HAVITA Prémium multivitaminok

Gyűjtsd szelektíven

Ingyenes házhozszállítás 25.000 Ft felett
info@havitamin.hu

+36 1  300 9192

Ingyenes házhozszállítás 25.000 Ft felett

Milyen vitamin kell a szívnek?

Milyen vitamin kell a szívnek?

A szívünk a legaktívabb szerv az egész testünkben, a hat hetes magzati állapottól egészen halálunkig folyamatosan, megállás nélkül dolgozik. Hogy feladatát – vagyis a tápanyagokkal és oxigénnel dús friss vér sejtjeinkhez történő eljuttatását – maradéktalanul el tudja látni, óvnunk és vigyáznunk kell rá, el kell látnunk a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hogy működése zavartalan legyen. 
Sokan nem tudják, hogy milyen vitamin kell a szívnek, érrendszernek és mivel járulhatnak hozzá a szívük egészségének megőrzéséhez. Ebben a cikkünkben ezeket a vitaminokat vesszük számba. 

A kulcs, az antioxidánsok

A folyamatos szívizom összehúzódás rendkívül energiaigényes folyamat. Amikor a testünk a bevitt táplálékot energiává alakítja át, az átalakítás során úgynevezett szabad gyökök keletkeznek, amik káros hatással vannak a szervezetünkre és rákkeltő hatásúak. A szabad gyökök ellen antioxidánsokkal tudunk védekezni, amik semlegesítik a szabad gyököket.

Az egyik legerősebb antioxidáns a C-vitamin. A C-vitamin hozzájárul a vérlemezek épségének megőrzéséhez és erősíti az immunrendszert, emellett pedig segíthet csökkenteni a magas vérnyomást.  A C-vitaminról bővebben IDE kattintva olvashatsz. 

Az E-vitamin szintén híres kimagasló antioxidáns tulajdonságáról. A megfelelő E-vitamin bevitel segít csökkenteni a szívinfarktus kockázatát, védi a szív koszorúereket a károsodástól. Mi több, az E-vitamin hatékonyan segít megelőzni a vérrögképződést, ezzel a trombózis, szívroham és szélütés kialakulásának kockázatát is mérsékli. 

Cél a normál koleszterinszint

A koleszterin két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) a másik pedig a HDL (magas sűrűségű lipoprotein). Az LDL-t tekintjük rossz koleszterinnek, ez végzi a koleszterin szállítását a májtól a sejtekig. Ha a szintje túlzottan magas, az érfalban lerakódó koleszterin komplex folyamat során érszűkülethez vezethet. A B3-vitamin nagyban elősegíti a megfelelő LDL és HDL arány beállását a szervezetben. B3-vitamint nem állít elő a szervezet, ezért azt külsőleg kell bevinni, az erre megfelelő táplálék kiegészítőkből. 

Mit tehetünk a szívelégtelenség ellen?

A szívizom meggyengülése egyik oka lehet a szívrohamnak. Ezt a gyengülést több tünettel is jelzi a testünk, mint a fokozott fáradékonyság, köhögés és lábszárak, bokák bedagadása. Ezek a tünetek természetesen nem feltétlenül jelentenek szívizom elgyengülést, de mindenképp érdemes rendszeresen kardiológiai vizsgálatra járni, ami időben előre jelzi a fennálló problémát. 

Hogy elkerüljük a szívelégtelenséget, a rendszeres testmozgás mellett érdemes az étrendünkre is odafigyelni. Kerüljük a zsíros, fűszeres és magas só tartalmú ételeket, ügyeljünk a megfelelő vitamin bevitelre. Hasznos kiegészítője lehet a táplálkozásunknak az Omega-3. Az omega-3 zsírsavak (köznapi nyelvén halolaj) segít megőrizni a szív egészségét. 

Sosem késő változtatni

A szív és érrendszeri megbetegedéseket sokkal könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani. A megelőzés egyik eszköze a megfelelő vitaminok és tápanyagok szedése, hogy a testünk ne szenvedjen hiányt semmiből. Erre a leginkább pénztárcabarát megoldás egy megfelelő táplálék kiegészítő fogyasztása. 

A vitaminok mellett fontos, hogy megfelelő hangsúlyt fektessünk az egészséges életmódra. Kerüljük a mindennapi stresszt, a mozgásszegény életmódot. Igyekezzünk minden nap legalább egy óra testmozgást beiktatni a teendőink közé. Ha a stressztől is szabadulni akarunk egy csapásra, célszerű a jógát választani testmozgásként. 

Az egyik legjelentősebb rizikófaktor a szív és érrendszeri megbetegedéseknél az elhízás. A mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás egyenes úton az elhízáshoz vezet. Igyekezzünk elhagyni a mindennapi nassolnivalókat és fogyasszunk több friss zöldséget, nassolás helyett pedig gyümölcsöt. 

Célszerű a bizonyított hosszútávú negatív hatásai miatt kerülni mind a dohányzást, mind pedig az alkohol fogyasztást. 

Ép testben ép lélek, és ez a közhely fordítva is igaz. Amíg nem vagyunk megbékélve magunkkal és nem vagyunk megbékélve a jelenlegi élethelyzetünkkel, a folyamatos stressz miatt a szervezetünk sem tud teljesen egészséges lenni. Fontos, hogy tudatosuljon bennünk a testünk, lelkünk állapota, megnyugvást találjunk és fókuszálva, állhatatosan tegyünk a javulásért és jövőbeni céljainkért. 

Milyen táplálékkiegészítőt érdemes szedni?

A fentiekből már tudod, hogy milyen vitamin kell a szívnek, ezért érdemes olyan táplálék kiegészítőt keresned amiben mindezek megtalálhatóak. A Mi termékpalettánkról a Havita Health & Mental multivitamint ajánljuk, ami segíthet a mindennapi stressz kezelésében és extra magas Omega-3 tartalma révén hatékonyan hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez. 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: telegram
Telegram
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: email
Email