kutatások szerint valóban lehet fogyni a készítménnyel, méghozzá a teljes testsúly 10-15%-át közel fél év alatt. Azonban nem ritka a több tíz kg-os súlyvesztés sem.

A nehezebb, ám annál eredményesebb út

Ezt meg lehet valósítani a több energiát igénylő, ám hosszú távon ható módszerrel. Ez pedig nem más, minthogy valóban elhatározod magad az életmódváltás mellett, diétázol és rendszeresen mozogsz. Ebben az esetben a Saxenda segítő kezet nyújthat neked. Segít megfékezni a kezdetben nehezen leküzdhető túlevést, úgynevezett falási rohamokat. Közben kialakíthatsz magadnak egy új étkezési kultúrát, mértékletes, változatos és egészséges étrenddel. Mivel így a fogyás is gyorsan megindul, a mozgás is egyre könnyebb lesz.

Tehát, ha tettre kész és határozott vagy, a Saxenda segít a kezdeti nehézségek leküzdésén és elhagyása után, pozitív szokásaid megtartásával testsúlyodat is szinten tarthatod, sőt tovább fogyhatsz.

A könnyebb, ám károsabb módszer

Viszont, ha csak valóban ülsz egy helyben egész nap, egészségtelen ételeket eszel és csak “lövöd” magad az injekcióval, akkor nincs jó hírünk. Bár rövid távon elérheted a kívánt hatást, de ugye ezt egy gyógyszernek köszönheted, anélkül, hogy te bármi erőfeszítést tettél volna. Sajnos az emberi természet sajátosságából kiindulva, ami könnyen jött, könnyen is megy. Ennek következtében miután elhagyod, teljes életmódváltás nélkül szinte biztos, hogy ismét ugyanannyit eszel majd, mint régen és visszahízod, amit eddig leadtál.

Ritkább, de súlyosabb mellékhatások

Sőt az elhagyás utáni kudarcot követően ismét, majd ismét elkezded a kezelést. A jojó effektus által pedig nem csak tönkremész testileg és lelkileg, de a fentebb említett mellékhatások hatványozottabban érvényesülhetnek, sőt egyéb káros hatás is előfordulhat. Ezek többek között a következők:

 • emésztőrendszer károsodása
 • gyomorfájdalom
 • gázképződés
 • reflux
 • székrekedés
 • hasmenés
 • étvágytalanság
 • epehólyag bántalmak
 • allergiás reakciók
 • májproblémák
 • veseelégtelenség
 • pajzsmirigy rendellenességek
 • fáradtság
 • alvászavar
 • szédülés
 • hajhullás

A lista olvasása után érdemes átgondolni az alkalmazását!

A Saxenda ára: mennyiért lehet hozzájutni jelenleg?

A cikk írásának pillanatában egy havi adaghoz 40.000 és 60.000 Ft között lehet hozzájutni a patikákban. A csomagban 3 db előretöltött injekciós toll található tű nélkül.

Hol kapható?

Legális úton kizárólag gyógyszertárakban! Ezzel ellentétben viszont a közösségi oldalakon több tag is eladásra kínálja a készítményt. Azonban, ha tudnák, hogy cselekedetükkel a börtönt kockáztatják, biztosan alább hagynának kereskedelmi tevékenységükkel.

A jelenleg hatályos Btk. szerint, ugyanis illegális gyógyszerkereskedelmet folytatnak, még akkor is, ha csupán egyetlen injekciót adnak tovább. Büntetésük 3 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Minek köszönhető a népszerűsége?

Elsősorban természetesen annak, hogy hatékony, és az emberek az eddigieknél könnyebben el tudják érni céljaikat. Másodsorban pedig az internetnek és a social médiának. Már Magyarországon is számos, több ezer főt számláló Facebook csoport alakult, ahol a tagok információt cserélnek. A főbb kérdések a “Mennyibe kerül?”, “Hol kapható?”, “Melyik orvos írja fel?”, “Kinek, mi a tapasztalata?”, “Van-e valakinek feleslegben otthon?”. Mondanunk sem kell mindegyik kérdésre van kielégítő válasz.

