Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hialuronsav hatásai a szervezetedre – 6 meglepő előny

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

A hialuronsav fő feladata a víz visszatartása, hogy szöveteid hidratáltak maradjanak. Legnagyobb mennyiségben a szemekben, a bőrben és kötőszöveteidben található meg.

Alapvetően a test meg tudja termelni a számára szükséges mennyiséget.

Többféleképpen is alkalmazható. Külsőleg és belsőleg használva is ki tudja fejteni hatását, így gyakran találkozhatunk vele krémekben, szemcseppekben vagy táplálék-kiegészítőkben, de akár injekciós formában is.

A hialuronsav hatása a bőrre már köztudott, de hogy mire alkalmazható még? Tudd meg cikkünkből!

1. Elősegíti az egészséges és rugalmas bőr megtartását

A testedben lévő hialuronsav mennyiségének nagyjából a fele bőröd szöveteiben található meg és annak hidratálásáért felelős.

Azonban a természetes öregedési folyamatok, valamit olyan külső tényezők mint a káros UV sugarak vagy szmog, nagy mértékben tudják csökkenteni a bőr hialuron tartalmát.

A megfelelő kiegészítése megakadályozhatja, hogy hiány lépjen fel szervezetedben és ennek következtében negatív következmények alakuljanak ki.

Kutatások kimutatták, hogy napi 120-240 mg-os dózisban alkalmazva már jelentősen növeli a bőr nedvességtartalmát és ennek köszönhetően csökkenhet a bőrszárazság kialakulásának esélye.

A hidratálásának köszönhetően a ráncok megjelenését is csökkenti, amit több tanulmány is alátámaszt. Nem véletlen, hogy egyes orvosok még injekciós formában is alkalmazzák bőrfeszesítési eljárás során.

Itt még többet olvashatsz az egészséges bőr tápanyagairól.

Rugalmassá teszi, hidratálja bőröd, valamint elősegíti sebeid gyógyulását a hialuronsav

2. Felgyorsíthatja a sebgyógyulást

A hialuronsav hatása a sebgyógyulásban is kulcsfontosságú. Mint már említettük feljebb, bőrödben alapvetően megtalálható anyagról van szó, de a koncentrációja tovább növekszik, amennyiben valamilyen károsodás fordul elő bőrödön.

Jelenléte segít szabályozni a gyulladások szintjét, valamint hozzájárul ahhoz, hogy szervezetedben beinduljon a gyógyulás folyamata.

Több kutatás is zajlott az ilyen esetekben külsőleg alkalmazott hialuron kiegészítés hatásainak vizsgálatában, amelyek rávilágítottak, hogy miért jó a hialuronsav.

Kimutatták például, hogy a sebek területén használt készítmények gyorsabban csökkentik a fájdalmat és a sebek méretét a placebo csoporthoz viszonyítva. Valamint a közvetlenül nyílt sebeken történő alkalmazása az antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően csökkentik a fertőzés kialakulásának kockázatát.

Ráadásul hatékony az ínybetegségek leküzdésében is, a fogműtétek utáni gyógyulás felgyorsításában és a fekélyek kiküszöbölésében is helyileg alkalmazva,

Sebek kezelésére a hialuron savat belsőleg alkalmazva nem végeztek kutatásokat, azonban mivel orálisan pótolva is hatékonyan növelik a bőrben található hialuron sav szintet feltételezhető, hogy az ilyen használata is előnyökkel járhat a gyógyulási folyamatok során.

A hialuronsav hatása igazoltan pozitív a sebek kezelése esetén. Szabályozza a gyulladások szintjét, ezzel csökkentve a fájdalmat és a sebek méretét. Továbbá a fertőzések kialakulásának kockázatát is csökkenti.

3. Enyhítheti az ízületi bántalmakat

A hilauronsav az ízületekben is megtalálható, a csontos részek megfelelő “kénéséért” felelős. Ez akadályozza meg, hogy a felületek, ahol a csontok összeérnek és súrlódnak, ne tudjanak túlságosan elkopni a mozgásuk során, ami a fájdalmat kiváltaná.

Kutatások kimutatták, hogy napi 80-200 mg hialuronsav legalább 2 hónapon át történő fogyasztása esetén a fájdalmat jelentősen csökkentette osteoarthitisben szenvedő betegeknél. Ez egy nagy fájdalommal járó degenaratív betegség, amelyet az ízületek túlzott kopása okoz.

Több, mint 12 ezer emberen végzett vizsgálat során megállapították, hogy a hialuronsav közvetlenül az ízületekbe fecskendezve is segített a fájdalom mérséklésében. További kutatások pedig a szájon át alkalmazott hialuronsav kiegészítése esetén figyeltek meg fájdalomcsillapító hatását.

A hialuronsav folyamatos pótlása jelentősen csökkentheti az ízületi fájdalmakat.

A hialuronsav hatékony lehet az ízületek egészségét illetően

4. Hialuronsav hatása a refluxra

Friss tanulmányok rávilágítottak arra, hogy a hialuronsav kiegészítők alkalmazása segíthet a refluxos tünetek enyhítésében is.

A már reflux által kikezdett nyelőcső sérült felületének megnyugtatásában is szerepet játszik és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatait. Kutatás is készült a témában, amely összehasonlította a hialuronnal kezelt és anélkül gyógyuló torokszövetek gyógyulási sebességét.

