B-vitamin alatt nem csak egyféle vitamint érthetünk. Ezek a vitaminok egyenként más és másért felelősek szervezetünkben, de nevük alapján egy kalap alá vettük most őket.
A kiegyensúlyozott táplálkozást nem véletlenül hangoztatják olyan sokszor. Ahhoz, hogy minden tápanyagot megfelelő mértékben biztosítunk nem elég 1-2 féle ételt ennünk egyfolytában, mert különböző vitaminokat különböző forrásokból tudunk a legkönnyebben bevinni.
A B12-vitamin például hús- és tejtermékekben található meg nagyobb mennyiségben, míg B9 inkább zöldségekben.
Lévén más szerepet játszanak szervezetünkben ezek a vitaminok, más lesz a hiányuk által okozott betegség és annak tünetei is. A legelterjedtebb tüneteit összegyűjtöttük itt nektek.
B1– és B2-vitamin
A B1-vitamin vagy másnéven tiamin és B2-vitamin (riboflavin) felelősek szervezetünkben a táplálék energía alakításáért folyamatok támogatásában. Továbbá B1-nek az idegrendszer megfelelő működésében, a B2-nek pedig a látásban játszik szerepet.
Tehát elsősorban a fáradékonyság, zavartság, repedezett száj és szemünk romlása esetén gondolhatunk ezeknek hiányára.
Teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, tojás és a sötétzöld zöldségek nagy mennyiségben tartalmazzá ezeket. Mivel ezek az ételek gyakran képzik a reggelik részét, így nem sok embert érint a B1– és B2-vitamin hiánya.
B3-vitamin
Találkozhatunk a niacin megnevezéssel is. Ugyancsak felelős a táplálék energiává konvertálásában, emellett elősegíti az emésztést és az egészséges étvágy kialakulását.
Hiánya elsősorban az emésztési rendszert érinti. Kialakulhat émelygés vagy akár hasi görcsök is, súlyosabb esetben pedig mentális zavarok okozója is lehet.
Vörös húsokban, májban, gabonkában és mogyoróban nagyobb mennyiségben fellelhető.
B5-vitamin
A pantoténsav segíti a tápanyagok jobb hasznosulását, illetve a krónikus fáradtság legyőzésében és akár a dohányzásról való leszokásban is segítségünkre lehet.
Tartós levertséget, állandó fáradtság, izomfájdalom és anémia (vérszegénység) is lehet a B5-vitamin hiányának tünete.
A többi B-vitaminhoz hasonlóan állati eredetű ételekben ez is nagyobb mennyiségben fellelhető, például májban, vagy más marha- és sertéshúsokban, tojában és tejtermékekben. Növényi forrásai a gabonafélé, olajok magvak, brokkoli, karfiol és narancs lehetnek.
B6-vitamin
Másnéven piridoxix. Kismamáknak rendkívül fontos tápanyag, a babák normál agyi fejlődéséért felelős vitamin. Segít testünknek energiát előállítani a tápanyagokból és küzedeni a fertőzések ellen.
Alacsony B6-vitamin szint esetény kialkulhat szervezetünkben vashiány, fertőzésekre való nagyobb hajlam, gyakori hányinger vagy akár depresszió is.
Étkezés során a legkönnyebben állati eredetű ételek közül májból, marha- és csirkehúsból, lazacból vagy tonhalból, míg növényi ételeket tekintve leginkább gabonákból, burgonyából és spenótból vihetjük be a szükséges mennyiséget.
B7-vitamin
A bitont sokan ismerik köröm- és hajerősítő hatásai miatt, azonban ezek mellett a cukorbetegségben is hasznos kiegészítő lehet mivel növeli a sejtek inzulinérzékenységét.
Hiánya leggyakrabban a gyenge körmök és töredezett haj okozói, erről olvashattok itt részletesebben.
Nagyobb mennyiségben megtalálható szójában, májban, hüvelyesekben vagy akár a rizsben is.
B9-vitamin
Természetes állapotában folát és szintetikus formában folsav kifejezésekkel is illethetjük. A többi B-vitaminhoz hasonlóan feleős a vörösvérsejtek képzéséért és megfelelő működéséért. Csökkentheti a születési rendellenességek kockázatát.
Elegendő folát nélkül leggyakrabban emésztőrendszeri problémákkal találkozhatunk, például hasmenéssel, de okozhat vérszegénységet is. Kismamáknál növelheti a baba születéskori degenerációinak kockázatat, viszont a túlzott fogyasztással is vigyázniuk kell.
Húsokban, halakban és gabonákban ez is megtalálható, de könnyen bevihetjük hüvelyesek vagy zöld leveles zöldségek formájában is.
B12-vitamin
Másnéven kobalamin felelős az idegrendszer normál működéséért és a vörösvérsejtek képzéért is.
Alacsony B12-vitamin szint okozója lehet vérszegénységnek vagy időskori zavartságnak is. Ezek mellett gyengeség, extrém fáradtságérzet és depresszió is kötvetőhozzá.
A B12-vitamin leginkább állati eredetű tápanyagokkal vihetjük be szervezetünkbe, így ezeket mellőző étrendek esetén oda kell figyelni a pótlására.
Legjobb forrásai a tojás, tejtermékek, más, halak és a vöröshúsok.
Összegzés, a B-vitamin hiány tünetei
A B-vitamin hiánya elég ritka, lévén nagyon sokféle táplálékban megtalálható, így könnyen be is vihető szervezetünkben. Viszont állati eredetű táplálékokat mellőző étrendek esetén könnyen előfordulhat, hogy a szükségesnél jóval kevesebbet biztosítunk szervezetünknek.
Általában, ha hiány alakul ki, akkor egyszerre több féle B-vitamin is alacsony szinten van jelen testünkbe. Így pótlását is leginkább a többi vitaminnal együtt ajánlott megoldani, például egy komplex multivitamin jó választás lehet.
Ha ezek közül egyet vagy többet is tapasztaltok, gyanakodhattok alacsony B-vitamin szintre és érdemes lehet orvoshoz fordulni, aki vizsgálatokkal pontosan meg tudja mondani annak okát.
Mivel vízben oldódó vitaminokról van szó, túladagolásuk nem valószínű megfelelő mennyiségű folyadék bevitele esetén. A fölösleget veséink kiválasztják és kiürül szervezetünkből a vizelettel.
A HAVITA termékeinek mindegyike tartalmazza a megfelelő mennyiségű B-vitamint, így ha azt érzed hiányt szenved ebben a vitamincsaládban a szervezeted, kitűnő választás a pótlására a HAVITA teljeskörű multivitamin.
Forrás:
https://www.healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency