Ingyenes szállítás 25000 Ft feletti rendelésnél

Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Ezerarcú taurin: nélkülözhetetlen tápanyag a kirobbanó energia és az acélos egészség szolgálatában!

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Tartalomjegyzék

Tudtad, hogy a taurin „csodamolekula” néven is ismert? Ennek oka nem más, minthogy kevés versenytársa akad az emberi szervezetben, amely hasonlóan sokrétű, pozitív tulajdonságokkal rendelkezik. Egyszerre növeli az energiaszinted, fiatalít, erősíti szervezeted, segít megküzdeni a betegségek ellen és még sorolhatnánk…fogjuk is lentebb.

Gyere tarts velünk és ismerd meg ezt az igen értékes aminosavat, amelyet eddig jó eséllyel csak az energiaitalok által ismertél. Vesd bele magad részletes cikkünkbe, ahol bemutatjuk, mi található a teljesítményfokozókon túl és hogyan állíthatod egészséged szolgálatába a taurint!

Mi a taurin?

A taurin egy feltételesen esszenciális aminosav, a többi aminosavval ellentétben nem karboxilcsoportot, hanem szulfidcsoportot tartalmaz. Kémiai neve ezáltal 2-aminoetán-szulfonsav. Ez azt is jelenti, hogy tested önmagában is képes előállítani, kivéve bizonyos betegségek, illetve stresszes időszak esetén.

Emellett szabad aminosav is, így a testedben mindenhol megtalálható és más aminosavakkal ellentétben nem a fehérjék felépítését szolgálja. Egy olyan mitokondriális öregedésgátló és antioxidáns tápanyag, amely a sejtjeiden belül, a mitokondriumokban található.

Mi a taurin?

Rövid történelme

A taurint két német tudós izolálta először 1827-ben, Friedrich Tiedemann és Leopold Gmelin. Ők vonták ki az anyagot először egy ökör epéjéből, ezért az erre utaló taurus nevet kapta, amely bikát vagy ökröt jelent.

Az emberi testben, azon belül is az epében lévő jelenlétét Edmund Ronalds fedezte fel 1846-ban. 1985-ben alkalmazták először a taurint szívproblémákkal küzdő emberek kezelésére Japánban, ám az 1900-as évekig mégsem tudtunk eleget erről a szuper molekuláról.

Az egyre gyarapodó tanulmányok és kutatások azonban fokozatosan igazolták, hogy a taurin kiegészítése kedvező hatást gyakorol a mitokondriális hibákhoz kapcsolódó betegségek ellen. Ilyen például az öregedés, a metabolikus szindróma, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a neurológiai rendellenességek.

Hogyan termelődik a taurin?

Két másik aminosavból termeli tested, mégpedig a metioninból és a ciszteinből. Ez a folyamat a májadban zajlik a cisztein-szulfinsav enzim és a B6 – vitamin (piridoxin) közreműködésével, majd innen indul útjára a többi szervedbe és szövetedbe, ahol számos fontos szerepet tölt be az élettani funkcióid fenntartása szempontjából!

Szervezeteden belül legnagyobb mennyiségben az agyadban, retinádban, keringési rendszeredben, illetve az idegrendszeredben található meg.

Érdekesség: A szívedben előforduló szabad aminosavak 50%-át teszi ki, valamint az anyatejben a második legnagyobb mennyiségben jelenlévő amonosav!

A taurin működése

A mitokondriumok szerepe

Ugyebár említettük, hogy a taurin a mitokondriumokban található. No de mit is jelent ez? A mitokondrium egy sejtszervecske, amely a sejtjeid energiatermeléséért felelős. Gyakran nevezik a sejt „erőművének” is, mert itt zajlik az adenozin-trifoszfát (ATP) szintézise, ami a sejtjeid fő energiaforrása. Ez tested energiájának 95%-át teszi ki!

A mitokondriumok saját DNS-sel rendelkeznek, ami különbözik a sejtmag DNS-étől, és az evolúciós múltjukra utal, amikor önálló, szabadon élő baktériumokként léteztek. Ezek a sejtszervecskék kulcsszerepet játszanak még a sejthalál szabályozásában, a sejtnövekedésben, és az anyagcsere folyamatokban is.

A taurin és a mitokondriumok

A taurin jelentős szerepet játszik a mitokondriális funkciók fenntartásában és védelmében. Lássuk is ennek a kapcsolatnak néhány kulcsfontosságú tényezőjét!

– Stabilitás: Hozzájárul a mitokondriumok membránjainak stabilitásához és integritásához, ami elengedhetetlen a megfelelő sejtfunkciókhoz és az energia termeléséhez.

– Antioxidáns védelem: A taurin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megvédeni a mitokondriumokat az oxidatív stressztől és a szabad gyökök káros hatásaitól.

– Kalcium homeosztázis: Szerepet játszik a sejten belüli kalcium szint szabályozásában, ami kiemelten fontos, ugyanis a túlzott kalcium felhalmozódás a mitokondriumokban sejthalálhoz vezethet, így a taurin segíthet megelőzni ezt a problémát.

– Energiatermelés: Közvetlenül is hatással lehet az ATP termelésére, támogatva a mitokondriumok hatékonyabb működését. Ez különösen fontos a nagy energiaigényű sejtek, például az izom- és idegsejtek esetében.

