Barion Pixel

Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Hialuronsav hatásai szervezetedre

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

A hialuronsav fő feladata a víz visszatartása, hogy szöveteid hidratáltak maradjanak. Legnagyobb mennyiségben a szemekben, a bőrben és kötőszöveteidben található meg.

Alapvetően a test meg tudja termelni a számára szükséges mennyiséget.

Többféleképpen is alkalmazható. Külsőleg és belsőleg használva is ki tudja fejteni hatását, így gyakran találkozhatunk vele krémekben, szemcseppekben vagy táplálék-kiegészítőkben, de akár injekciós formában is.

A hialuronsav hatása a bőrre már köztudott, de hogy miért jó még a hialuronsav? Tudd meg cikkünből!

1. Elősegíti az egészséges és rugalmas bőr megtartását

A testedben lévő hialuronsav mennyiségének nagyjából a fele bőröd szöveteiben található meg és annak hidratáltságáért felelős.

Azonban a természetes öregedési folyamatok, valamit olyan külső tényezők mint a káros UV sugarak vagy szmog, nagy mértékben tudja csökkenteni a bőr hialuron tartalmát.

A megfelelő kiegészítése megakadályozhatja, hogy hiány lépjen fel szervezetedben és ennek következtében negatív következmények alakuljanak ki.

Kutatások kimutatták, hogy napi 120-240 mg-os dózisban alkalmazva már jelentősen növelik a bőr nedvességtartalmát és ennek köszönhetően csökkent a bőrszárazság kialakulásának esélye.

A hidratálásának köszönhetően a ráncok megjelenését is csökkenti, amit több tanulmány is alátámaszt. Nem véletlen, hogy egyes orvosok még injekciós formában is alkalmazzák bőrfeszesítési során.

Ezen a linken még többet olvashatsz az egészséges bőr tápanyagairól.

Hialuronsav hatása a bőrre

2. Felgyorsíthatja a sebgyógyulást

A hialuronsav kulcsszerepet játszik a sebek gyógyulási folyamataiban is.

Mint már említettük feljebb, bőrödben alapvetően megtalálható anyagról van szó, de a koncetrációja tovább növekszik, amennyiben valamilyen károsodás fordul elő bőrödön.

Jelenléte segít szabályozni a gyulladások szintjét, valamint abban, hogy szervezeted elindítsa a gyógyítási folyamatokat az érintett területen.

Több kutatás is zajlott az ilyen esetekben külsőleg alkalmazott hialuron kiegészítés hatásainak vizsgálatában ,amik rávilágítottak, hogy miért jó a hialuronsav.

Kimutatták például, hogy a sebek területén használt készítmények gyorsabban csökkentik a fájdalmat és a sebek méretét a placebo csoporthoz viszonyatva. Valamint a közvetlenül nyílt sebeken történő alkalmazása az antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően csökkentik a fertőzés kialakulásának kockázatát.

Ráadásul hatékony az ínybetegségek leküzdésében is, a fogműtétek utáni gyógyulás felgyorsításában és a fekélyek kiküszöbölésében is helyileg alkalmazva,

Sebek kezelésére a hialuron savat belsőleg alkalmazva nem végeztek kutatásokat, azonban mivel orálisan alkalmazva is hatékonyan növelik a bőrben található hialuron sav szintet feltételezhető, hogy az ilyen használata is előnyökkel járhat a gyógyulási folyamatok során.

A hialuronsav hatása igazoltan pozitív a sebek kezelése esetén. Szabályozza a gyulladások szintjét, ezzel csökkentve a fájdalmat és a sebek méretét. Továbbá a fertőzések kialakulásának kockázatát is csökkenti.

3. Enyhítheti az ízületi bántalmakat

A hilauronsav az ízületekben is megtalálható, a csontos részek megfelelő kénéséért felelős. Ez akadályozza meg, hogy a felületek, ahol a csontok összeérnek és súrlódnak, ne tudjanak túlságosan elkopni a mozgásuk során, ami a fájdalmat kiváltaná.

Kutatások kimutatták, hogy napi 80-200 mg hialuronsav legalább 2 hónapon át történő fogyasztása esetén a fájdalmat jelentősen csökkentette osteoarthitisben szenvedő betegeknél. Ez egy nagy fájdalommal járó degenaratív betegség, amelyet az ízületek túlzott kopása okoz.

Több, mint 12 ezer emberen végzett vizsgálat során megállapították, hogy a hialuronsav közvetlenül az ízületekbe fecskendezve is segített a fájdalom mérséklésében. További kutatások pedig a szájon át alkalmazott hialuronsav kiegészítése esetén figyeltek meg fájdalomcsillapító hatását.

A hilarusonsav folyamatos pótlása jelentősen csökkentheti az ízületi fájdalmakat.

4. Hialuronsav hatása a refluxra

Friss tanulmányok rávilágítottak arra, hogy a hialuronsav kiegészítők használata segíthetnek a refluxos tünetek enyhítésében is.

A már reflux által kikezdett nyelőcső sérült felületének megnyugtatásában is szerepet játszik és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatait. Kutatás is készült a témában, amely összehasonlította a hialuronnal kezelt és anélkül gyógyuló torokszövetek gyógyulási sebességét.

További tanulmány is alátámasztotta, hogy a hialuronsav kiegészítőt is használó refluxos beteg esetén 60 %-kal csökkent a tüneteket megjelenése, mint a csak savlekötőt alkalmazó betegek esetében. Egy másik kutatás pedig a placebo csoporthoz képest ötszörös javulást eredményezett.

Ezen ígéretesnek bizonyuló kutatások mellett, azonban még további vizsgálatokra van szükség, hogy egyértelműen kimondható legyen a hialuronsav hatása a refluxra.