További tanulmány is alátámasztotta, hogy a hialuronsav kiegészítőt is használó refluxos beteg esetén 60 %-kal csökkent a tüneteket megjelenése, mint a csak savlekötőt alkalmazó betegek esetében. Egy másik kutatás pedig a placebo csoporthoz képest ötszörös javulást eredményezett.

Ezen ígéretesnek bizonyuló kutatások mellett, azonban még további vizsgálatokra van szükség, hogy egyértelműen kimondható legyen a hialuronsav hatása a refluxra.

A hialuronsav amellett, hogy csökkenti a reflux kellemetlen tüneteit, a már kikezdett nyelőcső sérült felületének gyógyulási folyamatait is meggyorsítja.

5. Szemszárazság tüneteinek enyhítése

Felmérések szerintem minden 7. ember szenved a szemszárasság tünetei miatt a csökkent könnytermelés következtében.

Mivel a szóban forgó vegyület kiválóan megtartja a nedvességet, ezért gyakran használják a száraz szem kezelésére is.

A 0,2 – 0,4% hialuronsavat tartalmazó szemcseppek megoldást nyújthatnak a száraz szem problémájára, a szemműtétek utáni kezelések során a gyulladás csökkentésére, valamint a sebek gyógyulási idejének rövidítésére. Már hialuronsavat tartalmazó kontaktlencsék kifejlesztésével is foglalkoznak a gyártók, amelyek hasonlóan hatásosnak bizonyultak.

A szájon át történő kiegészítés szemre gyakorolt előnyeit azonban még egyetlen tanulmány sem vizsgálta.

Vízmegkötő képességének köszönhetően hatékony kezelést nyújt a szemszárazság kezelésében. Elsősorban külsőleg alkalmazva vizsgálták a hialauronsav hatását.

6. Csontok egészségének megőrzése

Főként állatokon végzett kísérletek találhatók ebben a szegmensben.

Két tanulmány is bizonyította, hogy a hilauronsav kiegészítők segíthetnek a csontvesztés ütemenék lassításában, ezzel megelőzve a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Továbbá laboratóriumokban folytatott kísérlet során megfigyelték, hogy a vegyület magasabb szintje gyorsítja a csontszövetek felépítésének folyamatát.

Ezek alapján viszont arra a lehet következtetni, hogy emberek esetében is hatásos lehet a csontritkulás megelőzésében vagy akár a kezelésében is.

A hialauronsav segíthet a csontvesztés ütemének lassításában, vagy akár a csontszövetek épülésében is.

A hialuronsav hatása a csontokat illetően sem elhanyagolható, ugyanis megelőzheti a csontritkulást, valamint erősítheti a csontokat

A hialuronsav lehetséges mellékhatásai

Alkalmazása általában biztonságos, és mivel a szervezetben egyébként is megtalálható, így nagyon alacsony az allergiás reakció előfordulásának esélye is.

Egy 60 emberen végzett több, mint egy éves kutatás során az résztvevők napi 200 mg kiegészítés mellett nem számoltak be negatív mellékhatásokról.

Terhesség vagy szoptatás alatt szedett hialuronsav kiegészítők hatását azonban még nem vizsgálták alaposan kutatások, ezért ilyen esetekben óvatosnak kell lenni és először orvossal érdemes konzultálni.

Rákos betegeknek sem javasolt alkalmazása ugyanis a rákos sejtek növekedéséhez is vezethet.

A bőrbe vagy ízületekbe injekciózott kiegészítés során is nagyobb a mellékhatások kockázata, de ebben az esetben inkább az injekciós kezeléshez köthetők azok, mintsem a hialuronhoz.

Melyik a legjobb hialuronsav?

Manapság már rengeteg formában találkozhatunk a hialuronsavval a különböző készítményekben. 

Mondhatni divattá vált a használata. Természetesen nem véletlenül, mert a hialuronsav hatásai ismertek, amiket fentebb olvashattatok is.

Belsőleg olyan kiegészítőt érdemes keresni napi alkalmazásra, amely 50-150 mg között tartalmazza a vegyületet. Legcélszerűbb egy komplex, teljeskörű multivitamint választani, ami minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz mellette.

Külsőleg alkalmazva is hatékony lehet. Szemcseppeknél 0,2 – 0,4 %-os töménységű kiegészítőt ajánlott keresni. 

Bőrre leginkább a krémek és a szérumok az elterjedtebbek. Mindenképp kerülni kell az alkoholt és felesleges színezékeket, illatanyagokat tartalmazó készítményeket.

Összegzés

Látható, hogy a hialuronsav számos betegség, különösen a bőr és ízületi betegségek esetén lehet előnyös kiegészítő, de a megelőzés során is rendkívül hatékonynak bizonyult.

A legtöbb ember biztonságosan használhatja az ilyen készítményeket, legfőképp orálisan. Nincs ez másként a HAVITA Healht & Beauty készítményünkkel sem, amely hialuronsav tartalmával és a számos szépséget, egészséget támogató tápanyaggal járul hozzá a csodás, önbizalommal teli mindennapokhoz.

Fontos megjegyezni, hogy minden esetben érdemes háziorvosunkkal konzultálni, mielőtt ilyen készítményeket választanánk.

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Melyik a legjobb terhesvitamin 20214 cikk.

Melyik a legjobb terhesvitamin?

A megfelelő terhesvitamin kiválasztása sok fejtörést okozhat azoknak, akik nem tudják, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Az alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mit érdemes szem előtt tartani a terhesvitamin kiválasztásakor.

ELOLVASOM

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!