Összefoglalva: A taurin támogatja a mitokondriumok, azaz a sejtszervecskéid működését és védelmét. Hozzájárul stabilitásukhoz, antioxidáns védelmükhöz, kalcium homeosztázisukhoz, és az energia (ATP) termelésükhöz, különösen a nagy energiaigényű sejtjeidben.

A taurin jótékony hatásai a szervezetedre

Bár a taurinról egyelőre kevesebb adat áll rendelkezésre, mint más aminosavakról, a vele kapcsolatos tudományos kutatások száma szerencsére folyamatosan növekszik. Már számos olyan tanulmány napvilágot látott, amelyek alátámasztották egészségügyi előnyeinek sokoldalúságát. Vessünk is hát egy pillantást arra, hogy hogyan is hat a taurin a szervezetedre!

1.  Védelem az öregedés ellen

Bizonyos vizsgálatok kimutatták, hogy megvédi az agyadat az öregedéstől, valamint egyes neurológiai rendellenességek kialakulásától.

Az öregedés, a neurológiai betegségek és súlyosabb degeneratív megbetegségek megjelenése a mitokondriumok kevesebb ATP és több reaktív oxigén gyökök (ROS) termelésének számlájára írható. A taurin pedig lényegében megakadályozza ezt a folyamatot, azaz növeli az ATP, illetve antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a ROS mennyiséget!

Érdekesség: A WHO 2009-ben egy vizsgálatot végzett 25 ország részvételével, amelyben a taurint „a japánok hosszú életéért felelős táplálkozási tényezőjeként” azonosította. Az eredmények kimutatták, hogy a magasabb taurinszinttel rendelkező nemzetek hosszabb élettartammal rendelkeznek. A japánok ebben a tekintetben vezettek, amit főként a kagylóban, illetve fésűskagylóban gazdag étrendjüknek köszönhetnek.

A taurin anti-aging, azaz fiatalító hatással rendelkezik

2. Védelem a neurológiai betegségek ellen

A taurin szerepe a neurológiai betegségek elleni védelemben egyre nagyobb figyelmet kap a tudományos kutatásokban! Számos mechanizmus révén fejti ki jótékony hatását az idegrendszeredben, így segítve a betegségek megelőzését és kezelését. Az alábbiakban részletesen megismerheted ezeket a folyamatokat.

Antioxidáns védelem

Pozitív hatás: A taurin antioxidáns tulajdonságai révén védi az idegsejtjeidet az oxidatív stressztől, amely számos neurológiai betegség, például Alzheimer-kór és Parkinson-kór kialakulásában is szerepet játszik.

 • Oxidatív stressz csökkentése: Az oxidatív stressz az idegsejtjeid károsodásához vezethet, ami neurológiai betegségeket okozhat. A taurin antioxidáns hatása segít semlegesíteni a szabadgyököket, így csökkentve az oxidatív károsodást. Egy 2008-as tanulmány kimutatta, hogy a taurin csökkenti az oxidatív stressz mértékét az idegsejtekben, így védve azokat a károsodástól.

 

Gyulladáscsökkentő hatás

Pozitív hatás: Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén segít csökkenteni az idegrendszeri gyulladást, ami kulcsfontosságú szerepet játszik számos neurológiai betegségben.

 • Neuroinflammáció csökkentése: Az idegrendszeri gyulladás (neuroinflammáció) számos neurológiai betegség, például szklerózis multiplex és Alzheimer-kór esetében szerepet játszik. A taurin gyulladáscsökkentő hatása révén segít csökkenteni a neuroinflammáció mértékét! Egy 2013-as kutatás szerint a taurin csökkenti a gyulladásos markereket az agyban, így védve idegsejtjeidet a gyulladásos károsodástól.

 

Neurotranszmitter szabályozás

Pozitív hatás: Szerepet játszik a neurotranszmitterek, különösen a gamma-amino-vajsav (GABA) szabályozásában, amely kulcsfontosságú az agyad megfelelő működéséhez.

 • GABA moduláció: A taurin hasonló hatással van a GABA-ra, ami egy fontos nyugtató neurotranszmitter az agyadban. A taurin modulálja a GABA receptorokat, így segíti az agyi aktivitásod egyensúlyát és csökkenti a túlzott idegsejt-aktivitást. Egy 2016-os tanulmány bizonyította, hogy a taurin növeli a GABA receptorok aktivitását, ami segíthet az epilepszia kezelésében is.

 

Kalcium homeosztázis

Pozitív hatás: Korábban már említettük, hogy szerepet játszik a sejtjeiden belüli kalciumszint szabályozásában, ami kiemelten fontos az idegsejtjeid működése szempontjából.

 • Kalcium egyensúly: A túlzott kalcium felhalmozódás az idegsejtjeidben sejthalálhoz vezethet, ami neurológiai betegségeket okozhat. A taurin segít szabályozni a sejtjeiden belüli kalciumszintet, így megvédi idegsejtjeidet a károsodástól. Ezt egy 2012-es tanulmány is tökéletesen igazolta.