A hialuronsav amellett, hogy csökkenti a reflux kellemetlen tüneteit, a már kikezdett nyelőcső sérült felületének gyógyulási folyamatait is meggyorsítja.

5. Szemszárazság tüneteinek enyhítése

Felmérések szerintem minden 7. ember szenved a szemszárasság tünetei miatt a csökkent könnytermelés miatt.

Mivel a hialuronsav kiválóan megtartja a nedvességet, ezért gyakran használják a száraz szem kezelésére is.

A 0,2 – 0,4% hialuronsavat tartalmazó szemcseppek megoldást nyújthatnak a száraz szem problémája egy felmérés szerint. Már hialuronsavat tartalmazó kontaktlencsék kifejlesztésével is foglalkoznak a gyártók, amelyek hasonlóan hatásosnak bizonyultak.

Ezenkívül a hialuronsavat tartalmazó szemcseppeket gyakran használják a szemműtétek utáni kezelések során is a gyulladás csökkentésére, valamint a sebek gyógyulási idejének csökkentésére.

Az szájon át történő kiegészítés szemre gyakorolt hatásait azonban még egyetlen tanulmány sem vizsgálta.

Vízmegkötő képességének köszönhetően hatékony kezelést nyújt a szemszárazság kezelésében. Elsősorban külsőleg alkalmazva vizsgálták a hialauronsav hatását.

6. Csontok egészségének megőrzése

Főként állatokon végzett kísérletek találhatók ebben a szegmensben.

Két tanulmány is bizonyította, hogy a hilauronsav kiegészítők segíthetnek a csontvesztés ütemenék lassításában, ezzel megelőzve a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Továbbá laboratóriumokban folytatott kísérlet során megfigyelték, hogy a hialuronsav magasabb szintje gyorsítja a csontszöveteket felépítésének folyamatait.

Ezek alapján viszont arra a lehet következtetni, hogy emberek esetében is ugyanolyan hatásos lehet a hialuronsav a csontritkulás megelőzésében vagy akár kezelésében is.

A hialauronsav segíthet a csontvesztés ütemének lassításában, vagy akár a csontszövetek felépítésének folyamataiban is.

Lehetséges mellékhatásai

A hialuronsav használata általában biztonságos, és mivel a szervezetben egyébként is megtalálhatóm így nagyon alacsony az allergiás reakció előfordulásának esélye is.

Egy 60 emberen végzett több, mint egy éves kutatás során az résztvevők napi 200 mg kiegészítés mellett nem számoltak be negatív mellékhatásokról.

Terhesség vagy szoptatás alatt szedett hialuronsav kiegészítés hatását azonban még nem vizsgálták alaposan kutatások, ezért ilyen esetekben óvatosnak kell lenni és először orvossal érdemes konzultálni.

Rákos betegeknek sem javasolt a hialuronos kiegészítés ugyanis a rákos sejtek növekedéséhez is vezethet.

A bőrbe vagy ízületekbe injekciózott kiegészítés során is nagyobb a mellékhatások kockázata, de ebben az esetben inkább az injekciós kezeléshez köthetők azok, mintsem a hialuornhoz.

Melyik a legjobb hialuronsav?

Manapság már rengeteg formában találkozhatunk a hialuronsavval, különböző készítményekben.

Mondhatni divattá vált a használata. Természetesen nem véletlenül, mert a hialuronsav hatásai ismertek, amiket fentebb olvashattatok is.

Belsőleg alkalmazva olyan kiegészítőt érdemes keresni, ami 50-150 mg között tartalmaz hialuronsavat és ezt napi szinten pórolni. Legcélszerűbb egy komplex, teljeskörű multivitamint választani, ami minden szüksés vitamint és ásványi anyagot tartalmaz mellette.

Külsőleg alkalmazva is hatékony lehet. Szemcseppeknél 0,2 – 0,4 %-os töménységű kiegészítőt ajánlott keresni.

Bőrre leginkább a krémek és a szérumok az elterjedtebbek. Mindenképp kerülni kell az alkoholt és felesleges színezékeket, illatanyagokat tartalmazó készítményeket.

Összegzés

Látható, hogy a hialuronsav számos betegség, különösen a bőr és ízületi betegségek esetén lehet előnyös kiegészítő, de a megelőzés során is rendkívül hatékonynak bizonyult.

A legtöbb ember biztonságosan használhatja az ilyen készítményeket, legfőképp orálisan, így bátran javasoljuk ezek használatát. Az azonban elmondható, hogy minden esetben érdemes házi orvosunkkal konzultálni, mielőtt ilyen készítményeket választanánk.

HAVITA Health&Beauty szépségvitamin


HAVITA Health&Beauty szépségvitamin

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-use-hyaluronic-acid

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Biotin hiány tünetei és hatása.

Biotin hiány tünetei

A Biotin hiánya (B7 vitamin) gyakran nem okoz tüneteket a felnőtteknél, de súlyosabb, krónikus esetben a haj és a köröm elgyengülését okozhatja.

ELOLVASOM
Magnéziumhiány tünetei.

Magnéziumhiány tünetei

A magnéziumhiány tünetei az izomrángás és a fáradékonyság mellett lehetnek sokkal komolyabbak is. Magas vérnyomás, szívritmus zavar egyaránt előfordulhat.

ELOLVASOM
Q10 hatása 9 pontban.

Q10 hatása 9 pontban

Mire jó a Q10? Mik a Q10 legfontosabb előnyei? Melyik a legjobb Q10? Jó helyen jársz, ha benned is ezek a kérdések merülnek fel a Q10 hallatán!

ELOLVASOM

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!