Harmadsorban pedig, amely részben az előzőekhez kapcsolódik, a hírességeknek és influenszereknek köszönhető. Külföldön 2020 környékén vált divattá a celebek körében a hasonló gyógyszerekkel történő fogyás “Skinny Jab” diéta néven. Többek között Elon Musk és Kim Kardashian is ezáltal dobta le felesleges kilóit. Hazánkban számos internetes fórum, komment, poszt is arra utal, hogy Kasza Tibi és más hírességek is hasonló készítmények által faragtak alakjukon.

Mi a Saxenda népszerűségének átka? Mivel jár, hogy mai napig mindenki siet az orvoshoz és a patikába, aki fogyni akar? Olvass tovább!

Készlethiány: mit tehetsz ellene, hol és mikor kapható?

Ahogy már fentebb írtunk róla, sajnos minden divatnak, trendnek vannak árnyoldalai. A Saxenda őrületnek hatalmas hátránya, hogy azok, akik valóban betegek és rászorulnak, sokszor nem jutnak hozzá, ugyanis nincs készleten a gyógyszertárakban. Pedig a terápia megszakítása súlyos tüneteket okozhat a pácienseknél.

Számos olyan esetről lehetett hallani az utóbbi időben, hogy a betegek csak több hetes várakozás után kapták meg, vagy más készítménnyel kellett helyettesíteniük. Az a faramuci helyzet is előfordult, hogy egy cukorbeteg nőnek a fogyni vágyók Saxenda csoportjából kellett beszereznie az orvosságot. Nem egy esetben külföldről vásárolják meg, bár ott drágább. Szlovákiában például 200 euró körül alakul egy havi adag ára.

Mit tehetsz azért, hogy soha ne fogyj ki a készletedből? 

Sajnos a jelenlegi helyzethez alkalmazkodni kell. Az egyik legjobb tanács, hogy előre kell gondolkodni és jó előre feliratkozni a patikák várólistájára. Amennyiben feledékeny voltál és hirtelen lenne rá szükséged, az orvosod felírhat más, hasonló készítményt. Azonban, ha te ragaszkodsz ahhoz, ami jól bevált, külföldről még be tudod szerezni, esetleg felhívni a környék összes forgalmazóját. A csoportokkal és az online csalókkal vigyázz, sokan felültek már erre a vonatra is! Ezen felül bízni kell abban, hogy lecseng ez a trend és a gyógyszergyárak is fel tudják venni a lépést a világméretű Saxenda mániával.

Végszó

Kipróbálnád, de nem életbevágó számodra a használata? Mielőtt elhatározod magad tegyél fel magadnak egy pár kérdést. Biztos, hogy nem tudok lefogyni másként? Valóban túlsúlyos vagyok esetleg csak bebeszélem magamnak? Bajba kerülhetek, ha indokolatlanul íratom fel? Vajon, ha elhozok egy havi adagot a gyógyszertárból, egy valóban beteg ember elől hozom el?

Abban az esetben, ha megválaszoltad ezeket a kérdéseket, és továbbra is úgy gondolod, csak ez a gyógyszer segíthet, rendben, bár ebben az esetben sem ajánljuk! Viszont, ha mégis élsz a lehetőséggel akkor is csak diéta és rendszeres mozgás, valamint orvosi felügyelet mellett használd. Csak okosan!

A Havita Glucomannan extra természetes hatóanyagaival növeli bélrendszered egészségét, valamint növeli a teltségérzeted, amely segítheti a fogyást, a karcsúbb alak elérését
Új

Havita Glucomannan Extra – Karcsúbb alak természetesen

4 990 Ft

Amennyiben inkább a természetes formát választanád, lehetséges mellékhatások nélkül, akkor próbáld ki a HAVITA Glucomannan Extra kapszulánkat, amely egyedülálló összetevőinek köszönhetően csökkenti az éhségérzeted, ezáltal hozzájárul a fogyásodhoz, karcsúbb alakodhoz!

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

A B-vitamin hiány tünetei

B-vitamin hiány tünetei

A B-vitamin család elsősorban a tápanyagok energiává alakításáért felelősek, így leggyakoribb tünetei a fáradékonyság levertség. Ezen felül van még viszont néhány kevésbé jól ismert feladata szervezetünkben. Ebben a cikkben elolvashatod, hogy egy B-vitaminok hiánya milyen jellemző tünetekkel jelentkezhet.

ELOLVASOM

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!