 

Energiatermelés és mitokondriális védelem

Pozitív hatás: Támogatja az ATP termelésedet és védi a mitokondriumokat, amelyek az idegsejtjeid energiatermeléséért felelősek.

 • Mitokondriális védelem: A taurin segít fenntartani a mitokondriumok egészségét, amelyek az idegsejtjeid energiatermelésének központjai. Egy 2014-es kutatás kimutatta, hogy a taurin javítja a mitokondriális funkciókat és növeli az ATP termelését, így támogatja az idegsejtjeid energiatermelését.

Neurológiai betegségek ellen is eredményesen alkalmazható a taurin

3. Szív- és érrendszer

Esett már róla szó, hogy a szívedben fellelhető aminosavak 50%-át a taurin teszi ki és most azt is eláruljuk, hogy teljes súlyának negyedét a mitokondriumok adják. A taurinhiány a mitokodriumok számának csökkenéséhez, majd teljes pusztulásukhoz vezet, ami pedig szívelégtelenséget, illetve különböző szív- és érrendszeri betegségeket eredményezhet!

Egy korábbi kutatás azt is megerősítette, hogy a taurin enyhíti a pangásos szívelégtelenség és a szívritmuszavarok gyakori tüneteit is. Ilyen például a magas vérnyomás és koleszterinszint, amelyek az érfalak meszesedéséhez vezetnek, továbbá a fizikai aktivitás közben jelentkező légszomj, valamint a boka duzzanata.

A szív- és érrendszer működése is egészséges lehet a taurin segítségével

4. A taurin és a sport

A taurin a csodafegyvereddé válhat, ha az aktív életmód szerelmese vagy! Számos pozitív hatást gyakorol a sportolók szervezetére, beleértve az izomzatot, a teljesítményt és az általános fizikai állapotot!

Izomzatra gyakorolt hatás

Pozitív hatás: Segíti az izomsejtjeid működését, csökkenti az izomkárosodást és elősegíti a regenerációt.

 • Izomkárosodás csökkentése: A taurin antioxidáns tulajdonságai révén védi az izomsejtjeidet az intenzív edzés során fellépő oxidatív stressztől. Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy csökkenti az edzés okozta izomkárosodást és gyulladást, ami gyorsabb regenerációhoz vezet!
 • Izomfáradtság csökkentése: Segít fenntartani az izomsejtjeid megfelelő ionegyensúlyát, ami késlelteti az izomfáradtság kialakulását. Egy 2004-es kutatás szerint a taurin pótlása növeli az izmok teljesítőképességét és kitartását.

 

Teljesítményre gyakorolt hatás

Pozitív hatás: Javítja az állóképességedet, növeli a fizikai teljesítményedet és támogatja a gyorsabb regenerációdat.

 • Állóképesség fokozása: A taurin pótlása hozzájárulhat az állóképességed növeléséhez, mivel segíti az izomsejtjei energiaellátását és csökkenti a fáradtságodat. Egy 2003-as tanulmány szerint a taurin javítja az aerob és anaerob teljesítményt is, különösen hosszú távú edzések során.
 • Fizikai teljesítmény fokozása: Javítja a szívizmod működését és az oxigénellátásodat, ami növeli a fizikai teljesítményedet. Egy 2002-es kutatás megállapította, hogy a taurin fokozza a szívizom kontraktilitását és csökkenti a terhelés okozta szívfáradtságot.

 

Egyéb hatások

Pozitív hatás: Számos egyéb pozitív hatással is bír, amelyek közvetetten járulnak hozzá a sportteljesítményed javításához.

 • Hidratáció fenntartása: Segít fenntartani a megfelelő hidratációt az izomsejtjeidben, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy jó teljesítményed lehessen. A taurin támogatja a sejtjeid vízháztartásának szabályozását, ami csökkenti a kiszáradás kockázatát.
 • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás: A taurin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén védi az izmaidat az edzés okozta oxidatív stressztől és gyulladástól, ami gyorsabb regenerációt eredményez. Bizonyított tény, hogy a taurin csökkenti a gyulladásos markerek szintjét az izmaidban intenzív edzés után.

Sportolók élvezhetik a taurin előnyeit

5. Látás

A taurin az egyik legbőségesebben előforduló aminosav a szemedben, különösen a retinádban. Összességében számottevő jótékony hatással bír a szemed egészségére, beleértve az antioxidáns védelmet, a sejtmembránok stabilitásának fenntartását, a neuroprotektív hatásokat és az ionhomeosztázis szabályozását. Ezek a mechanizmusok együttesen járulnak hozzá a látásod megőrzéséhez és a szemed egészségének fenntartásához!

Antioxidáns védelem

Pozitív hatás: Antioxidáns tulajdonságai révén védi retinádat az oxidatív stressz káros hatásaitól, ami hozzájárul a szemed egészségének megőrzéséhez.

 • Szabadgyökök semlegesítése: A taurin segít semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek károsíthatják a retinád sejtjeit. Az oxidatív stressz hozzájárulhat a retinád degeneratív betegségeinek kialakulásához, mint például a makuladegeneráció és a retinopátia.

 

Sejtmembrán stabilitás

Pozitív hatás: Hozzájárul retinád sejtmembránjainak stabilitásához és integritásához, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy látási funkciód megfelelő lehessen.

 • Membrán stabilizáció: A taurin stabilizálja retinád sejtjeinek membránjait, megőrizve azok fluiditását és integritását. Ez segít fenntartani a sejtjeid optimális működését és ellenálló képességét a károsító tényezőkkel szemben. Ez a tulajdonsága különösen fontos a retinasejtjeid számára, amelyek folyamatosan ki vannak téve a fény okozta stressznek és egyéb káros hatásoknak.

 

Neuroprotektív hatás

Pozitív hatás: Neuroprotektív hatásai révén védi retinád idegsejtjeit a degeneratív elváltozásoktól és hozzájárul a látásod megőrzéséhez.

 • Retinális sejtek védelme: Segít megőrizni retinád idegsejtjeinek egészségét. Ez különösen fontos az olyan neurodegeneratív betegségek megelőzésében, mint a glaukóma és a diabéteszes retinopátia. Egy kutatás szerint a taurin csökkenti a retinasejtek pusztulását, amely hozzájárulhat a látás megőrzéséhez.

 

Ionhomeosztázis fenntartása

Pozitív hatás: A taurin szerepet játszik a sejtjeiden belüli kalcium és egyéb ionok homeosztázisának fenntartásában, ami elengedhetetlen a retinasejtjeid megfelelő működéséhez.

 • Kalcium homeosztázis: A sejtjeiden belüli kalciumszint szabályozása a retinasejtjeid működése szempontjából is kritikus. A túlzott kalcium felhalmozódás a retinasejtjei halálhoz vezethet, a taurin pedig segít fenntartani az egyensúlyt.

A szem egészségét is pozitívan befolyásolhatja a taurin

6. Hallás

A taurin nemcsak a látásod, hanem a hallásod szempontjából is jelentőséggel bír. Az alábbi pozitív hatásokkal lehet erre az érzékszervedre.

Sejtmembrán stabilitás

Pozitív hatás: Hozzájárul a belső fül sejtmembránjainak stabilitásához és integritásához, ami elengedhetetlen a megfelelő hallási funkcióid normál működéséhez.

 • Membrán stabilizáció: A taurin stabilizálja a belső fül sejtjeidnek membránjait, megőrizve azok fluiditását és integritását. Ez segít fenntartani a sejtjeid optimális működését és ellenállóképességét a károsító tényezőkkel szemben. Ez különösen fontos a belső fül érzékelősejtjeid számára, amelyek folyamatosan ki vannak téve a hang okozta stressznek és egyéb káros hatásoknak.

 

Ototoxicitás elleni védelem

Pozitív hatás: Védelmet nyújt az ototoxikus anyagok, például bizonyos gyógyszerek és környezeti toxinok okozta halláskárosodás ellen.

 • Ototoxikus anyagok elleni védelem: Egyes gyógyszerek és környezeti toxinok ototoxikusak lehetnek, ami halláskárosodást okozhat. A taurin védőhatást fejt ki ezekkel az anyagokkal szemben, csökkentve a sejtjeid károsodását és a hallásvesztés kockázatát.

A hallásra is jótékony hatással lehet a taurin

7. Cukorbetegség

A taurin hatással van a cukorbetegség kezelésére és megelőzésére is, amit több alkalommal is sikeresen bizonyítottak. Az alábbi két fő tulajdonságával járul hozzá leginkább a cukorbetegek életminőségének javításához és a szövődmények megelőzéséhez.

Vércukorszint szabályozás

Pozitív hatás: Hozzájárul a vércukorszinted szabályozásához, ami különösen fontos abban az esetben, ha cukorbetegséggel kell szembenézned.

 

Antioxidáns védelem

Pozitív hatás: Védi a sejteidet az oxidatív stressztől, amely a cukorbetegség szövődményeinek egyik fő oka.

 • Oxidatív stressz csökkentése: A cukorbetegséghez társuló magas vércukorszint növeli az oxidatív stressz szintjét, ami károsíthatja a sejtjeidet és szöveteidet. A taurin semlegesíti a szabadgyököket és csökkenti az oxidatív stresszt, ezáltal védelmet nyújt a sejtkárosodással szemben.

A taurin hatásos lehet a cukorbetegség ellen

8. Anyagcsere, emésztés

Végül, de nem utolsó sorban az anyagcsere és az emésztés tekintetében is fontos szerepet tölt be szervezetedben a taurin. Lássuk is, hogy miért!

Zsíremésztés és epefunkció

Pozitív hatás: Tontos szerepet játszik az epe összetételében, ami elősegíti a zsírok emésztését és felszívódását.

 • Epesavak konjugálása: A taurin az epesavakkal konjugálódik, ami elősegíti azok jobb oldhatóságát és hatékonyságát a zsírok emulgeálásában. Ez a folyamat elengedhetetlen a zsírok hatékony emésztéséhez és felszívódásához az emésztőrendszerben.

 

Az anyagcsere gyorsítása

Pozitív hatás: Serkentheti az anyagcserédet, ami elősegíti a testsúlyszabályozásodat és az energiafelhasználásodat is.

 • Metabolikus folyamatok: A taurin hatással van a sejtjeid energiafelhasználására és az anyagcseréd sebességére. Ez segíthet az anyagcseréd gyorsításában, ami különösen hasznos lehet a testsúlyod szabályozásában és a zsírégetésben.

A taurin pozitív hatással lehet az emésztésre

A taurin adagolása

Gyermekeknek

A csecsemők napi taurinigénye eltérő lehet, ami függ az életkoruktól, súlyuktól és egyéb tényezőktől is! A napi ajánlott mennyiséget minden esetben orvossal érdemes egyeztetni.

Az újszülöttek szervezetéből azonban még hiányoznak a cisztein szintézishez szükséges enzimek, ezáltal taurint sem tudnak termelni. Ennek ellenére nem szükséges számukra kiegészítő taurint biztosítani, mert az anyatej által elegendő mennyiséghez jutnak hozzá.

Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva nem áll rendelkezésre, vagy csak kevesebb mennyiségben biztosítható anyatej, akkor tápszerrel szükséges pótolni a taurint.

Felnőtteknek

Felnőttként, a napi étkezések alkalmával 40-400mg taurint tudsz bevinni a  szervezetedbe. Ez férfiakra és nőkre egyaránt igaz. Ezen felül, kiegészítés gyanánt 500-2000mg bevitelét ajánlják az ezzel kapcsolatos tanulmányok.

Sportolóknak és egyéb esetekben

Az átlagos mennyiséget csak akkor érdemes túllépned, ha rendszeresen sportolsz, nehéz fizikai munkát végzel vagy kifejezetten stresszes időszakon mész keresztül.

A vizsgálatok szerint ezekben az esetekben a napi 3000mg jelenti azt a biztonságos határt, amivel maximalizálhatod a taurin jótékony egészségügyi hatásait. Ekkora mértékű adagolás még hosszabb távon sem terheli meg a vesédet.

Cikkünk további részéből egyértelművé válik majd számodra is, hogy ezeket a mennyiségeket természetes forrásokból lényegében lehetetlen biztosítani. Egy jó minőségű, biztos forrásból származó táplálék-kiegészítő azonban segítségedre lehet ezen a téren.

Mikor ajánlott, vagy éppen nem ajánlott az emelt taurin adag?

Élethelyzetek, amikor emelt adag taurin ajánlott:

– Intenzív sporttevékenység, nehéz fizikai munka: Abban az esetben, ha sportolsz, testépítő vagy, illetve nehéz fizikai munkát végzel, akkor a megemelt taurinbevitel ajánlott lehet számodra az izomkárosodás csökkentése, az edzésteljesítményed fokozása és a regenerációd gyorsítása érdekében.

– Szív- és érrendszeri betegségek: Ha szívproblémákkal küzdesz (pl. szívelégtelenség, magas vérnyomás), a taurin jótékony hatással lehet a szíved egészségére, orvosi javaslatra emelt dózisban is szedheted.

– Cukorbetegség: Cukorbetegek számára a taurin segíthet a vércukorszint szabályozásában és az inzulinérzékenység javításában, ezért orvosi felügyelet mellett magasabb dózisban is ajánlott lehet szedned, ha hasonló cipőben jársz.

– Krónikus fáradtság szindróma: Amikor krónikus fáradtság szindrómával küzdesz, a taurin kiegészítés támogathatja az energiaszinted növekedését.

– Stressz és szorongás: Amikor stressztől és szorongástól szenvedsz, a taurin nyugtató hatása miatt emelt dózisban is hasznos lehet számodra.

– Öregedés: Korod előrehaladtával a taurin szintje a szervezetedben természetesen csökkenhet, ami több egészségügyi problémához is vezethet.

– Vegetáriánus és vegán étrend: A taurint természetes formájában főként állati eredetű ételekben találhatod meg, így, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, akkor számodra is ajánlott a kiegészítése.

Élethelyzetek, amikor nem ajánlott a taurin kiegészítése:

– Veseproblémák: A taurin kiegészítők fokozott megterhelést jelenthetnek a vesékre, így abban az esetben, ha veseproblémákkal küzdesz, kerülnöd kell a magas dózisú taurin bevitelét!

– Májbetegségek: Májproblémák esetén a taurin metabolizmusa zavart szenvedhet, ezért óvatosság szükséges!

– Gyógyszerkölcsönhatások: Bizonyos gyógyszerekkel (pl. vérnyomáscsökkentők, lítium) való kölcsönhatás miatt nem javasolt a taurin kiegészítés, ezért javasolt minden ilyen esetben konzultálnod az orvosoddal!

– Terhesség és szoptatás: Bár nincs elég adat a taurin kiegészítők biztonságosságáról terhesség és szoptatás alatt, a természetes bevitele (pl. ételekből) nem jelent kockázatot. A kiegészítők használatát azonban érdemesebb ilyen esetekben az orvosoddal megbeszélni!

Taurin kapszulák

A taurin forrásai

A taurin elsősorban magas fehérjetartalmú, állati eredetű ételekben találhatod meg. Húsokban, halakban, tejtermékekben és tojásban. Ezen felül bizonyos energiaitalokban és táplálék-kiegészítőkben is jelen lehet, amelyek gyakran szintetikus úton előállított taurint tartalmaznak.

Természetes források

Halak

A halak a lista élén állnak, így hát szerencsés vagy, ha kedveled őket! Érdemes lehet megjegyezned, hogy minél sötétebb a hal húsa, annál nagyobb a taurintartalma!

 • sárgaúszójú tonhal: 964mg/100g
 • ponty: 868mg/100g
 • harcsa: 700mg/100g
 • tőkehal: 120mg/100g

Tenger gyümölcsei

A hosszú életet élő japánok tökéletes példái, hogy a tenger gyümölcsei is szuper taurinforrás!

 • fésűkagyló: 827mg/100g
 • osztriga: 655mg/100g
 • kagyló: 520mg/100g
 • polip: 335mg/100g
 • rák: 260mg/100g

Húsok

 • pulykahús: 306mg/100g
 • csirkehús zsírosabb részei: 170mg/100g
 • bárányhús: 47mg/100g
 • marhahús: 40mg/100g

Máj

A belsőségek közül a májat érdemes megemlíteni.

 • sertés- és marhamáj: 30mg/100g

Tojás és tejtermékek

A tojásban és különféle tejtermékekben található taurin mennyisége viszonylag alacsony. Jóval kevesebb, mint amit húsokban vagy tengeri ételekben találhatsz, de hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kiegyensúlyozott étrended lehessen.

 • tojás: 6-10mg/1db
 • tej: 2-8mg/1l
 • kemény sajtok (például cheddar, parmezán): 1-2mg/100g
 • puha sajtok (például brie, camambert): 0,5-1mg/100g
 • joghurt: 0,5-1mg/100g

+1 Hínár

Hihetetlen, de sushi tekercsek alapanyagaként használt tengeri moszat akár 1300mg taurint is tartalmazhat! Ezzel sajnos csak annyi a bökkenő, hogy egy étkezés során senki sem képes megenni belőle ekkora adagot, így ez a szám leredukálódik 40 mg környékére.

A taurin természetes forrásai

Egyéb források

Energiaitalok

Az első taurin tartalmú energiaital a Red Bull volt, amelyet 1987-ben dobtak piacra Ausztriában. Ezt követően számos más márka követte a példáját, azonban aggályok merültek fel a taurin biztonságosságával kapcsolatban. A téves információk villámgyors terjedése és a hiányos kutatások mellett a média is negatív hatással volt a közvéleményre. Ennek következtében Franciaország 1996-ban betiltotta a taurin tartalmú energiaitalokat, majd később más országok is korlátozásokat vezettek be.

2009-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közzétett egy jelentést, melyben megállapították a taurin biztonságosságát. Egy 2014-es vizsgálatnak köszönhetően pedig az is igazolást nyert, hogy a korábban ártalmasnak megbélyegzett összetevő valójában védelmet nyújt a koffein káros hatásaival szemben.

Ez több mint nagyszerű, ugyanis a koffeintúladagolás amellett, hogy veszélyes tünetekkel járhat, súlyosabb esetekben komoly egészségügyi problémákat is okozhat számodra. Ilyenek például:

 • Szapora szívverés (tachycardia), szívritmuszavarok
 • Magas vérnyomás
 • Remegés, kézremegés
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Gyomorpanaszok, hányinger, hányás
 • Légzési nehézségek
 • Zavartság, hallucinációk
 • Görcsrohamok

A taurin hírnevének tisztázása ellenére is maradt három nyomós érv, ami az energiaitalok fogyasztása ellen szól. Az egyik a cukortartalom, amellyel nem csak az alakodnak árthatsz, hanem az egészségednek is!

Emellett olyan más összetevőkkel is párosíthatják a koffeint ezekben az italokban, amelyekről nincs elég információnk, az egymásra gyakorolt hatásuk ismeretlen.

Végül, az energiaitalok káros egészségügyi hatásai fokozott kockázatot jelentenek a tinédzserek és a fiatal felnőttek számára!

Napjaink energiaitalainak taurintartalma változó, a 600 mg-tól egészen a 2000 mg-ot is elérheti.

Étrend-kiegészítők

Az alábbiakban sorra vesszük, hogy milyen formákban és mennyiségekben juthatsz hozzá a taurintartalmú kiegészítőkhöz.

– Kapszulák és tabletták: Az egyik leggyakoribb forma, könnyen lenyelheted és pontos adagolást biztosítanak számodra. Általában 500-1000mg taurint tartalmaznak adagonként.

– Por: Por formájában italokba vagy ételekbe keverheted, rugalmas adagolási lehetőséget biztosítanak, jellemzően 1-2 gramm taurint található egy adagban.

– Folyadék: Gyorsan felszívódik, és könnyen beépítheted a napi rutinodba.

– Gél: Kényelmesen fogyaszthatod, különösen edzés közben. A taurin folyadék és gél formában is átlagosan 500-2000 mg taurint tartalmaz adagonként.

Érdemes szedni a taurint táplálék-kiegészítő formájában?

Igen! Különösen akkor, ha valaki nem jut elegendő mennyiséghez az étrendjén keresztül, vagy speciális egészségügyi előnyöket szeretne elérni!

Kik azok, akiknek kifejezetten ajánlott?

Lényegében bárkinek, aki szeretné megnövelni a napi bevitelét, emellett különösen az alábbi esetekben.

– Sportolóknak és testépítőknek: Az ajánlott napi adagolás biztosítását jócskán megkönnyíti számodra ez a fajta beviteli lehetőség, ha sportoló vagy, jótékony hatásai miatt pedig érdemes kihasználnod a taurin nyújtotta lehetőségeket.

– Cukorbetegségben szenvedőknek: Mivel a taurin segíthet a vércukorszinted szabályozásában és javíthatja az inzulinérzékenységedet, ezért érdemes növelni a beviteli mennyiséget.

– Idősebb korosztálynak: Életkorod emelkedésével egyenes arányban csökken tested taurin termelése, amit idővel a természetes források segítségével sem leszel képes megfelelő mértékben orvosolni.

– Neurológiai rendellenességekkel küzdőknek: A taurin támogatja az agyi funkciókat és segíthet az olyan betegségek kezelésében, mint az epilepszia és az Alzheimer-kór. Ilyen esetekben az orvosod jóváhagyása mellett érdemes lehet a táplálék-kiegészítők segítségét igénybe venni.

– Vegetáriánusoknak és vegánoknak: Mivel természetes forrásokból ezekben az esetekben nem, vagy csak nagyon ritkán juthatsz hozzá taurinhoz, ezért kifejezetten ajánlott számodra az étrend-kiegészítővel való pótlása!

Mire érdemes figyelned, amikor étrend-kiegészítőt választasz?

Amikor taurintartalmú kiegészítőt választasz, több szempontot is érdemes figyelembe venned a megfelelő termék kiválasztásához. Az alábbiak figyelembevételével biztosíthatod, hogy a lehető legjobb és legbiztonságosabb terméket választod, amely hatékonyan támogatja az egészségedet!

Minőség és tisztaság

Válassz olyan terméket, amelyet jó gyártási gyakorlat (GMP) tanúsítvánnyal, valamint HCCP minősítéssel rendelkező gyártó készített. Ez biztosítja, hogy a kiegészítő a legmagasabb minőségi előírásoknak felel meg!

Összetevők és adalékanyagok

Keresd azokat a termékeket, amelyek tiszta formulát tartalmaznak, azaz adalékanyag, töltőanyag és tartósítószermentesek! Győződj meg arról is, hogy a termék nem tartalmaz allergéneket, például glutént, tejtermékeket vagy szóját, ha ezekre érzékeny vagy!

Természetes kapszula

Gyártói és fogyasztói vélemények

Érdemes olyan gyártót választanod, amely jó hírnévnek örvend és hosszú ideje van a piacon. Olvasd el a vásárlói véleményeket és értékeléseket, hogy megtudd, mások milyen tapasztalatokat szereztek a termékkel kapcsolatban!

Ár-érték arány

Ne csak az árat nézd, hanem azt is, hogy a termék milyen mennyiségben és minőségben tartalmaz taurint! Hasonlítsd össze, hogy az egy adag taurin ára hogyan viszonyul más termékekéhez!

Származási hely

Ellenőrizd, hogy a termék melyik országban készült, és milyen szabályozásoknak kell megfelelnie. Ez főleg azért fontos, mert az USA-ban és az EU-ban szigorúbb szabályozások vannak érvényben az étrend-kiegészítők gyártására, ezért érdemesebb ezek közül választani!

Tippünk a HAVITA Taurine, amely minden fent említett kritériumnak megfelel, továbbá optimális arányban tartalmazza a szervezeted számára szükséges mennyiséget!

A HAVITA Taurine extra energiával látja el szervezeted, valamint erősíti immunrendszered és főbb szerveid

HAVITA Taurine – Extra erő, sziklaszilárd szervezet

4 990 Ft

Tényezők, amik segítik vagy éppen gátolják a taurin hasznosulását

A taurin hasznosulását a szervezetedben több tényező is befolyásolhatja, mind pozitív, mind negatív irányban. Az optimális cink- és B6-vitamin-szint, valamint az egészséges emésztőrendszeri működés hozzájárulnak a taurin hatékony hasznosulásához.

 • A cinkre és a B6-vitaminra (piridoxin) is szükség van az aminosavak, így a taurin anyagcseréjéhez és szintéziséhez.
 • A bélflórád egyensúlya és egészsége is fontos a tápanyagok, tehát a taurin felszívódásának és hasznosulásának biztosításához.

Ugyanakkor a tápanyaghiányok, bizonyos gyógyszerek, emésztőrendszeri problémák, valamint a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás gátolhatják a taurin felszívódását és anyagcseréjét.

 • A cink és a B6-vitamin hiánya gátolhatja a taurin szintézisét és anyagcseréjét.
 • Bizonyos vízhajtók csökkenthetik a szintjét a szervezetedben, mivel növelik a kiválasztását a vizeleteddel.
 • Néhány kemoterápiás szer szintén befolyásolhatja a taurin anyagcseréjét és szintjét.
 • Bizonyos emésztőrendszeri betegségek, mint például a Crohn-betegség vagy a cöliákia, csökkenthetik a felszívódását.
 • Az epetermelésed vagy -kiválasztásának zavarai szintén gátolhatják a felszívódását, mivel az epesavak fontosak a zsír és a zsírban oldódó tápanyagok emésztéséhez.
 • A túlzott koffeinbevitel csökkentheti a taurin szintjét, mivel növeli a kiválasztását a vizeleteddel.
 • A rendszeres és túlzásba vitt alkoholfogyasztás szintén befolyásolhatja a szintjét és anyagcseréjét a szervezetedben.

A taurin esetleges mellékhatásai, túladagolása

A taurin túladagolása viszonylag ritka, mivel a szervezet jól tolerálja ezt az aminosavat. A megfelelő használat mellett nincs negatív mellékhatása. Azonban egy kutatás során pár alany olyan hatásokról számolt be a taurin alkalmazását követően, mint például:

 • hányás
 • hányinger
 • májfájdalom
 • fejfájás
 • gyomorfájdalom

Arra vonatkozóan viszont nem áll rendelkezésre bizonyíték, hogy ezek a mellékhatások valóban a taurinhoz köthetőek vagy egy esetleg egy másik aminosavhoz, amit vele együtt szedtek.

Gyógyszerkölcsönhatások

Gyógyszerek is befolyásolhatják a taurin szintjét és hatását a szervezetedben, ezért mindig ajánlott orvosi konzultáció a szedésük előtt, különösen krónikus betegségek vagy gyógyszeres kezelés esetén!

 • Diuretikumok: Néhány vízhajtó gyógyszer növelheti a taurin kiválasztását, ami csökkentett taurin szinthez vezethet a szervezetben.
 • Kemoterápiás szerek: Bizonyos kemoterápiás gyógyszerek befolyásolhatják a taurin anyagcseréjét és szintjét.
 • Antiepileptikumok: Néhány epilepszia elleni gyógyszer befolyásolhatja a taurin szintjét a szervezetben, így ezek együttes szedése előtt orvosi konzultáció szükséges.
 
 

Tévhitek (és tények) a taurinnal kapcsolatban

Ezek a tévhitek a múltban adódó félreértésekből, valamint a médiában terjedő téves információkból származnak. Mára a tudományos kutatások és a szakértői vélemények segítettek tisztázni ezeket a téves információkat.

Taurin tények és tévhitek

Tévhit: A taurin bika spermájának kivonatából származik.

 • Valóság: A taurin egy természetes vagy szintetikus úton előállított aminosav, amely semmilyen formában nem származik a bika spermájából.

Tévhit: A taurin veszélyes az egészségre.

 • Valóság: Számos tanulmány bizonyítja, hogy a taurin normális dózisban biztonságos és több egészségügyi előnnyel jár. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és más kutatások is megerősítik a taurin biztonságosságát.

Tévhit: A taurin stimuláns, mint a koffein.

 • Valóság: A taurin nem stimuláns. Ellentétben a koffeinnel, a taurin nem fokozza az idegrendszeri aktivitást. Valójában segíthet a nyugalom és az alvás elősegítésében.

Tévhit: A taurin csak az energiaitalokban található meg

 • Valóság: A taurin számos természetes forrásban megtalálható, például húsban, halban és tejtermékekben. Emellett a szervezet is képes taurint előállítani.

Tévhit: Minden energiaital veszélyes a taurin miatt.

 • Valóság: Az energiaitalok egészségügyi kockázatai inkább a magas koffein- és cukortartalomnak köszönhetők, nem pedig a taurinnak. A taurin valójában számos jótékony hatással bírhat.
 
 

VÉGSZÓ

Összegzésképpen, a taurin egy nagyon sokoldalú és fontos vegyület, amely számos jótékony hatást gyakorol a szervezetedre! Legyen szó az energiaszinted növeléséről, a szív- és érrendszeri egészséged támogatásáról, vagy a stressz csökkentéséről – a taurin pozitív szerepe vitathatatlan!

Bízunk benne, hogy elértük a célunkat és cikkünkből hasznos információkkal gazdagodhattál, mint például, hogy hogyan tud ez az egyszerű, mégis különleges aminosav hozzájárulni ahhoz, hogy jobb közérzeted és egészségesebb életed legyen! Ne feledd, hogy mi a HAVITA Taurinnal melletted állunk, hiszen az egészséged a legnagyobb kincsed, és a taurinnak ebben kulcsszerepe lehet!

Amennyiben fontos számodra, hogy napközben energikusabb legyél, kevésbé legyél fáradékony, sőt az általános vitalitásodat sem teszed az utolsó helyre, próbáld ki a HAVITA Taurine, valamint az egyéb energetizáló, egészségvédő étrendkiegészítőinket, amelyek adalékanyag- és színezékmentesek és a lehető legtöbb természetes komponenst tartalmazzák. Böngéssz fentebb vagy itt termékeink között!

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Vitaminbolt

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Vitamin teszt

Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor töltsd ki a szakértőnk által összeállított kérdőívet, hogy meg tudd melyik a számodra megfelelő vitamin.

Vitaminbolt

Iratkozz fel Havita hírlevelünkre!

Most kedvezményesen válogathatsz jobbnál jobb ajánlataink közül! Próbáld ki te is és élvezd a HAVITA termékek hatását és sokszínűségét! 

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 5%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!

Energikus kezdőlöket: szerezd meg a 10%-os kedvezmény kupont és ismerd meg az egészséges élet titkait!